Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Group: Για το νέο story του XA ο χρόνος μετράει…

Μετά τις επιδόσεις του 2023 και την απόκτηση της ΑΝΕΚ, ο όμιλος διαθέτει μέγεθος και «story». Γιατί μετρά το timing των επενδύσεων, ύψους 1 δισ. EBITDA 150 εκατ. φέτος βγάζει η άσκηση. Οι ταμειακές ροές, οι πωλήσεις non core assets και η επικέντρωση σε προσοδοφόρες γραμμές και ξενοδοχεία.

Attica Group: Για το νέο story του XA ο χρόνος μετράει…

Αποτελεί, μετά την εξαγορά/διάσωση της ΑΝΕΚ, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία επιβατηγού ναυτιλίας στην Ευρώπη, με κριτήριο τη χωρητικότητα επιβατών. Διαθέτει στόλο, εύλογης αξίας 1 δισ. ευρώ και απασχολεί κεφάλαια 981 εκατ. ευρώ, με τα ίδια (κεφάλαια) να διαμορφώνονται σε 496 εκατ. ευρώ.

Έκλεισε τη χρήση 2023 με τζίρο 588,3 εκατ. ευρώ, μικτά κέρδη 146,5 εκατ. ευρώ (περιθώριο 24,9%), EBITDA 126,38 εκατ. ευρώ (περιθώριο 21,48%) και προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων κέρδη (EBIT) 70,4 εκατ. ευρώ (11,96%). Όμως, το περιθώριο καθαρού κέρδους από επαναλαμβανόμενη λειτουργία ανήλθε σε μόλις 6,5%.

Η διεύρυνση του παραπάνω «πενιχρού» καθαρού περιθωρίου και η επίτευξη ανταγωνιστικής απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (RoE) αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα της Attica Group, προκειμένου να επανέλθει στα ραντάρ των -θεσμικών- επενδυτών και να υλοποιήσει ταχύτερα το «φιλόδοξο» επενδυτικό της σχέδιο για αναβάθμιση/ανανέωση στόλου.

Η φετινή χρονιά αποτελεί την πρώτη, πρακτικά, στην οποία θα δουλέψει πλήρως τα πλοία και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε μέσω διάσωσης της ΑΝΕΚ. Η τελευταία ενοποιήθηκε το 2023 για μόλις 28 ημέρες (4 με 31 Δεκεμβρίου) και η διοίκηση της Attica αναφέρει στις οικονομικές καταστάσεις ότι τα pro forma στοιχεία (σ.σ. με την υπόθεση ότι η απόκτηση ΑΝΕΚ είχε πραγματοποιηθεί από 01/01/2023) δεν είναι ενδεικτικά για τις μελλοντικές επιδόσεις. Και αυτό, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που βάρυναν πέρυσι την ΑΝΕΚ, περιορίζοντας την ευχέρεια επιχειρηματικών αποφάσεων/κινήσεων.

Για να πάρει κανείς γεύση των επιδόσεων που μπορεί να φέρει φέτος ο όμιλος, με την προσθήκη των περιουσιακών στοιχείων ΑΝΕΚ και χωρίς να υπολογίζονται οι συνέργειες, θα πρέπει να ανατρέξει στις επιδόσεις της τελευταίας το 2019. Προ πανδημίας, δηλαδή, και της αδυναμίας εξυπηρέτησης δανεισμού, που οδήγησε στη διάσωσή της, με αποπληρωμή απαιτήσεων από δάνεια ύψους 80 εκατ. ευρώ και διαγραφή των υπόλοιπων.

Η pro forma άσκηση βγάζει EBITDA 150 εκατ. ευρώ

Στη χρήση 2019 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΑΝΕΚ ανήλθε σε 174 εκατ. ευρώ, τα μικτά κέρδη σε 40,3 εκατ. ευρώ και τα EBITDA σε 25,6 εκατ. ευρώ. Αν οι παραπάνω επιδόσεις προστεθούν σε αυτές του 2023 της Αttica Grοup (πωλήσεις 588,3 εκατ. ευρώ, EBITDA 126,38 εκατ. ευρώ) προκύπτει εκτίμηση κύκλου εργασιών για τη φετινή χρονιά της τάξης των 760 εκατ. ευρώ και λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. Χωρίς, όπως προαναφέρθηκε, να συνυπολογίζονται οι συνέργειες καθώς η ταχύτητα και η έντασή τους τελεί, μεταξύ άλλων, σε συνάρτηση με τον βαθμό υλοποίησης του εκτεταμένου επενδυτικού της προγράμματος.

«Ναυπηγεί» επενδυτικό story

Αν το παραπάνω ιδιόμορφο pro forma επιβεβαιωθεί από τα νούμερα ή την καθοδήγηση που ενδεχομένως να παράσχει εντός χρήσης η διοίκηση, η Attica θα αποκτήσει επενδυτικό story, υπό την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπισθεί το θέμα του περιορισμένου, σήμερα, free float.

