Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούμενο η συνεργασία για τις νομισματικές ισοτιμίες

Οι ΗΠΑ επισήμαναν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες του G20 θα πρέπει να κάνουν μια συλλογική προσπάθεια για να επιτρέψουν τη διαμόρφωση των ισοτιμιών των νομισμάτων τους με βάση τους κανόνες της αγοράς. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να εργαστεί με άλλες χώρες για να επιτύχει μία ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη και θα επιδιώξει να βελτιώσει το σύστημα ι

  • Ant1
Ζητούμενο η συνεργασία για τις νομισματικές ισοτιμίες

Οι ΗΠΑ επισήμαναν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες του G20 θα πρέπει να κάνουν μια συλλογική προσπάθεια για να επιτρέψουν τη διαμόρφωση των ισοτιμιών των νομισμάτων τους με βάση τους κανόνες της αγοράς.

«Όταν οι μεγάλες οικονομίες με υποτιμημένες ισοτιμίες ενεργούν για να αποτρέψουν την άνοδο των νομισμάτων τους, αυτό επιβάλλει ένα άδικο βάρος για τις άλλες χώρες, που έχουν καθεστώς ισοτιμιών περισσότερο ευέλικτο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Οικονομικών, με αρμοδιότητα τις διεθνείς υποθέσεις, Λαέλ Μπράιναρντ.

«Η επίλυση αυτού του προβλήματος προϋποθέσει μία προσέγγιση συνεργασίας, επειδή οι αναπτυσσόμενες οικονομίες από μόνες τους θα έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναλάβουν πρωτοβουλίες, εάν δεν έχουν την ασφάλεια ότι και η γειτονική τους χώρα θα πράξει το ίδιο», πρόσθεσε ο Αμερικανός υφυπουργός.

Ο Λαέλ Μπράιναρντ δεν αναφέρθηκε σε κάποια χώρα συγκεκριμένα, αλλά οι ΗΠΑ έχουν επικρίνει κατ’ επανάληψη την Κίνα, τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο, ότι παρεμβαίνει τακτικά στη διαμόρφωση των ισοτιμιών του νομίσματός της για να μην υπερτιμηθεί έναντι του αμερικανικού δολαρίου. 

Την ώρα που από τις ΗΠΑ, έρχονται αυτά τα μηνύματα, ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να εργαστεί με άλλες χώρες για να επιτύχει μία ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη και θα επιδιώξει να βελτιώσει το σύστημα ισοτιμιών ώστε να αυξήσει την ευελιξία του εθνικού της νομίσματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro .

«Στο μέλλον θα εξακολουθήσουμε να βελτιώνουμε, σύμφωνα με τις αρχές της αυτονομίας, της ελεγξιμότητας και της προοδευτικότητας, τη διακύμανση του συστήματος ισοτιμιών, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των νόμων της αγοράς και της ζήτησης και να αυξηθεί η ευελιξία του γιουάν, για να διατηρήσουμε μία σχετική σταθερότητα του νομίσματός μας σε ένα δίκαιο και ισορροπημένο επίπεδο», δήλωσε ο Χου Ζιντάο, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v