Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Εγγυημένη η ιδιωτική κάλυψη στην ΑΜΚ

Πλήρως εγγυημένη με σκληρή αναδοχή θα είναι η κάλυψη της ΑΜΚ. Deutsche Bank, Goldman Sachs, BofΑ και Barclays στο σχήμα αναδόχων που εγγυάται τα 160-170 εκατ. ευρώ που υπολείπονται ώστε να μην εκδοθούν CoCos.

Πειραιώς: Εγγυημένη η ιδιωτική κάλυψη στην ΑΜΚ
Πλήρως εγγυημένη από τους αναδόχους είναι η κάλυψη της συμμετοχής των ιδιωτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου της Τραπέζης Πειραιώς. Οι ανάδοχοι και σύμβουλοι της ΑΜΚ είναι η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η Bank of America και η Barclays.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκληρή αναδοχή (hard underwriting) αφορά τα κεφάλαια ύψους 160-170 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται (συνολικά 730 εκατ. ευρω) προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες ιδιωτικής συμμετοχής χωρίς την έκδοση CoCos. Επισημαίνεται ότι ήδη το ελάχιστο ποσό των 570 εκατ. ευρώ που απαιτείται για να παραμείνει ιδιωτική η τράπεζα έχει καλυφθεί από τον πορτογαλικό όμιλο BCP και τη γαλλική Societe Generale.

Στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς έχουν ήδη ολοκληρώσει τις παρουσιάσεις τους στο Λονδίνο και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παρουσιάσουν τις προοπτικές του ομίλου σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως, μολονότι υπάρχει «σκληρή αναδοχή», το μεγαλύτερο μέρος των 160-170 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων και Έλληνες επιχειρηματίες.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς ανέρχεται στα 7,3 δισ. ευρώ και ο αγώνας δρόμου της τράπεζας αφορά τη μη έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), έτσι ώστε να αποφύγει το υψηλό κόστος που αυτά συνεπάγονται. Το τελευταίο φτάνει κατά μέσο όρο τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως για CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ.

Ο όμιλος αναμένει τις σχετικές εγκρίσεις και εκτιμάται ότι η άσκηση των δικαιωμάτων θα γίνει εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v