Sanyo: Αμαρτίες γονέων... επενδυτές παιδεύουσι!

Η νέα γενιά προσπαθεί να κλείσει τις παλιές «τρύπες» και να προχωρήσει σε νέα projects. Το εγχείρημα, όμως, δεν είναι τόσο εύκολο, καθώς φέτος ενδεχομένως να μην επαναληφθούν τα μεγάλα κέρδη της προηγούμενης διετίας…

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Sanyo: Αμαρτίες γονέων... επενδυτές παιδεύουσι!
Η νέα γενιά προσπαθεί να κλείσει τις παλιές «τρύπες» και να προχωρήσει σε νέα projects. Το εγχείρημα, όμως, δεν είναι τόσο εύκολο, καθώς φέτος ενδεχομένως να μην επαναληφθούν τα μεγάλα έκτακτα κέρδη της προηγούμενης διετίας…

Πριν από οκτώ περίπου χρόνια, η Sanyo υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου γύρω στα 180 εκατ. ευρώ με σκοπό να ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα εξαγορών που θα οδηγούσε σε μία εταιρία holding γεμάτη συνέργιες και υπεραξίες.

Για κάποια χρόνια, ωστόσο, ό,τι έπιανε η εταιρία στα χέρια της, όπου και αν επένδυε εκατομμύρια, ακολουθούσε τεράστια ζημία! 

Για παράδειγμα, για το 8,11% της εισηγμένης Κυριακίδης Μάρμαρα είχαν δοθεί 29,9 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2007, η συμμετοχή αυτή αποτιμήθηκε στα 3,43 εκατ. (συνολική ζημία 26,4 εκατ.), ενώ η μετοχή από την αρχή του έτους έως σήμερα έχει χάσει γύρω στο 50% της αξίας της…

Για το 8,77% της Τζιρακιάν η Sanyo είχε καταβάλει 15,3 εκατ. ευρώ, με τις μέχρι το τέλος του 2007 απώλειες να προσεγγίζουν τα 9,9 εκατ.(!) και με την τρέχουσα συμμετοχή να έχει περιοριστεί στο 6,13%.

Αναλόγου αποτυχίας βέβαια επενδύσεις δεν έγιναν μόνο σε εισηγμένες εταιρίες. Κάπου 2,6 εκατ. «χάθηκαν» από την απόκτηση του 11,77% της ασφαλιστικής Διεθνής Ένωση, άλλα 5,3 εκατ. από τη Μουσικοεκδοτική, 5,12 εκατ. από την Courva, 2,6 από την Almaco κ.λπ.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κάποιος την αποχώρηση από την παραδοσιακή δραστηριότητα στο χονδρεμπόριο και λιανεμπόριο ηλεκτρικών συσκευών, καθώς και τη «διά πυρός και σιδήρου» πορεία του θυγατρικού ομίλου εταιριών Arcadia στη Θράκη, τότε συμπληρώνεται η εικόνα της καταστροφής!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2007, το 67% του συνολικού τζίρου του ομίλου προέρχεται από κάρτες ανανέωσης τηλεπικοινωνιακού χρόνου, το 13,8% από τις τηλεπικοινωνίες (service provider της Cosmote) και το 14% από τον όμιλο Arcadia (παραγωγή DVD κ.λπ., που λόγω και των προσφορών των media παρουσιάζουν άνοδο).

Η μετοχή δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από την όλη κατάσταση. Κατά την τελευταία πενταετία -περίοδος κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει περίπου διπλασιαστεί- η μετοχή της Sanyo καταγράφει απώλειες 72,4% (!) (στοιχεία 8/7/08).

--- Αλλαγή management από το 2004

H μετοχή πάντως διαπραγματεύεται σήμερα με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση γύρω στα 30 εκατ. ευρώ, όταν στις 31/3/2008 η λογιστική αξία της ήταν υπερδιπλάσια (67,9 εκατ.).

Από το 2004 και μετά, μάλιστα, το management του ομίλου άλλαξε, με την «παλαιά γενεά» της οικογένειας Παπαγεωργίου να δίνει τη θέση της στη νέα.

Η γενικότερη στρατηγική του νέου management μπορεί να περιγραφεί από το παρακάτω τρίπτυχο:

Πρώτον, αποχώρηση από ευρεία σειρά συμμετοχές (όχι μόνο ζημιογόνων εταιριών), με αποτέλεσμα τις πωλήσεις πολλών τέτοιων από το 2006 μέχρι σήμερα. Ενδεικτικές είναι οι αποχωρήσεις από την εταιρία Almaco, την Πισιμίσης (αγοράστηκε από την Πετρόπουλος), τη Voicenet (πουλήθηκε πρόσφατα το 15,93% αυτής στην Otenet προς 1,3 εκατ. ευρώ) κ.ά.

