Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντεκα εισηγμένες γεμάτες χρήμα για επενδύσεις

Ποιες εταιρείες του ΧΑ διαθέτουν υψηλή ρευστότητα και πλεονάζοντα κεφάλαια. Ποιες σχεδιάζουν εξαγορές στην Ελλάδα και ποιες έχουν το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό. Αναλυτικά στοιχεία.

Εντεκα εισηγμένες γεμάτες χρήμα για επενδύσεις

Πολλές είναι οι εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά αντίθετα τίθεται το ερώτημα από τους επενδυτές για το πώς σκοπεύουν να αξιοποιήσουν την υψηλή τους ρευστότητa κατά τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, πρόκειται τόσο για ομίλους που ήδη διαθέτουν πλεονάζοντα κεφάλαια όσο και για άλλους που προβλέπεται να επιτύχουν κατά τα επόμενα χρόνια υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, η οποία πέρυσι κατέγραψε ελεύθερες λειτουργικές ταμειακές ροές 450 εκατ. ευρώ και έτσι μείωσε τον καθαρό της δανεισμό κατά 137 εκατ., παρά την υλοποίηση πολύ υψηλών επενδύσεων (220 εκατ.), τη διανομή αυξημένου μερίσματος και την αγορά ιδίων μετοχών.

Ο εισηγμένος όμιλος θα επιδιώξει και φέτος να εξαντλήσει τα περιθώρια των επενδύσεών του, φτάνοντας στα 220-250 εκατ. ευρώ, όταν προβλέπεται από τους αναλυτές ότι οι θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές τόσο για το 2024 όσο και για τα επόμενα χρόνια θα είναι υψηλότερες από τις περυσινές. Με τον δείκτη του καθαρού δανεισμού προς το EBITDA να κυμαίνεται μόλις στο 1,2, το πιθανότερο είναι ότι κατά τα επόμενα χρόνια θα προκύψει υπερβάλλουσα ρευστότητα στον όμιλο, ακόμη και αν προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι επενδύσεις, οπότε το θέμα μιας νέας εξαγοράς εμφανίζεται ως το επικρατέστερο σενάριο.

Μια ακόμη πιο χαρακτηριστική περίπτωση υπερβάλλουσας ρευστότητας είναι αυτή του ομίλου Sarantis, ο οποίος έκλεισε το 2023 με θετικό καθαρό ταμείο 43,6 εκατ. ευρώ και για την επόμενη πενταετία προβλέπει εκτίναξη κερδών και θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές που αθροιστικά θα υπερβούν τα 375 εκατ. ευρώ! Με δεδομένο ότι η εισηγμένη έχει δηλώσει την πρόθεσή της να εξακολουθήσει να διανέμει στους μετόχους της το 38% των καθαρών κερδών της, είναι προφανές ότι θα περισσέψουν πολύ μεγάλα ποσά που θα διατεθούν για νέες εξαγορές.

Και επενδύσεις εκτός Ελλάδας

Η Cenergy κατάφερε πέρυσι να μειώσει δραστικά τον δείκτη του καθαρού της χρέους προς το προσαρμοσμένο EBITDA σε επίπεδα χαμηλότερα του 2, παρά την υλοποίηση πολύ σημαντικών επενδύσεων ύψους 138,4 εκατ. ευρώ. Αυτό έγινε τόσο επειδή διογκώθηκαν τα λειτουργικά κέρδη της εισηγμένης όσο και γιατί αποκλιμακώθηκε ο καθαρός της δανεισμός.

Όπως δείχνουν τα πράγματα (οι φετινές επενδύσεις προβλέπεται να κυμανθούν σε παρόμοια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι και το προσαρμοσμένο EBITDA σε υψηλότερα), αναμένεται νέα βελτίωση του δείκτη ρευστότητας το 2024, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων που υπερβαίνει πλέον τα τρία δισ. ευρώ δημιουργεί προϋποθέσεις υψηλότερης λειτουργικής κερδοφορίας και για τα αμέσως επόμενα χρόνια. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής εργοστασίου παραγωγής επίγειων καλωδίων στις ΗΠΑ.

Ισχυρή ρευστότητα χαρακτηρίζει και τις εισηγμένες εταιρείες στον κλάδο της πληροφορικής. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι αυτά των Epsilon Net και Profile, με τους δύο ομίλους όχι μόνο να διαθέτουν θετικό καθαρό ταμείο αλλά παράλληλα οι αναλυτές να προβλέπουν πως κατά τα επόμενα χρόνια θα καταφέρουν να ανεβάσουν περαιτέρω τις κερδοφορίες τους και τις ισχυρές λειτουργικές τους ταμειακές ροές. Όπως όλα δείχνουν, οι δύο εισηγμένες θα προχωρήσουν και σε νέες εξαγορές άλλων εταιρειών.

Όμιλοι όπως η καπνοβιομηχανία Καρέλιας και η Jumbo διαθέτουν θετικό καθαρό ταμείο αρκετών εκατοντάδων εκατ. ευρώ η καθεμία, επιτυγχάνοντας παράλληλα θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές κάθε χρόνο, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που υλοποιούν. Η πρώτη -πέραν των μερισμάτων- ενισχύει κάθε χρόνο το χρηματοοικονομικό της χαρτοφυλάκιο, ενώ η δεύτερη έχει ξεκινήσει τις υψηλές χρηματικές διανομές προς τους μετόχους της.

Τα Πλαστικά Κρήτης, που διαθέτουν υψηλό θετικό καθαρό ταμείο (90,9 εκατ. ευρώ στις 30/6/2023) και επιτυγχάνουν κάθε χρόνο ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές, εξετάζουν -πέρα από τις επενδύσεις που υλοποιούν στους κλάδους των πλαστικών και των ΑΠΕ- και το ενδεχόμενο επέκτασης στον τουριστικό τομέα, καθώς διαθέτουν έκταση στο νομό Λασιθίου που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά μικρότερου μεγέθους εταιρείες, η AS Company έχει αρχίσει να επενδύει τμήμα των «περισσευούμενων» μετρητών της σε ακίνητα στην Κρήτη, οι Ευρωσύμβουλοι (θα βρεθούν με θετικό καθαρό ταμείο μετά τη δρομολογούμενη πώληση του ακινήτου τους) συζητούν την εξαγορά άλλων εταιρειών, ενώ η Centric αναζητά επενδυτικούς προορισμούς προκειμένου να τοποθετήσει την υπερβάλλουσα ρευστότητά της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v