Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fintexport: Η ιστορία ενός… «λουκέτου»

Πώς μια εισηγμένη εταιρεία με γνωστό brand name και έντονα εξαγωγικό προσανατολισμό οδηγείται σε καθεστώς πτωχεύσεως. Στο σκοτάδι οι επενδυτές μειοψηφίας από τον Μάιο του 2012 έως και την Μεγάλη Τετάρτη…

Fintexport: Η ιστορία ενός… «λουκέτου»
Μία ακόμη ιστορική εταιρεία βαδίζει προς το τέλος της Ιστορίας της. Η διοίκηση της Fintexport ανακοίνωσε χθες πως υπέβαλε αίτηση κήρυξης σε πτώχευση, με το σημαντικότερο περιουσιακό της στοιχείο (ακίνητο στον Άγιο Στέφανο) να είναι υποθηκευμένο στις τράπεζες, έναντι του μακροχρόνιου δανεισμού που είχε συνάψει.

Το οξύμωρο είναι πως κλείνει μια επιχείρηση με πολύ γνωστό brand name και με πεντακάθαρο εξαγωγικό προορισμό (γύρω στο 98% των πωλήσεών της ήταν οι εξαγωγές).

Το κακό φαίνεται να ξεκινά από την έντονη ανατίμηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου και της στερλίνας, καθώς σημαντικό ποσοστό των πωλήσεών της γινόταν στα δύο αυτά νομίσματα.

Το 2011 αρχίζουν τα πρώτα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας, με αποτέλεσμα μέρος των παραγγελιών να μην εκτελείται λόγω ελλείψεως κεφαλαίου κίνησης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2011 οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 16%, το μικτό περιθώριο κέρδους κατέστη αρνητικό και το αποτέλεσμα έντονα ζημιογόνο.

Δεύτερο πλήγμα για τη Fintexport ήταν το ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε αρχικά με τις τράπεζες (μείωση πωλήσεων και εστίαση σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας) δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Το πρόγραμμα αυτό απαιτούσε επιπρόσθετη χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ, που είτε θα την έδιναν οι τράπεζες, είτε θα την κατέβαλαν οι μέτοχοι μέσω ΑΜΚ.

Τελικά, η ένταση της οικονομικής ύφεσης απέτρεψε και τις δύο λύσεις: ούτε οι τράπεζες, αλλά ούτε και οι μέτοχοι έβαλαν τελικά το χέρι στην τσέπη, ή τουλάχιστον δεν το έβαλαν στο χρονικό σημείο που έπρεπε και ενδεχομένως να μπορούσε η κατάσταση να αλλάξει…

Τα πράγματα επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο στις αρχές του 2012, και μάλιστα για ενάμιση μήνα (από την 1η Απριλίου έως τις 15 Μαΐου) διεκόπη η λειτουργία του εργοστασίου λόγω έλλειψης πρώτων υλών (προέκυψε ζήτημα εκτέλεσης των παραγγελιών).

Να σημειωθεί πως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 η Fintexport, που είχε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, μείωσε τις υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες κατά περίπου 1 εκατ. ευρώ (θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές)…
Στη συνέχεια, βέβαια, δόθηκε κάποια χρηματοδότηση από τις τράπεζες, προκειμένου να επαναλειτουργήσει η μονάδα, ωστόσο η μεγάλη ζημιά είχε ήδη γίνει.

Η Fintexport δεν μπόρεσε στα τέλη Αυγούστου του 2012 να εκδώσει εξαμηνιαία αποτελέσματα και από τότε η μετοχή της έχει τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης από το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Και προφανώς οι μέτοχοι μειοψηφίας δεν έχουν επισήμως ενημερωθεί στο παραμικρό για την πορεία της εταιρείας τους.

Πάντως, η αγορά δεν εξεπλάγη ιδιαίτερα από την απόφαση της διοίκησης, καθώς -εκτός των άλλων- οφείλονταν μεγάλα ποσά στους εργαζόμενους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v