Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Elval στην ευρω-μάχη ανακύκλωσης για κουτιά αλουμινίου

Συμφωνία με Constellium, Novelis και Speira σε ένα σημαντικό έργο τυποποίησης για ανακύκλωση συσκευασίας αναψυκτικών, μπύρας και άλλων ποτών με στόχο τη σημαντική μείωση των εκπομπών CO2, κυρίως με την αύξηση ανακυκλωσιμότητας στο καπάκι του κουτιού.

Η Elval στην ευρω-μάχη ανακύκλωσης για κουτιά αλουμινίου

Τέσσερις κορυφαίες βιομηχανίες έλασης αλουμινίου και μέλη της Ευρωπαϊκής Ομάδας Συσκευασίας Αλουμινίου (European Aluminium Packaging Group-EAPG), Constellium, Elval, Novelis και Speira, υπέγραψαν συμφωνία για τη συμμετοχή τους σε ένα σημαντικό έργο τυποποίησης που έχει ως στόχο τη μεγιστοποίηση του ανακυκλωμένου περιεχομένου στα κουτιά αλουμινίου για τη συσκευασία αναψυκτικών, μπύρας και άλλων ποτών και ως εκ τούτου, τη σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κυρίως με την αύξηση ανακυκλωσιμότητας στο καπάκι του κουτιού.

Σήμερα, το σώμα και το καπάκι του κουτιού κατασκευάζονται από δύο διαφορετικά κράματα αλουμινίου. Ενώ το ελασμένο αλουμίνιο για το σώμα του κουτιού περιέχει ήδη υψηλό ποσοστό ανακυκλωμένου αλουμινίου και υποστηρίζει εξαιρετικά υψηλή ανακυκλωσιμότητα, υπάρχουν επιπλέον προοπτικές βιωσιμότητας που σχετίζονται με το καπάκι.

Το έργο θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση εναλλακτικού, φιλικού προς την ανακύκλωση κράματος για το καπάκι του κουτιού. Η χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου μειώνει δραστικά τις άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και εξοικονομεί 95% της ενέργειας σε σύγκριση με την πρωτογενή παραγωγή αλουμινίου από βωξίτη.

Ένα εναλλακτικό κράμα υψηλής περιεκτικότητας σε ανακυκλωμένο αλουμίνιο για το καπάκιτου κουτιού θα επιτρέψει στους παραγωγούς κουτιών να προσφέρουν κουτιά για αναψυκτικά, μπύρες και άλλα ποτά, με σημαντικά μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Απώτερος στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα κουτί από αλουμίνιο το οποίο θα μπορεί να παραχθεί από ανακυκλωμένα χρησιμοποιημένα κουτιά σε ποσοστό έως και 100% και να διατεθεί στην αγορά.

Η EAPG θα παρέχει την πλατφόρμα για την εκτέλεση του έργου, αξιοποιώντας την τεράστια εμπειρία της στην ανάπτυξη τέτοιων συνεργατικών δραστηριοτήτων. Πρόκειται για ένα πολυετές έργο που αποσκοπεί στην πλήρη συμμετοχή των εταίρων της αλυσίδας αξίας που εμπλέκονται άμεσα στη διαδικασία παραγωγής, στο γέμισμα και στο κλείσιμο των κουτιών.

"Η συνεργασία και η συγκέντρωση τεχνογνωσίας σε αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα είναι κάτι στο οποίο όλες οι εταιρείες-μέλη της Ευρωπαικής Ομάδας Συσκευασίας Αλουμινίου έχουν δεσμευτεί πλήρως και θα συμβάλει στην απεξάρτηση της βιομηχανίας μας από τον άνθρακα", δήλωσε ο Maarten Labberton, Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Συσκευασίας Αλουμινίου.

Το έργο αποτελεί βασικό μοχλό προς την κατεύθυνση της πλήρους κυκλικότητας και θα καταστήσει τα κουτιά αλουμινίου ένα ακόμη πιο βιώσιμο είδος συσκευασίας. Επιπλέον, με τη σταθερή ανάπτυξη των Ανταποδοτικών Συστημάτων Ανακύκλωσης (Deposit Return Systems-DRS) σε όλη την Ευρώπη, θα είμαστε σε θέση να ανακυκλώνουμε περισσότερα κουτιά μέσω λύσεων επαναχύτευσης από κουτάκι σε κουτάκι (can-to-can), σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον κοινό οδικό χάρτη (roadmap) με τους παραγωγούς κουτιών, προς την επίτευξη του στόχου 100% ανακύκλωσης κουτιών έως το 2030.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v