Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι συμβαίνει στην υπόθεση Proton - Λαυρεντιάδη

Ψύχραιμα αντέδρασαν οι καταθέτες. Ο ρόλος-ανάχωμα της ΤτΕ και οι κρίσιμες διευκρινίσεις. Στον κ. Γ. Δραγάτση η έρευνα για ξέπλυμα χρήματος από Λαυρεντιάδη. Τι απαντά ο επιχειρηματίας. Καθυστερούν οι μετοχικές εξελίξεις.

Τι συμβαίνει στην υπόθεση Proton - Λαυρεντιάδη
Ψύχραιμα αντέδρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταθέτες της Proton Bank στον θόρυβο που προκλήθηκε μετά την αποκάλυψη διενέργειας έρευνας για πιθανό ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλες παραβάσεις από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γ. Δραγάτση.

Σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας, η εκροή καταθέσεων παρέμεινε σε ελεγχόμενο επίπεδο, με αποτέλεσμα να μη χρειαστεί να γίνει καν χρήση των εφεδρειών που είχαν τεθεί από το σύστημα στη διάθεση της Proton Bank.

Ανάχωμα στον πανικό ήταν οι διευκρινίσεις που παρείχε η Τράπεζα της Ελλάδος ότι η ίδια δεν έχει διαπιστώσει υπεξαίρεση χρημάτων, αλλά ασυνήθεις αναλήψεις και κινήσεις λογαριασμών του επιχειρηματία και μεγαλομετόχου της τράπεζας, κ. Λ. Λαυρεντιάδη, καθώς και εταιριών που ανήκουν ή ανήκαν στον ίδιο, γι' αυτό και παρέπεμψε το θέμα στην Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

"Η έρευνα της Αρχής και του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος κ. Γ. Δραγάτση, στον οποίο ανατέθηκε η δικογραφία, θα κρίνει αν υπήρξαν και άλλες παραβάσεις", αναφέρουν κύκλοι της ΤτΕ.

Η παρέμβαση της ΤτΕ ήταν καταλυτική σε επίπεδο μεγάλων καταθετών της Proton. Όπου χρειάστηκε, μάλιστα, υπήρξαν και αναλυτικές εξηγήσεις, κίνηση που είχε κομβικό ρόλο στην ανάσχεση των εκροών.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, όλα ξεκίνησαν από τον τακτικό έλεγχο που διενήργησε η ΤτΕ στην Proton Bank, από τον οποίο προέκυψαν ασυνήθεις συναλλαγές μεταξύ εταιριών οι οποίες απάρτιζαν άλλοτε τον όμιλο Λαυρεντιάδη, συνολικά 51 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά στο σύνολο συναλλαγών αυτών των εταιριών μέσω σειράς τραπεζών και όχι μόνο της Proton.

Τα στοιχεία παραπέμφθηκαν στην Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και από τις τράπεζες ζητήθηκαν διευκρινίσεις αρχικά προφορικές και εν συνεχεία έγγραφες, τις οποίες έσπευσαν να δώσουν όλες, συμπεριλαμβανομένης και της Proton Bank.

Μόνο που στην περίπτωση της Proton Bank δεν δηλώθηκε ανάληψη ύψους 3,4 εκατ. ευρώ από τον κ. Λαυρεντιάδη. Η μη ενημέρωση της Αρχής για την παραπάνω συναλλαγή την οδήγησε να ζητήσει το πάγωμα λογαριασμών και όσων χρημάτισαν εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της Proton το εξεταζόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του κ. Λαυρεντιάδη καθώς και όσων είχαν διατελέσει εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της Proton Bank τη συγκεκριμένη περίοδο. Δηλαδή, των κ. Αθανάσογλου, Κολίντζα, Παπασπηλιού, Σαραμαντή, Λιαρμακοπούλου, Αρβανίτη και Μπιθάρη.

Ταυτόχρονα, επιβλήθηκε δέσμευση της κίνησης μετοχών και λοιπών κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του κ. Λαυρεντιάδη. Η δικογραφία ανατέθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα για υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος κ. Γ. Δραγάτση.


Στο μικροσκόπιο οι εταιρίες-αποδέκτες των δανείων

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο εισαγγελικός λειτουργός, που ανήκει στην ομάδα των εισαγγελέων του οικονομικού τμήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, διενεργεί ήδη έρευνα περίπου δύο μήνες για το ενδεχόμενο διάπραξης φορολογικών ή χρηματιστηριακών παραβάσεων από εταιρίες συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη, στο πλαίσιο της οποίας έχει συνεργασία με το ΣΔΟΕ.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο εισαγγελέας αναμένεται να επικεντρώσει την έρευνά του σε συγκεκριμένα δάνεια που φέρονται να δόθηκαν από την τράπεζα σε εταιρίες συμφερόντων Λαυρεντιάδη, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια. Από την πρώτη έρευνα που διενεργήθηκε από την Αρχή, τα επίμαχα ποσά φαίνεται να καταλήγουν σε δύο ανενεργές εταιρίες του κ. Λαυρεντιάδη, με τελικό αποδέκτη υπάλληλο του επιχειρηματία.

