Επιτυχής έξοδος της Πορτογαλίας στις αγορές

Το ποσό του 1,031 δισεκατομμυρίου ευρώ άντλησε την Τετάρτη η Πορτογαλία μέσω της έκδοσης τρίμηνων και ετήσιων κρατικών ομολόγων με αυξημένο επιτόκιο, αλλά με ζήτηση που ξεπέρασε τις προβλέψεις, σύμφωνα με τον πορτογαλικό Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Το ποσό που εισήλθε στα κρατικά ταμεία ήταν ελαφρά μεγαλύτερο από τα ενδεικτικά επίπεδα για την συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση, που είχε καθ

  • Ant1
Επιτυχής έξοδος της Πορτογαλίας στις αγορές

Το ποσό του 1,031 δισεκατομμυρίου ευρώ άντλησε την Τετάρτη η Πορτογαλία μέσω της έκδοσης τρίμηνων και ετήσιων κρατικών ομολόγων με αυξημένο επιτόκιο, αλλά με ζήτηση που ξεπέρασε τις προβλέψεις, σύμφωνα με τον πορτογαλικό Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Το ποσό που εισήλθε στα κρατικά ταμεία ήταν ελαφρά μεγαλύτερο από τα ενδεικτικά επίπεδα για την συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση, που είχε καθορισθεί σε δύο κυκλοφορίες των 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Οργανισμού.

Το επιτόκιο που καθορίσθηκε από τους επενδυτές για τα τρίμηνης διάρκειας χρεόγραφα των 500 εκατ. ευρώ ήταν 1,818% έναντι 1,595% της περασμένης έκδοσης των 6μηνων ομολόγων στις 6 Οκτωβρίου. Όσον αφορά τα ετήσιας διάρκειας ομόλογα, απέφεραν έσοδα 531 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,260%, έναντι 2,886% της αντίστοιχης ομολογιακής έκδοσης στις 20 Οκτωβρίου, η οποία επέτρεψε εξάλλου να συλλεχθούν 760 εκατ. ευρώ.

Η ζήτηση υπερκάλυψε κατά 2,2 φορές την προσφορά των δύο ομολόγων, ωστόσο ήταν ελαφρά χαμηλώτερη από τις προηγούμενες φορές.

Η νέα έκδοση ομολόγου για την κάλυψη του χρέους πραγματοποιείται την ημέρα κατά την οποία το πορτογαλικό Κοινοβούλιο εγκρίνει σε πρώτη ανάγνωση τον προϋπολογισμό για το 2011, χάρη στη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας και της κεντροδεξιάς.

Ο προϋπολογισμός λιτότητας θα επιτρέψει τη μείωση του δημοσίου χρέους από το 7,3% του ΑΕΠ στο 4,6%, όμως οι εντάσεις που συνόδευσαν τις πολύκροτες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κεντροδεξιά αντιπολίτευση ανέδειξαν τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας στην Πορτογαλία και είχαν αντανάκλαση και στις διεθνείς αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v