ΟΤΕ: Αύξηση εσόδων 9,2% το πρώτο τρίμηνο

Στα 877,6 εκατ. ευρώ ενισχύθηκαν τα έσοδα του Ομίλου, με τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη στα 326 εκατ. ευρώ. Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα Τσαμάζ. Οι προοπτικές και το μέρισμα.

ΟΤΕ: Αύξηση εσόδων 9,2% το πρώτο τρίμηνο

Σημαντική αύξηση κατά 9,2% στα έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ και κατά 1,2% στο προσαρμοσμένο EBITDA (AL) καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο, με τον όμιλο να κάνει λόγο για δυναμικό ξεκίνημα στο έτος. 

Τα βασικά στοιχεία

• Συνεχίζεται η θετική δυναμική στην Ελλάδα: σημαντική αύξηση εσόδων κατά 10,3%, προσαρμοσμένο EBITDA (AL) ενισχυμένο κατά 1,5%

  1. Περαιτέρω ανάπτυξη των εσόδων από υπηρεσίες λιανικής, θετικό πρόσημο σε κινητή, ευρυζωνικές υπηρεσίες και τηλεόραση
  2. Ισχυρή ανάπτυξη υπηρεσιών ICT
• Θετικές λειτουργικές επιδόσεις:
  1. διαθεσιμότητα FTTH σε 1,375 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ρεκόρ σε προσθήκες συνδρομητών FTTH (+36 χιλιάδες) με το ποσοστό διείσδυσης αυξημένο στο 22%

Τα αποτελέσματα

Το Α’ τρίμηνο του 2024, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE αυξήθηκαν κατά 9,2% και διαμορφώθηκαν σε €877,6 εκατ., λόγω ισχυρών επιδόσεων στη χώρα μας. Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 10,3% στα €812,3 εκατ., χάρη στις ισχυρές επιδόσεις στην κινητή, τις υπηρεσίες τηλεόρασης, τις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας και ιδίως τα έργα ICT.

Στη Ρουμανία, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 4,1% και διαμορφώθηκαν στα €66,2 εκατ., αντανακλώντας την επίδραση από τη μείωση στα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας καθώς και προωθητικές ενέργειες προηγούμενων περιόδων με στόχο τη συγκράτηση της πελατειακής βάσης.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με κόστη αναδιοργάνωσης (κυρίως Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης), αυξήθηκαν κατά 15,0% σε σύγκριση με το Α’ τρίμηνο του 2023 και διαμορφώθηκαν σε €532,5 εκατ., αντανακλώντας κυρίως την αύξηση των εσόδων.

Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) του Ομίλου αυξήθηκε κατά 1,2% στα €326,0 εκατ., με το περιθώριο να διαμορφώνεται σε 37,1%. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) σημείωσε αύξηση 1,5%, στα €323,2 εκατ., με ισχυρό περιθώριο EBITDA 39,8%. Στη Ρουμανία, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) διαμορφώθηκε στα €2,8 εκατ. Η υψηλή συνεισφορά εσόδων ICT καθώς και διεθνούς χονδρικής, χαμηλού ωστόσο περιθωρίου κέρδους, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του περιθωρίου προσαρμοσμένου EBITDA (AL) του Ομίλου στο τρίμηνο.

Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν σε €117,5 εκατ., αυξημένες κατά 47,1% από το Α’ τρίμηνο του 2023 αντανακλώντας τη στρατηγική εστίαση στην ανάπτυξη FTTH, η υλοποίηση του οποίου το 2023 εντατικοποιήθηκε προς τα τέλη της χρονιάς. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα και στην κινητή Ρουμανίας διαμορφώθηκαν σε €106,4 εκατ. και €11,1 εκατ. αντίστοιχα.

Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις διαμορφώθηκαν σε €127,1 εκατ. το Α’ τρίμηνο του 2024, μειωμένες κατά 43,8% παρά την υψηλότερη κερδοφορία, λόγω υψηλότερων πληρωμών φόρου εισοδήματος και υψηλότερων επενδύσεων στο τρίμηνο. Η εταιρεία διατηρεί τον στόχο των Ελεύθερων Ταμειακών Ροών για το 2024. Οι πληρωμές φόρων κατά τη συγκρίσιμη περίοδο του 2023 επηρεάστηκαν θετικά από μια πίστωση φόρου.

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31 Μαρτίου 2024 διαμορφώθηκε σε €521,0 εκατ., μειωμένος κατά 17,9% σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο 2023. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου αντιστοιχεί σε 0,4 φορές προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA (AL) σε δωδεκάμηνη βάση. Η επόμενη αποπληρωμή ομολόγου για τον Όμιλο τοποθετείται τον Σεπτέμβριο του 2026 (Ομόλογο €500 εκατ., 0,875%).

Μήνυμα του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Μιχάλη Τσαμάζ:

«Το 2024 ξεκίνησε δυναμικά για τον OΤΕ. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ισχυρές λειτουργικές και οικονομικές επιδόσεις καθώς η θητεία μου στον Όμιλο ολοκληρώνεται. Πετύχαμε ισχυρή αύξηση εσόδων χάρη στα έργα ICT, τη διεθνή χονδρική και τις υπηρεσίες κινητής, ενώ συνεχίσαμε να επεκτείνουμε το δίκτυο FTTH και το δίκτυο κινητής, και αυξήσαμε την κερδοφορία του Ομίλου.

