Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μουζάκης: Κέρδη λόγω ενοικίων και «εύλογων αξιών» στα ακίνητα

Καθαρά κέρδη στα €2,645 εκατ., έναντι ζημιών €4,674 εκατ. Στα «βαρίδια» της εισηγμένης οι εγγυήσεις που έχει αναλάβει για μη εξυπηρετούμενα δάνεια της βιομηχανίας εσωρούχων Ήλιος.

Μουζάκης: Κέρδη λόγω ενοικίων και «εύλογων αξιών» στα ακίνητα

Για μια ακόμη χρονιά συνεχίστηκε το 2023 η εικόνα που θέλει την κλωστοβιομηχανία Μουζάκης να υποχρεώνεται σε ζημία από την κλωστοϋφαντουργική της δραστηριότητα, πλην όμως το τελικό αποτέλεσμα να καθίσταται θετικό, λόγω των ενοικίων που εισπράττει από την εκμίσθωση ακινήτων της.

Ειδικότερα πέρυσι, τα αποτελέσματα της εισηγμένης ενισχύθηκαν περαιτέρω και από την αναπροσαρμογή της εύλογης αξίας της ακίνητης περιουσίας της.

Έτσι, κατά την οικονομική χρήση του 2023:

• Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε από τα 4,359 στα 3,618 εκατ. ευρώ, με το μικτό κέρδος να βελτιώνεται λόγω των προσπαθειών της διοίκησης για περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας.

• Το EBITDA διαμορφώθηκε σε θετικό επίπεδο (+755 χιλ. ευρώ) καθώς δεν επαναλήφθηκαν οι περυσινές έκτακτες προβλέψεις που είχαν σχηματιστεί έναντι της εγγύησης που έχει δώσει η εισηγμένη για ληξιπρόθεσμα δάνεια της βιομηχανίας εσωρούχων Ήλιος.

• Τα κέρδη ενισχύθηκαν κατά περίπου δύο εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή της εύλογης αξίας των ακινήτων της εισηγμένης.

• Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,645 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 4,674 εκατ. ευρώ).

• Στις 31/12/2023 τα ίδια κεφάλαια ανέρχονταν στα 30,769 εκατ. ευρώ και το χρέος προς τους κληρονόμους του Ελευθέριου Μουζάκη στα 18,598 εκατ. (από 19,158 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022).

Στα «βαρίδια» της εισηγμένης περιλαμβάνονται οι εγγυήσεις που έχει αναλάβει για μη εξυπηρετούμενα δάνεια της βιομηχανίας εσωρούχων Ήλιος. Ήδη, η Μουζάκης έχει σχηματίσει πρόβλεψη ύψους πέντε εκατ. ευρώ για σχετικό δάνειο της Εθνικής Τράπεζας (υπάρχει προσημείωση σε ακίνητα της εισηγμένης), ενώ γίνονται συζητήσεις μεταξύ της Μουζάκης και της Τράπεζας για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Επιπλέον, υπάρχει εγγύηση της Μουζάκης και για άλλο δάνειο της Ήλιος, αυτή τη φορά προς την Alpha Bank.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον για την πώληση της Ήλιος (διαθέτει ακίνητη περιουσία), οπότε μια ενδεχόμενη υλοποίηση ενός τέτοιου deal ίσως βοηθήσει ως ένα βαθμό και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της Μουζάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v