Δεύτερον, η προσπάθεια τοποθέτησης σε νέες επενδυτικές δραστηριότητες, με κυριότερες τη ναυτιλία και το εμπορικό κέντρο Avenue (υπάρχουν κάποιες αιτήσεις για ΑΠΕ, καθώς και ακίνητο προς εκμετάλλευση στη Ρουμανία).

Τρίτον, ο συνδυασμός των δύο παραπάνω κινήσεων γίνεται χωρίς να εκτινάσσεται ο καθόλου ευκαταφρόνητος δανεισμός του ομίλου. Με βάση λοιπόν τα στοιχεία της 31ης Μαρτίου του 2008, οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονταν σε 58,8 εκατ. και οι βραχυπρόθεσμες σε 27,9 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρίας πάντως ανέφερε κατά την τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου ότι η ρευστότητα σήμερα είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν.

--- Οι προσδοκίες και οι νέες δυσκολίες

Κατά τη διετία 2006 - 2007 έκλεισαν πολλές από τις παλιές «τρύπες» του παρελθόντος χωρίς να εγγραφούν μεγάλες ζημίες στις λογιστικές καταστάσεις του εισηγμένου ομίλου (κέρδη 4,4 εκατ. το 2006 και ζημίες 5,27 εκατ. το 2007). Τα αποτελέσματα βέβαια θα ήταν κατά πολύ χειρότερα αν μέσα στη συγκεκριμένη περίοδο δεν είχαμε μεγάλα έκτακτα κέρδη:

• Το 2007, για παράδειγμα, είχαμε «λοιπά έσοδα» 9,9 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν κυρίως σε έσοδα από την πώληση μέρους της βάσης συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας της θυγατρικής Sanyo Τηλεπικοινωνιακή - Εμπορική στην Cosmote.

• Το 2006, λόγω και της ανόδου του χρηματιστηρίου, είχαμε θετικά επενδυτικά αποτελέσματα της τάξεως των 9 εκατ. ευρώ.

Φέτος, η πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς έχει επηρεάσει ήδη τα αποτελέσματα του ομίλου (ζημίες 4,95 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο), παρά το γεγονός ότι κατά το συγκεκριμένο φετινό διάστημα (σε αντίθεση με το αντίστοιχο περυσινό) ο όμιλος εισέπραξε ενοίκια τόσο από το εμπορικό κέντρο Avenue όσο και από το ένα εκ των πλοίων που διαθέτει.

Το Avenue και τα πλοία είναι οι κυριότεροι τομείς στους οποίους η Sanyo βασίζει την ανάπτυξή της, σε συνδυασμό με τις κινήσεις αναδιάρθρωσης που γίνονται στον θυγατρικό όμιλο Arcadia στη Θράκη.

Το Avenue ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάιο του 2007 αποφέροντας έσοδα από ενοίκια γύρω στα 3,8 εκατ. μέσα στο 2007. Για φέτος αναμένονται υψηλότερα έσοδα, καθώς το εμπορικό κέντρο θα λειτουργήσει σε δωδεκάμηνη βάση. Ωστόσο, η Sanyo δεν έχει αναφερθεί καθόλου στην πορεία του εμπορικού κέντρου, με τους παράγοντες της αγοράς να τη χαρακτηρίζουν… μέτρια. Οι αισιόδοξοι μάλιστα αναμένουν τον προσεχή Νοέμβριο την εκκίνηση της λειτουργίας του ανταγωνιστικού Golden Hall (από τη Lamda Development) προκειμένου να «δημιουργηθεί πιάτσα» και να τονωθεί και η δραστηριότητα του Avenue.

Σε ό,τι αφορά τα πλοία, η Sanyo μέσω της κυπριακής θυγατρικής της απέκτησε ένα πλοίο τον Οκτώβριο του 2007 και άλλο ένα τον Φεβρουάριο του 2008, τα οποία νοικιάζονται αποφέροντας ικανοποιητικά έσοδα (περίπου 50.000 δολάρια ημερησίως). Αυτό που επίσης λέγεται είναι ότι τα δύο αυτά πλοία αγοράστηκαν γύρω στα 46 εκατ. δολάρια, ενώ η σημερινή αξία τους ενδεχομένως να ανέρχεται έως και σε 60 εκατ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v