Η Proton Bank, με χθεσινοβραδινή της ανακοίνωση, παραδέχεται ότι ελέγχεται στο πλαίσιο πορίσματος της Τραπέζης της Ελλάδος για το επίπεδο κανονιστικής συμμόρφωσής της ως προς την παράλειψη αναφοράς στην Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ασυνήθιστων συναλλαγών. Διευκρινίζει, όμως, ότι δεν διαφαίνεται πως η περί υπεξαιρέσεως κατηγορία αφορά στην περιουσία της.

Στην ίδια γραμμή κινούνται και κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, σημειώνοντας ότι δεν διαπιστώθηκε υπεξαίρεση χρημάτων, καθώς, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα διοριζόταν επίτροπος στην τράπεζα και θα ακολουθούνταν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

"Η τράπεζα έχει ήδη νέα διοίκηση, η καταλληλότητα της οποίας θα κριθεί τις επόμενες ημέρες", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι η Proton έχει ξεκινήσει και διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, το ενημερωτικό δελτίο της οποίας αναμένεται να εγκριθεί τις προσεχείς ημέρες.

Δεν υπάρχουν άμεσες μετοχικές εξελίξεις

Εν τω μεταξύ, διαψεύδονται οι προσδοκίες περί άμεσων μετοχικών εξελίξεων, γιατί ο ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής (fund ελληνικών συμφερόντων που συνεργάζεται με τον κ. Δ. Μηλιάκο) ζήτησε χρόνο για να επεξεργαστεί τα νέα στοιχεία που προέκυψαν.

Η ανακοίνωση της Proton Bank

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα περί δικαστικής εμπλοκής της Proton Bank και πρώην μελών του διοικητικού της συμβουλίου σε υπόθεση υπεξαίρεσης, η διοίκηση της τράπεζας επιθυμεί να γνωστοποιήσει τα εξής:

Α) Η τράπεζα ελέγχεται στο πλαίσιο πορίσματος της Τραπέζης της Ελλάδος για το επίπεδο κανονιστικής συμμόρφωσής της ως προς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από διατάξεις σχετικές με την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η τράπεζα εντός της ορισθείσης από την Τράπεζα της Ελλάδος προθεσμίας θα εκθέσει τις απόψεις της επί του σχετικού πορίσματος.

Β) Δεν διαφαίνεται ότι η περί υπεξαιρέσεως κατηγορία αφορά στην περιουσία της τράπεζας και ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος προκλήσεως περαιτέρω ανησυχίας.

Γ) Η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε συνεχή επαφή και σε αρμονική συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και είναι έτοιμη να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία χρειαστεί για πρόληψη ή/και καταστολή οποιασδήποτε παραβατικής πράξεως.

Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι στην Proton Bank συνεχίζουν την άοκνη προσπάθειά τους για την ισχυροποίηση της τράπεζας μέσα στη δύσκολη περίοδο που διανύουν τόσο η χώρα μας όσο και το τραπεζικό σύστημα ειδικότερα.

Η προετοιμασία για την περαιτέρω θωράκιση της Proton μέσω της προγραμματισθείσας κεφαλαιακής της ενίσχυσης, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και ισόποσης κάλυψης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης αναμένεται να εγκριθεί εντός των επόμενων ημερών και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι επόμενες ενέργειες.

Με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με διάθεση για δουλειά και επιτυχία, ανεπηρέαστοι από εξωγενείς δυσκολίες, θα δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για την πρόοδο της τράπεζας, συμβάλλοντας έτσι και στη γενικότερη προσπάθεια που οι καιροί επιβάλλουν.

Αρνείται τις κατηγορίες και την ανάμιξη ο Λ. Λαυρεντιάδης

Από το γραφείο του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

"Η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της φερόμενης ανάμιξης του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σε υπόθεση που διερευνά η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες συνιστά άθλια επίθεση από σύμπλεγμα συμφερόντων που επιδιώκει να ελέγξει τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Λαυρεντιάδη κινήθηκε πάντα με απόλυτη νομιμότητα. Ο κ. Λαυρεντιάδης αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε κατηγορία και ανάμιξή του σε σχετικές ενέργειες, τις οποίες και χαρακτηρίζει ανυπόστατες και άκρως συκοφαντικές.

Η στοχοποίηση του ιδίου και της Proton Bank έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό με σειρά δημοσιευμάτων, που επιχειρούσαν να τορπιλίσουν το ενδεχόμενο ισχυροποίησης της Proton Bank και των προοπτικών ανάπτυξής της, η οποία και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο των προτεινόμενων συγχωνεύσεων, ανάγκη που έχει παρουσιαστεί ως αποτέλεσμα της κατάστασης στην ελληνική οικονομία.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ζητούμε την άμεση διερεύνηση τέτοιων σκοπιμοτήτων από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο κ. Λαυρεντιάδης δεν θα παραμείνει θεατής στην εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, θα συνεργαστεί απολύτως με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση όπου ενεπλάκη το όνομά του και επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του, προκειμένου οι συκοφάντες και όσοι κρύβονται πίσω από αυτούς να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v