Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Proton: Στήριξη από Βενιζέλο, "φλερτ" από Αττικής

Σαφές μήνυμα προς τους καταθέτες ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την Proton Bank προασπιζόμενη τη σταθερότητα του συστήματος έστειλε σήμερα ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλος.

Proton: Στήριξη από Βενιζέλο, φλερτ από Αττικής
Σαφές μήνυμα προς τους καταθέτες ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την Proton Bank προασπιζόμενη τη σταθερότητα του συστήματος έστειλε σήμερα ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, διευκρινίζοντας ότι δεν ελέγχεται η τράπεζα, αλλά συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα για την τέλεση παράνομων πράξεων.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε, σε απάντηση δημοσιεύματος της "Ελευθεροτυπίας", το οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ενίσχυε και με το… παραπάνω την Proton Bank, την ώρα όπου η Τράπεζα της Ελλάδος ερευνούσε αντικανονικές συναλλαγές, ο κ. Βενιζέλος δηλώνει ότι μέριμνα του υπουργείου Οικονομικών και της ΤτΕ είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, τη διοίκηση των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών και το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας (στο οποίο μετέχουν μεταξύ άλλων ο διοικητής και ο αρμόδιος υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), αποφασίστηκε, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, να διατηρήσουν τόσο το Δημόσιο όσο και οι άλλες τράπεζες τα επίπεδα καταθέσεών τους στην Proton.

Aυτό έγινε τόσο πριν όσο και μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος και της Αρχής Διαφάνειας για πράξεις που αφορούν σε φυσικά πρόσωπα και όχι στο νομικό πρόσωπο της τράπεζας αυτό καθεαυτό.

Στην ίδια ανακοίνωση, τονίζεται: "Είναι συνεπώς αναγκαίο, για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου, να διασφαλιστεί η ομαλή, απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία της τράπεζας, ανεξαρτήτως μετοχικής σύνθεσης, διοίκησης και φυσικών προσώπων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτήν".

Οι διαβεβαιώσεις Βενιζέλου, σε συνδυασμό με τις διευκρινίσεις που έδωσε η ΤτΕ και τα μπάνια του λαού, είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν αισθητά σήμερα οι εκροές καταθέσεων από την Proton Bank.

Στη σταθεροποίηση της κατάστασης συμβάλλει και η δήλωση της Attica Bank ότι θα διερευνήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Proton. Η τράπεζα, ενώ είχε διαψεύσει, το προηγούμενο διάστημα, δημοσιεύματα για συζητήσεις με την Proton, σήμερα με ανακοίνωσή της δήλωσε ότι θα διερευνήσει, στο πλαίσιο της εκπεφρασμένης στρατηγικής της, το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Proton, λόγω των συνεργειών που θα προκύψουν και της ανάγκης δημιουργίας μεγέθους, που στις σημερινές συνθήκες είναι αναγκαίο για την ανάπτυξή της.


Στο μικροσκόπιο οι εταιρίες-αποδέκτες των δανείων

Στο δικαστικό μέτωπο οι πληροφορίες από χθες επιμένουν ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα δάνεια που φέρονται να δόθηκαν από την Proton Bank σε εταιρίες συμφερόντων Λαυρεντιάδη, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια.

Από την πρώτη έρευνα που διενεργήθηκε από την Αρχή, τα επίμαχα ποσά φαίνεται πως καταλήγουν σε δύο ανενεργές εταιρίες του κ. Λαυρεντιάδη, με τελικό αποδέκτη υπάλληλο του επιχειρηματία.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, που ανήκει στην ομάδα των εισαγγελέων του οικονομικού τμήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, διενεργεί ήδη έρευνα περίπου δύο μήνες για το ενδεχόμενο διάπραξης φορολογικών ή χρηματιστηριακών παραβάσεων από εταιρίες συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη, στο πλαίσιο της οποίας έχει συνεργασία με το ΣΔΟΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v