Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϋπόθεση το όνομα για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι η εξεύρεση αποδεκτής λύσης σχετικά με την ονομασία. Συγκεκριμένα, στο τελικό κείμενο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας αναφέρεται ότι «θα απευθύνουν πρόσκληση στη ΠΓΔΜ, μόλις υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας». Επιπλέον, το ΝΑΤΟ καλεί να γίνουν εντατικοποιημένες προσπάθειες προς αυτό το στόχο και επισημαίνει ότ

  • Ant1
Προϋπόθεση το όνομα για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι η εξεύρεση αποδεκτής λύσης σχετικά με την ονομασία.

Συγκεκριμένα, στο τελικό κείμενο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας αναφέρεται ότι «θα απευθύνουν πρόσκληση στη ΠΓΔΜ, μόλις υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας».

Επιπλέον, το ΝΑΤΟ καλεί να γίνουν εντατικοποιημένες προσπάθειες προς αυτό το στόχο και επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να παρέχει βοήθεια για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.  

Σύμφωνα με την Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου υπήρξαν αναφορές στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ από τους ομολόγους της, της Τουρκίας, της Ουγγαρίας και των ΗΠΑ, οι οποίοι εξέφρασαν την ελπίδα εξεύρεσης αμοιβαίως αποδεκτής λύσης.

Εν τω μεταξύ, σειρά διμερών επαφών πρόκειται να πραγματοποιήσει την Πέμπτη η υπουργός Εξωτερικών στο Ελσίνκι, στο περιθώριο της υπουργικής Συνοδού του ΟΑΣΕ, με την οποία κλείνει η Φινλανδική προεδρία και αναλαμβάνει η Ελλάδα. Η κα Μπακογιάννη αναμένεται να συναντηθεί και με τον Τούρκο ομόλογό της Αλί Μπαμπατζάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v