Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Κωστόπουλος: Σπάει τα τραπεζικά "ταμπού"

Την ανησυχία των τραπεζών για τις επισφάλειες εντός και εκτός Ελλάδος αποκάλυψε ο πρόεδρος της Alpha. Καλεί όλους να σπάσουν το ταμπού της κερδοφορίας προς όφελος της διαφάνειας και της υγείας των ισολογισμών.

Γ. Κωστόπουλος: Σπάει τα τραπεζικά ταμπού
"Σκούπα" στα επισφαλή δάνεια θα βάλει στο δ΄ τρίμηνο του 2008 η Alpha Bank, προχωρώντας σε προληπτικές προβλέψεις, καθώς εκτιμά ότι κατά τα επόμενα τρίμηνα θα υπάρξει ουσιαστική επιδείνωση στην εξυπηρέτηση δανείων από επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής", ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γ. Κωστόπουλος δίνει για δεύτερη φορά κατά τους τελευταίους μήνες το στίγμα της επόμενης ημέρας, καλώντας τις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν την κερδοφορία του δ΄ τριμήνου του 2008 για αντιμετωπίσουν την επερχόμενη κρίση και τις επισφάλειες.

Κινούμενος στην γραμμή της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία, όπως αποκάλυψε το Euro2day επιμένει στον στόχο για μείωση των επισφαλών δανείων στο 3,5% των συνολικών χορηγήσεων, ο κ. Κωστόπουλος προαναγγέλλει ότι τα κέρδη του δ΄ τριμήνου του 2008 της Alpha Bank θα χρησιμοποιηθούν για επιπλέον προβλέψεις.

Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο η τράπεζα εξαιτίας των προβλέψεων να εμφανίσει ζημίες στο δ΄ τρίμηνο του 2008. "Εφόσον η χρονιά αυτή (σ.σ.: το 2008) έχει τρία κερδοφόρα τρίμηνα, γιατί να μην αποτυπώσεις στο δ΄ τρίμηνο τη μετάβαση στο νέο καθεστώς προβλέψεων και να ξεκινήσεις το 2009 καθαρός;" αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Αυτές οι προβλέψεις θα είναι και προληπτικές, καθώς ο πρόεδρος της Alpha Bank δηλώνει απόλυτα βέβαιος πως τα επόμενα τρίμηνα πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική επιδείνωση στην εξυπηρέτηση δανείων από επιχειρήσεις και ιδιώτες.

"Θεωρούμε φρόνιμο σε μια χρονιά υψηλής κερδοφορίας να αυξήσουμε σημαντικά τις προβλέψεις μας για ολόκληρο το έτος σε επίπεδα αισθητά άνω του 1% επί των δανείων μας. Με την ενέργεια αυτή αφενός χτίζουμε αναχώματα, αν τα πράγματα εξελιχθούν πιο άσχημα απ' ό,τι περιμένουμε, και αφετέρου δείχνουμε εμπράκτως στην αγορά ότι θα βγούμε νικητές από την επερχόμενη κρίση", ανέφερε ο κ. Κωστόπουλος

Επισφάλειες και μερίσματα

Σημειώνεται ότι Alpha Bank αποτέλεσε τη μοναδική ελληνική τράπεζα που αύξησε -και μάλιστα κατά 50%- τις προβλέψεις της για επισφαλή δάνεια κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2008. Η διοίκησή της, μάλιστα, είχε δηλώσει ότι θα διατηρήσει τις προβλέψεις τουλάχιστον στο 1% των χορηγήσεων και για το 2009.

Με τη χθεσινή του συνέντευξη ο πρόεδρος της Alpha Bank τοποθετεί τον πήχη ακόμη ψηλότερα κάνοντας λόγο για προβλέψεις που για ολόκληρο το 2008 θα διαμορφώνονται αισθητά πάνω από το 1% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Αυτό σημαίνει ότι αν η Alpha Bank πιάσει τον στόχο αύξησης των χορηγήσεων κατά 10% φέτος, τα δάνειά της θα ανέλθουν στα 55 δισ. ευρώ και οι προβλέψεις της για επισφαλείς απαιτήσεις θα ξεπεράσουν τα 550 εκατ. ευρώ.

Παρά τα μαξιλάρια των προβλέψεων, πάντως, ο κ. Κωστόπουλος προαναγγέλλει ότι η Alpha Bank θα εμφανίσει το 2008 τέτοια κερδοφορία που θα επιτρέψει την καταβολή μικρού μερίσματος. Κίνηση με ουσιαστική και συμβολική διάσταση, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανοίγει τον δρόμο και στις άλλες τράπεζες

Ο πρόεδρος της Alpha Bank εκτιμά, άλλωστε, ότι το μήνυμα που στέλνουν οι επενδυτές στις τράπεζες κατά τους τελευταίους μήνες είναι ξεκάθαρο:  "Αποτυπώστε τα μεγέθη σας με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να εξαγάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για την υγεία των τραπεζών".

Αν αυτό το μήνυμα αναγνωστεί σωστά από τις ελληνικές τράπεζες και τα στοιχεία των ισολογισμών τους αντικατοπτρίσουν τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα, θα υπάρξει, σύμφωνα με τον ίδιο, και ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank τάσσεται κατά της ιδέας δημιουργίας bad bank κρίνοντας πιο ρεαλιστική τη λύση κρατικοποιήσεων στις περιπτώσεις τραπεζών με ανοίγματα τα οποία δεν μπορούν να κλείσουν μέσω αυξήσεων κεφαλαίου που θα καλύψουν οι μέτοχοι

Δήλωσε επίσης ότι θα ήταν ιστορικό σφάλμα αν οι ελληνικές τράπεζες αναγκάζονταν να αποσυρθούν στην παρούσα συγκυρία από τη ΝΑ. Ευρώπη αφήνοντας χωρίς στήριξη 8.000 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή

Η συνέντευξη του κ. Κωστόπουλου αναγνώστηκε από την αγορά ως δεύτερη μεγάλη παρέμβαση μετά τη δήλωση ότι η Alpha Bank προτίθεται να κάνει χρήση του συνόλου των μέτρων του πακέτου στήριξης, παρέμβαση που εκτιμάται ότι θα διευκολύνει και τις διοικήσεις των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις.

Δικαίωση των ρεπορτάζ του Euro2day.gr

Όπως έχει καταγράψει ήδη το Euro2day, οι επισφάλειες δανείων "τσιμπούν" μήνα με τον μήνα και η εκτίμηση πως στο τέλος του 2008 θα σκαρφαλώσουν στην περιοχή του 6% (από 4,5% το 2007) δεν είναι πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά σκληρή πραγματικότητα.

Πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν πως η χειρότερη εκδοχή περιλαμβάνει αύξηση των επισφαλειών το 2009 στην Ελλάδα κατά 60% - 80% και διπλασιασμό ακόμη και τριπλασιασμό αυτών σε ορισμένες αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

"Οι τράπεζες έχουν ήδη αμυνθεί απέναντι στον κίνδυνο με αύξηση των προβλέψεών τους", ανέφερε το δημοσίευμα τονίζοντας πως "δεν αποκλείεται, εν μέσω της κρίσης και με δεδομένη τη μειωμένη ή οριακή αύξηση της κερδοφορίας, τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου να αξιοποιηθούν ως προβλέψεις...".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v