Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 21 εισηγμένες που μοιράζουν μερίσματα 2 δισ. ευρώ

Αισιοδοξία για διανομές μερισμάτων, προμερισμάτων και επιστροφών άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ -περιλαμβανομένων των τραπεζών. Το ποσόν υπερβαίνει κατά πολύ τις περυσινές διανομές.

Οι 21 εισηγμένες που μοιράζουν μερίσματα 2 δισ. ευρώ

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μόλις στο πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου, ήδη οι χρηματικές διανομές που είτε έχουν ήδη μοιράσει, είτε έχουν εξαγγείλει οι εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ έχουν προσεγγίσει το επίπεδο των δύο δισ. ευρώ, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα (21 εισηγμένες διένειμαν, ή θα διανείμουν τουλάχιστον 1,982 δισ. ευρώ).

Το ποσό αυτό θεωρείται πολύ υψηλό αν συνεκτιμηθούν στοιχεία, όπως τα παρακάτω:

  •  Οι περισσότερες εταιρείες από αυτές που έχουν δημοσιοποιήσει τη μερισματική τους πολιτική έχουν προχωρήσει φέτος στη διανομή υψηλότερων ποσών σε σχέση με πέρυσι (π.χ. Τιτάν, Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Autohellas, Sarantis,Αεροπορία Αιγαίου), ενώ αρκετές άλλες δεν ήταν πέρυσι εισηγμένες στο ΧΑ (πχ Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Optima Bank, Trade Estates ΑΕΕΑΠ).
  • Πέρα από την προαναφερθείσα Αεροπορία Αιγαίου και τις νεοεισαχθείσες εταιρείες, θα υπάρξουν και άλλες που αναμένεται να προχωρήσουν φέτος σε χρηματικές διανομές, χωρίς να έχουν πράξει αναλόγως το 2023. Αναφέρονται ως παραδείγματα οι τρεις συστημικές τράπεζες (πλην Alpha Bank), η ΔΕΗ, οι Ευρωσύμβουλοι (πέρα από την φετινή ήδη αποφασισθείσα επιστροφή κεφαλαίου), η Εβροφάρμα, ενώ πιθανολογείται πως θα προκύψουν και άλλες.
  • Οι περισσότερες εταιρείες δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει επισήμως την πολιτική χρηματικών διανομών που θα ακολουθήσουν για φέτος και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και πολλές εισηγμένες που μοιράζουν κάθε χρόνο μεγάλο ύψος μετρητών στους μετόχους τους (πχ Motor Oil, Jumbo, Καρέλιας, Prodea, Quest Holdings, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Prodea, Fourlis, Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, ΚΡΙ-ΚΡΙ, κ.λπ.).
  • Συνηθίζεται κατά το τελευταίο τετράμηνο κάθε χρονιάς να υπάρχουν επιπλέον χρηματικές διανομές είτε με τη μορφή προμερισμάτων (κυρίως Hellenic Energy, Motor Oil και ΟΠΑΠ, με την Trade Estates ΑΕΕΑΠ να έχει ήδη προαναγγείλει πως θα το πράξει), είτε από εταιρείες που διαπιστώνουν πως τα πράγματα εξελίσσονται καλά για αυτές και επιθυμούν να ανταμείψουν τους μετόχους τους, είτε τέλος από εισηγμένες που κλείνουν οικονομική χρήση κάθε 30 η Ιουνίου (π.χ. Μουσικός Οίκος Νάκα)

Θα υπερβούν τα 4 δισ. ευρώ

Όπως όλα δείχνουν, οι φετινές χρηματικές διανομές θα ξεπεράσουν με χαρακτηριστική άνεση την αντίστοιχη περυσινή επίδοση των τριών δισ. ευρώ και σύμφωνα με αναλυτές θα μπορούσαν να προσεγγίσουν ή και να υπερβούν τα τέσσερα δισ. ευρώ, από τη στιγμή που ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ESM) θα επιτρέψει -πράγμα που όπως φαίνεται θα γίνει- στις συστημικές τράπεζες να μοιράσουν χρήματα στους μετόχους τους, μετά από πολλά χρόνια.

Με δεδομένο ότι οι συστημικές τράπεζες σημείωσαν πέρυσι αθροιστική καθαρή κερδοφορία ύψους 3,645 δισ. ευρώ, εκτιμάται πως τα ποσά που διανεμηθούν θα διαμορφωθούν σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια. Για παράδειγμα, η Τράπεζα Πειραιώς θα προτείνει προς έγκριση τη διανομή του 10% των περυσινών κερδών της, η Alpha Bank το ποσό των 118 εκατ. ευρώ (0,05 ευρώ ανά μετοχή), η Εθνική Τράπεζα το 25%- 30% των κερδών της, ενώ αναμένεται η σχετική απόφαση της Eurobank.

Με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του ΧΑ να κυμαίνεται γύρω στα 97 δισ. ευρώ, τυχόν επιβεβαίωση της πρόβλεψης για φετινές χρηματικές διανομές στα 4 δισ. ευρώ θα οδηγήσει σε μέση μερισματική απόδοση λίγο πάνω από το 4%, η οποία είναι υψηλότερη από το yield των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων και πόσο μάλλον από τα προσφερόμενα τραπεζικά επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v