Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχώρηση της ανάπτυξης στην ΕΕ

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την Δευτέρα στη δημοσιότητα τις τακτικές εξαμηνιαίες εκτιμήσεις της για την κατάσταση και τις προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών ως το 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ αναμένεται να υποχωρήσει στο 2% το 2008 και 1,8% το 2009 από 2,8% το 2007. Παράλληλα, ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή αναμένεται να σημειώσει προσωρινή ανα

  • Ant1
Υποχώρηση της ανάπτυξης στην ΕΕ

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την Δευτέρα στη δημοσιότητα τις τακτικές εξαμηνιαίες εκτιμήσεις της για την κατάσταση και τις προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών ως το 2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ αναμένεται να υποχωρήσει στο 2% το 2008 και 1,8% το 2009 από 2,8% το 2007 (1,7% και 1,5% στη ζώνη του ευρώ από 2,6% το 2007). 

Παράλληλα, ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή αναμένεται να σημειώσει προσωρινή αναθέρμανση, φθάνοντας σε 3,6% το έτος αυτό στην ΕΕ (έναντι 2,4% το 2007) λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, για να υποχωρήσει, σύμφωνα με τις προβλέψεις, σε 2,4% το 2009 (τα αντίστοιχα στοιχεία για τη ζώνη του ευρώ είναι 3,2% και 2,2% έναντι 2,1% το 2007). 

Το κύριο συμπέρασμα της Επιτροπής από τις εαρινές της εκτιμήσεις, είναι ότι αυτή η κάμψη της ανάπτυξης είναι απόρροια της συνεχιζόμενης αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές, της αισθητής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και της εκτίναξης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, παράγοντες που συμπαρασύρουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. 

Ωστόσο, η Επιτροπή σημειώνει ότι η οικονομία της ΕΕ αντιστέκεται αρκετά καλά, χάρη στα υγιή βασικά της μεγέθη και αναμένεται να δημιουργήσει 3 εκατομμύρια νέες θέσεις απασχόλησης το 2008-2009, εκτός από τις 7½ εκατομμύρια θέσεις το 2006-2007. 

«Η οικονομική ανάπτυξη παρουσιάζει υποχώρηση στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ και οι τρέχουσες, εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις προκαλούν ανησυχίες. Ενώ οι οικονομίες μας έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί ανθεκτικές στις εξωτερικές αναταραχές και αναμένουμε να συνεχιστεί, αν και με βραδύτερους ρυθμούς, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, πρέπει να διατηρήσουμε την προσήλωσή μας στην άσκηση υγιών μακροοικονομικών πολιτικών και να αποφύγουμε με κάθε τρόπο να εισέλθουμε σε ένα «σπιράλ πληθωρισμού» που θα έπληττε ιδιαίτερα τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα», δήλωσε σχετικά ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v