Πειραιώς: Αύξηση κεφαλαίου έως 370 εκατ. ευρώ

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 370 εκατ. ευρώ με την έκδοση νέων 77.568.000 προνομιούχων μετοχών προς 4,77 ευρώ αποφάσισε η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Πειραιώς: Αύξηση κεφαλαίου έως 370 εκατ. ευρώ
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 370 εκατ. ευρώ με την έκδοση νέων 77.568.000 προνομιούχων μετοχών προς 4,77 ευρώ αποφάσισε η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς.

Στην αύξηση αυτή αποκλείστηκε το δικαίωμα συμμετοχής των παλαιών μετόχων και τις νέες μετοχές, σύμφωνα με τον νόμο, θα λάβει το ελληνικό δημόσιο.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας κ. Μ. Σάλλας ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς, δεν διαθέτουν τοξικά προϊόντα και έχουν τη δυνατότητα και το μέγεθος να στηρίξουν την οικονομία. Διαθέτουν βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 8% και συνολικό δείκτη από 9,5% έως 11%. Οι δείκτες αυτοί θα αυξηθούν μετά και την εφαρμογή του πακέτου στήριξης, το οποίο νομίζει ότι θα επαρκέσει για την ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Οι μέσοι όροι των δεικτών επάρκειας των ελληνικών τραπεζών είναι καλύτεροι έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, το πακέτο έρχεται να δράσει προληπτικά κατά των πιθανών δυσκολιών που δεν μπορούν να προβλεφθούν πότε θα προκύψουν και πόσες θα είναι.

Χορηγητικό Πρόγραμμα για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Ο κ. Σάλλας ανακοίνωσε ότι πέρα από τη συμμετοχή της τράπεζας στα κρατικά προγράμματα χρηματοδότησης π.χ. ΤΕΜΠΜΕ, συζητά με το ΕΒΕΑ προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι ενός νέου προγράμματος της τράπεζας, ώστε να χρηματοδοτηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 1 περίπου δισ. ευρώ. Επιπλέον, η τράπεζα μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2008 εκταμίευσε 900 εκατ. ευρώ για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αγωγή κατά Deutsche Bank

Ο πρόεδρος της Πειραιώς δήλωσε ότι χθες υποβλήθηκε τελικά αγωγή κατά του γερμανικού οίκου λόγω του περιεχομένου πρόσφατης έκθεσης του τελευταίου που αφορούσε στην τράπεζα.

Η ανακοίνωση της τράπεζας

Σχετικά, η τράπεζα εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:  

"Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ανέφερε μεταξύ άλλων:

Η Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, παρά τη μη συμμετοχή των τραπεζών της σε "τοξικά προϊόντα". Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις αποτελεσματικότερα και με μικρότερες επιπτώσεις σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Ωστόσο, στο σημερινό διεθνοποιημένο περιβάλλον, η κάμψη της παγκόσμιας ζήτησης, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της ρευστότητας εξαιτίας της δυσπιστίας που δημιουργήθηκε, επιβάλλει και στην Ελλάδα τη λήψη μέτρων για την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας, τη δημιουργία προγραμμάτων υποστήριξης επιχειρηματικών κλάδων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέτρων υποστήριξης της ζήτησης και επιτάχυνσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Ο κ. Σάλλας θεωρεί ότι το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για τη θωράκιση της αγοράς είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας και δεν θα χρειαστεί πρόσθετο πακέτο στήριξης. Ακόμη σημείωσε ότι η ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ομαλοποιείται σταδιακά.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της τράπεζας στα προγράμματα στήριξης, επισήμανε ότι η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ και ήδη έχει εγκρίνει πάνω από το 50% των αιτήσεων που της έχουν υποβληθεί. Επίσης, υλοποιεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σχετικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Τράπεζα Πειραιώς ακόμη, στο πλαίσιο των εργασιών της, εκταμίευσε δάνεια ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2008.

Επιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζει νέο πρόγραμμα, σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ, για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής Αττικής, ύψους έως 1 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό έχει συζητηθεί και έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλο. Στις επόμενες δύο εβδομάδες, κοινή επιτροπή του επιμελητηρίου και της τράπεζας θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος, τα κριτήρια και τους τραπεζικούς όρους.

Αντίστοιχα προγράμματα για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις θα συζητηθούν στη συνέχεια και με τα άλλα μεγάλα επιμελητήρια της χώρας.

Στο μεταξύ, στη γενική συνέλευση των μετόχων εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 370 εκατ. ευρώ με την έκδοση νέων προνομιούχων μετοχών υπέρ του Δημοσίου. Στη συνέλευση συμμετείχε περίπου το 30% των μετόχων.

Ερωτηθείς ο κ. Σάλλας για τη διανομή μερίσματος, όσον αφορά στη χρήση του 2008, δήλωσε ότι θα προταθεί το 35% επί των κερδών της τράπεζας, όπως προβλέπει ο νόμος".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v