Από το 2010, που ανέλαβα Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου OΤΕ, μετράμε πολλά και σημαντικά επιτεύγματα, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε. Έχοντας μετασχηματίσει μαζί την εταιρεία, έχουμε θέσει τις βάσεις για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου παρόχου ψηφιακών υπηρεσιών.

Αισθάνομαι υπερήφανος για την πρόοδο του OΤΕ όλα αυτά τα χρόνια και για τη συνεισφορά του στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων.

Είμαι βέβαιος ότι τόσο το 2024 όσο και τα επόμενα χρόνια, υπό την καθοδήγηση του διαδόχου μου κ. Κώστα Νεμπή, ο OΤΕ είναι σε θέση να συνεχίσει να αναπτύσσεται, να δημιουργεί σημαντικές ταμειακές ροές, να επενδύει στις υποδομές της χώρας και να προσφέρει αξία στους συνδρομητές, συνεργάτες και μετόχους του».

Προοπτικές

Το 2024, ο OΤΕ αναμένει περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών και οικονομικών του επιδόσεων, εξαιρουμένων τυχόν απρόβλεπτων περιστάσεων. Οι πρωτοβουλίες ενίσχυσης του ARPU που υλοποιήθηκαν στα τέλη του 2023 αναμένεται να ενισχύσουν την αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής και να υποστηρίξουν τις δραστηριότητες σταθερής λιανικής. Επιπλέον, ο OΤΕ αναμένεται να συνεχίσει να επωφελείται από τις θετικές μακροοικονομικές προοπτικές στην Ελλάδα και τη σταδιακή υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, διασφαλίζοντας συνεχή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στον τομέα του ICT. Ο συγκεκριμένος τομέας, παρόλο που συνδέεται με χαμηλό περιθώριο κέρδους, συμβάλλει στις μακροχρόνιες επιδόσεις του Ομίλου. Ως αποτέλεσμα, το 2024, ο OΤΕ αναμένεται να διευρύνει περαιτέρω τη βάση των εσόδων του, παρά τις πιέσεις στις εγχώριες ροές χονδρικής και τη συρρίκνωση της αγοράς σταθερής τηλεφωνίας.

Επιπλέον, ο OΤΕ θα συνεχίσει να επικεντρώνεται σε πρωτοβουλίες εξοικονόμησης κόστους, ιδίως όσον αφορά στο κόστος προσωπικού, οι οποίες θα συνεχίσουν να δημιουργούν θετική δυναμική και θα αντισταθμίσουν εν μέρει τις επιπτώσεις του υψηλότερου ενεργειακού κόστους λόγω της λήξης ισχύος του συμβολαίου το 2023. Για το έτος 2024, ο OΤΕ αναμένει περαιτέρω αύξηση των λειτουργικών κερδών, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τα έσοδα, με βάση την τρέχουσα δυναμική της αγοράς.

Ο OΤΕ θωρακίζει τη θέση του και διασφαλίζει το μερίδιο αγοράς του, ενώ αξιοποιεί το σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όσον αφορά την επέκταση του FTTH, την κάλυψη του 5G και την απόδοση του δικτύου, με στόχο τις συνεχείς προσθήκες και αναβαθμίσεις συνδρομητών. Ο OΤΕ θα συνεχίσει την επενδυτική του στρατηγική, ενώ θα εξακολουθεί να επωφελείται από την υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση πελατών και τα προηγμένα δίκτυα σταθερής και κινητής. Η επέκταση της διαθεσιμότητας δικτύου FTTH διασφαλίζει ότι ο OΤΕ απορροφά ένα αυξανόμενο μερίδιο συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, με αυξημένη πιστότητα. Αντίστοιχα, το ευρέως αναγνωρισμένο προηγμένο δίκτυο 5G είναι βασικός καταλύτης για τη συνεχή αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής.

Προοπτικές για το 2024

Το 2024, η διοίκηση του OΤΕ διατηρεί το στόχο για τις ελεύθερες ταμειακές ροές στα €470 εκατ. περίπου, αντανακλώντας υψηλότερες πληρωμές φόρου εισοδήματος σε σχέση με το 2023, που επηρεάστηκε θετικά από μία πίστωση φόρου. Οι επενδύσεις του Ομίλου για το 2024 αναμένεται να ανέλθουν μεταξύ €610 εκατ. και €620 εκατ., καθώς η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών FTTH.

Πολιτική Αμοιβών προς τους Μετόχους για το 2024

Ο OΤΕ προτίθεται να διανείμει περίπου το 95% των εκτιμώμενων ελεύθερων ταμειακών ροών. Η συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2024 θα ανέλθει σε περίπου €450 εκατ. και θα επιμεριστεί σε προτεινόμενο μέρισμα αξίας €297 εκατ. και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους €153 εκατ. περίπου. To προτεινόμενο μέρισμα, που αντιστοιχεί σε €0,71 ανά μετοχή, είναι αυξημένο κατά 23% σε σχέση με το 2023. Το μέρισμα θα καταβληθεί στις 10 Ιουλίου 2024, κατόπιν έγκρισης από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 28 Ιουνίου 2024. Το Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών για το 2024 ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου 2024 και είναι σε εξέλιξη.

*Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα Q1 του ΟTΕ στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v