Με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 760 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 485,1 εκατ. ευρώ (σ.σ. στοιχεία 31/12/2023), ο ακτοπλοϊκός όμιλος διαθέτει enterprise value της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Η πώληση του 49% της Africa Morocco Lines (AML) έναντι τιμήματος 49 εκατ. ευρώ μείωσε τον καθαρό δανεισμό ισόποσα, ενώ το κεφαλαιακό κέρδος σχεδόν 22 εκατ. ευρώ συμβάλλει ώστε ο όμιλος να επιτύχει φέτος κέρδη τουλάχιστον ισόποσα των περσινών (61,2 εκατ. ευρώ), καθώς η ζήτηση αναμένεται αυξημένη, ενώ σε μεσοσταθμική βάση υψηλότερα διαμορφώνονται οι τιμές εισιτηρίων.

Προς το παρόν, η διοίκηση του ομίλου περιορίστηκε στην εξής «λακωνική» αναφορά, ως προς τις προοπτικές της φετινής χρονιάς: «Αναμένεται βελτίωση στις λειτουργικές επιδόσεις, λόγω της ενσωμάτωσης των πλοίων ΑΝΕΚ, των επιδιωκόμενων συνεργειών σε οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο».

Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ

Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται, επίσης, στο εκτεταμένο, όπως το χαρακτηρίζει η διοίκηση της Αttica Group, επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη δυνατότητα υλοποίησής του, βάσει των παραγόμενων EBITDA και λειτουργικών ταμειακών ροών.

Ο όμιλος προχώρησε πέρυσι στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου του ομίλου ONEX, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ και διάρκειας 10 ετών. Προβλέπει την κατ’ αποκλειστικότητα πραγματοποίηση στις παραπάνω μονάδες εργασιών συντήρησης, μετασκευής, επισκευής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης υφιστάμενων πλοίων Attica Grοup καθώς και δυνατότητα ναυπήγησης νέων.

Οι ταμειακές ροές «σηκώνουν» σταδιακή υλοποίηση

Δεδομένης της μόχλευσης του ισολογισμού (καθαρό χρέος προς EBITDA 3,84x, βάσει στοιχείων 31/12/2023), το κύριο βάρος των επενδύσεων θα το «σηκώσουν» οι λειτουργικές ταμειακές ροές. Εφόσον τα EBITDA αυξάνονται, τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με ένα μέσο ρυθμό της τάξης του 15% με 20%, οι λειτουργικές ταμειακές ροές επαρκούν, σύμφωνα με αναλυτές, για την υλοποίηση του προγράμματος σε βάθος 10ετίας. Πέρυσι, ο όμιλος εμφάνισε λειτουργικές ταμειακές ροές 73 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, η Attica Grοup διαθέτει, μετά και την προσθήκη της ΑΝΕΚ, ευρύ ισολογισμό, ο οποίος, όπως δείχνουν οι τώρα κινήσεις, θα ανακατευθυνθεί σε δύο βασικούς άξονες: επικέντρωση σε Ακτοπλοΐα και Ξενοδοχεία, με σταδιακή πώληση non core business assets καθώς και εστίαση στην αποδοτικότερη λειτουργία στόλου.

Η πώληση του 49% της AML και η νέα εξαγορά ξενοδοχειακής μονάδας στη Νάξο, όμορης, μάλιστα, αυτής που κατέχει ο όμιλος, αποτελούν ενδεικτικές κινήσεις της πρόθεσης αναδιάρθρωσης ισολογισμού. Η, δε, πώληση του πλοίου Skiathos Express αποτυπώνει διάθεση αποχώρησης από μη προσοδοφόρες, μικρές σε αντικείμενο εργασιών, γραμμές.

Κλειδί το timing των επενδύσεων

Σε επίπεδο ταμειακών ροών, ο όμιλος χρηματοδοτεί κάποιες από τις επενδύσεις του (Galaxy Hotel, προκαταβολές για νέα πλοία) μέσω της ρευστοποίησης non core business assets, τακτική που αναμένεται να συνεχισθεί την τρέχουσα διετία. Βοηθητικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, λόγω της διαφαινόμενης έναρξης κύκλου αποκλιμάκωσης επιτοκίων εντός της χρονιάς.

Η εμπροσθοβαρής, όμως, υλοποίηση του προγράμματος ενεργειακής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης στόλου αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για το επενδυτικό αφήγημα της Attica. Η ταχύτερη υλοποίησή του θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά, σε επίπεδο συνεργειών συνένωσης με την ΑΝΕΚ, θα μειώσει την εξάρτηση από την πορεία του ναυτιλιακού καυσίμου, που αποτελεί την πιο μεγάλη ανελαστική δαπάνη για τον κλάδο (σ.σ. 46% του περσινού κόστους πωληθέντων) και θα προσδώσει ευχέρεια επιχειρηματικών επιλογών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v