Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Σήμερα στη ΓΣ κρίνεται το διοικητικό μοντέλο

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα σηματοδοτήσει την απαρχή εξελίξεων για το μέλλον του ΟΤΕ, αναμένεται η προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Σήμερα στη ΓΣ κρίνεται το διοικητικό μοντέλο
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα σηματοδοτήσει την απαρχή εξελίξεων για το μέλλον του ΟΤΕ, αναμένεται η προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού.

Η παραμονή ή όχι του κ. Παναγή Βουρλούμη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου της επιχείρησης είναι το κρίσιμο ερώτημα της γενικής συνέλευσης καθώς θα καταδείξει το διοικητικό μοντέλο που θα επιλέξουν για το επόμενο διάστημα οι μέτοχοι του ΟΤΕ.

Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Έλληνα μάνατζερ από την πλευρά της Deutsche Telekom, η οποία με βάση τη συμφωνία που έχει υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο έχει το δικαίωμα να επιλέξει το πρόσωπο του διευθύνοντος συμβούλου, θα σημάνει τη συνέχιση του υφιστάμενου διοικητικού μοντέλου καθώς από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου δεν αναμένεται να αμφισβητηθεί η παρουσία του κ. Βουρλούμη στη θέση του προέδρου.

Στο πρόσφατο παρελθόν ο κ. Βουρλούμης έχει ορίσει τη σημερινή γενική συνέλευση ως χρονικό ορόσημο για την παρουσία του στο τιμόνι του ΟΤΕ καθώς ο ίδιος θεωρούσε έως το προηγούμενο διάστημα απαραίτητη μεταβατική περίοδο προκειμένου να ενσωματωθούν οι αλλαγές που έφερε η είσοδος της D.T. στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού αλλά και να προετοιμαστούν τα επόμενα βήματα.

Ήδη μετά την απόφαση που έλαβε το ελληνικό δημόσιο την προηγούμενη εβδομάδα να προχωρήσει στην πώληση επιπλέον ποσοστού 5% του ΟΤΕ στη γερμανική εταιρία η παρουσία της D.T. στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ ισχυροποιείται περισσότερο, ενώ ανοιχτό παραμένει πάντα το ενδεχόμενο την επόμενη διετία το ποσοστό της να φτάσει στο 40% με την εφαρμογή και της δεύτερης option που προβλέπεται στη συμφωνία.

Την ίδια ώρα όμως σε εκκρεμότητα παραμένουν πολλά σημαντικά θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην υλοποίηση νέου προγράμματος μείωσης του προσωπικού, ζήτημα που ο ίδιος ο κ. Βουρλούμης είχε ανοίξει τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά και η συμμετοχή ή όχι του ΟΤΕ στο πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Η εφαρμογή νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου μετατέθηκε για το επόμενο έτος καθώς εκτιμήθηκε ότι τότε θα είναι προσφορότερο το περιβάλλον, ωστόσο οι αποφάσεις για το δίκτυο οπτικών ινών θα ληφθούν σύντομα αφού τα περιθώρια για την υλοποίηση του σχετικού σχεδίου στενεύουν γιατί ήδη βρίσκεται εκτός του αρχικού χρονοδιαγράμματος.

Η παρουσία του κ. Βουρλούμη στις συναντήσεις που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της D.T. με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομίας και Μεταφορών, στις οποίες εκτός των άλλων ξεκίνησε και η διαπραγμάτευση για το σχέδιο οπτικών ινών, μπορεί να ερμηνευτεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, ωστόσο αυτό μένει να επιβεβαιωθεί στη σημερινή γενική συνέλευση.

Πάντως χθες η θυγατρική του ΟΤΕ, Cosmote, έκανε γνωστή την τοποθέτηση του κ. Μιχάλη Τσαμάζ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ενώ ο κ. Βουρλούμης, που κατείχε τη θέση αυτή, διατηρεί τη θέση του προέδρου.

ΟΜΕ-ΟΤΕ

Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη διάθεση επιπλέον ποσοστού 5% του ΟΤΕ στην D.T.

Οι εργαζόμενοι χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομίας και για το επόμενο διάστημα έχουν εξαγγείλει τέσσερις περιφερειακές 24ωρες απεργίες, αρχής γενομένης την επόμενη Πέμπτη 2 Ιουλίου από την περιφέρεια της Αττικής.

Η ομοσπονδία εργαζόμενων στον ΟΤΕ, ΟΜΕ-ΟΤΕ, ζητά συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου και με τη διοίκηση του ΟΤΕ, σκοπεύει επίσης να ζητήσει από τη ΓΣΕΕ να συντονίσει τη δράση των ομοσπονδιών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα ενώ, τέλος, θα επιδιώξει και συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων των θυγατρικών που ο ΟΤΕ ελέγχει εκτός Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v