Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαράντης: Το σχέδιο για διπλασιασμό EBITDA έως το 2028

Εμφαση στα ιδιοπαραγόμενα προϊόντα και νέα εξαγωγική στρατηγική με επίκεντρο την Ασία. Οι ταμειακές ροές και πώς θα εξυπηρετηθούν επενδύσεις 81 εκατ. ευρώ.

Σαράντης: Το σχέδιο για διπλασιασμό EBITDA έως το 2028

Τη στρατηγική αλλά και την πρόβλεψη ανάπτυξης μεγεθών για την προσεχή 5ετία παρουσίασε χθες σε ειδική δημοσιογραφική εκδήλωση η νέα διοικητική ομάδα του ελληνικού πολυεθνικού ομίλου Σαράντη (φωτ. ο επικεφαλής Κυριάκος Σαράvτης).

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γ. Μπούρας και ο CFO του ομίλου Χ. Βάρσος παρουσίασαν τα ορόσημα έως το 2028, οπότε προβλέπεται ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών να φθάσει τα 737,4 εκατ. ευρώ από 482,2 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ μιλούν για διπλασιασμό των κερδών EBITDA στα 120 εκατ. ευρώ από 61,6 εκατ. ευρώ το 2023 και κέρδη προ φόρων της τάξης των 95 εκατ. ευρώ το 2028 από 47,1 εκατ. ευρώ το 2023.

Το περιθώριο κέρδους EBITDA αναμένεται να αυξηθεί στο 16,3% από 12,8% το 2023, ενώ το περιθώριο κέρδους ΕΒΙΤ στο 12,8% το 2028 από 9,8% το 2023, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση του κ. Μπούρα κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών πως τα σημερινά περιθώρια κέρδους αποτελούν «βάση».

Σημειώνεται επίσης πως τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης αναμένεται να διαμορφωθούν στα 150,7 εκατ. ευρώ το 2028 (20,4% επί των πωλήσεων), έναντι 106,3 εκατ. ευρώ το 2023 (22,1% επί των πωλήσεων).

Η παραπάνω πρόβλεψη με αναλυτική εκτίμηση ανά έτος ενσωματώνει ασφαλώς το μέγεθος της Stella Pack αλλά στηρίζεται σε παραδοχές οργανικής ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του ομίλου για τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, ο όμιλος, έχοντας ως βασική αγορά δραστηριοποίησης την Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη προσβλέπει σε ενίσχυση πωλήσεων ανά αγορά από τη συμπλήρωση κατηγοριών, από την αύξηση μεριδίων ανά κατηγορία αλλά και από τις εξαγωγές, τομέα που κατά την τελευταία τριετία χτίζει με μεγαλύτερη σπουδή.

Αναλυτικότερα, έμφαση δίνεται στα ιδιοπαραγόμενα προϊόντα του ομίλου σε καλλυντικά, προϊόντα προσωπικής περιποίησης και είδη οικιακής χρήσης, τα οποία σήμερα παράγουν το 78% των πωλήσεων.

Ο κ. Μπούρας σημείωσε δε πως ο όμιλος παρά τη δοκιμασμένη υποδομή διανομής διαθέτει πλέον χαρακτήρα βιομηχανικού παραγωγού με οκτώ εργοστάσια πλέον (4 προστέθηκαν με την εξαγορά της Stella Pack) και στηρίζει τη μελλοντική του ανάπτυξη στην απόδοση των δικών του brands.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, αυτές ανήλθαν σε 16 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ εδώ και μια τριετία επιχειρείται το άνοιγμα στη ΝΑ Ασία, όπου ο όμιλος έχει διεισδύσει με το brand καλλυντικών Bioten. Συγκεκριμένα η μάρκα έχει τοποθετηθεί σε μεγάλη εξειδικευμένη αλυσίδα καλλυντικών στις Φιλιππίνες, ενώ οι πωλήσεις το 2023 ανήλθαν σε 5 εκατ. ευρώ στη συγκεκριμένη αγορά.

Συζητείται δε η επέκταση της συνεργασίας με τον τοπικό συνεργάτη σε αγορές όπως η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία και το Χονγκ Κονγκ. Στη σφαίρα πιθανών νέων αγορών για εξαγωγή καλλυντικών εντάσσονται επίσης η Αυστραλία και η Μέση Ανατολή.

Πέραν των παραπάνω, ο όμιλος δεν αποκλείει την πιθανότητα νέων εξαγορών -τακτική που εξάλλου υποστήριξε τη μεγέθυνσή του τα προηγούμενα χρόνια-, ωστόσο επισημάνθηκε πως οι όποιες κινήσεις θα είναι μικρότερου μεγέθους και επικεντρώνονται σε εταιρείες και brands καλλυντικών και ειδών προσωπικής φροντίδας, καθώς οι στόχοι εξαγορών εταιρειών ειδών οικιακής χρήσης έχουν περιοριστεί μετά και τις τελευταίες κινήσεις.

Οι επενδύσεις

Για την τρέχουσα πενταετία έως το 2028, ο όμιλος προγραμματίζει επενδύσεις της τάξης των 81 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του νέου κέντρου διανομής στα Οινόφυτα (25 εκατ. ευρώ), για την ψηφιακή αναβάθμιση με πόρους και από το ΤΑΑ (12 εκατ. ευρώ), για τον εκσυγχρονισμό της Stella Pack (18 εκατ. ευρώ) και 26 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε διάφορες αγορές δραστηριοποίησης.

Στα παραπάνω δεν ενσωματώνονται πιθανές κεφαλαιουχικές δαπάνες εξαγορών, ωστόσο ο όμιλος διαθέτει ανοιχτές γραμμές τραπεζικής χρηματοδότησης ύψους 40 εκατ. ευρώ περίπου.

Κύρια πηγή χρηματοδότησης της επόμενης φάσης ανάπτυξης παραμένουν ωστόσο οι ισχυρές ταμειακές ροές που παράγει ο όμιλος. Σύμφωνα με τον κ. Βάρσο, ανά έτος έως το 2028 προβλέπεται διαρκής βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης, αλλά και η παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών ύψους 375 εκατ. ευρώ αθροιστικά.

Τέλος, σημειώνεται πως ο όμιλος αναμένει επίσης την είσπραξη 41,2 εκατ. ευρώ (σε ισόποσες δόσεις της τάξης των 20,6 εκατ. ευρώ το 2026 και το 2028), από τη συμφωνία πώλησης της συμμετοχής του στο joint venture με την Estee Lauder.

Σε επίπεδο μερισματικής πολιτικής, δε, η διοίκηση του ομίλου υπογράμμισε πως αναμένεται να συνεχιστεί η βελτιωμένη ανταμοιβή μετόχων και τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία προτείνει διανομή 15 εκατ. ευρώ για το 2023, αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v