Η συναίνεση στόχος της γαλλικής προεδρίας στη G-20

Ως μη ικανοποιητική κρίνει τη λειτουργία του διεθνούς νομισματικού συστήματος, η υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, καθιστώντας σαφές ότι στόχος της επικείμενης γαλλικής προεδρίας της ομάδας G-20 θα είναι και η επίτευξη συναίνεσης με στόχο την αναμόρφωση του συστήματος. Η γαλλική προεδρία θα προσπαθήσει να καταστήσει την ομάδα των G-20 περισσότερη αποτελεσματική, αλλά και αντιπροσω

  • Ant1
Η συναίνεση στόχος της γαλλικής προεδρίας στη G-20

Ως μη ικανοποιητική κρίνει τη λειτουργία του διεθνούς νομισματικού συστήματος, η υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, καθιστώντας σαφές ότι στόχος της επικείμενης γαλλικής προεδρίας της ομάδας G-20 θα είναι και η επίτευξη συναίνεσης με στόχο την αναμόρφωση του συστήματος. 

Η γαλλική προεδρία θα προσπαθήσει να καταστήσει την ομάδα των G-20 περισσότερη αποτελεσματική, αλλά και αντιπροσωπευτική, πιθανώς με την καθιέρωση μίας μόνιμης γραμματείας, δήλωσε η Λαγκάρντ μιλώντας πριν την αναχώρησή της για τη Νότια Κορέα, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος. 

«Επί του παρόντος, το (διεθνές νομισματικό) σύστημα λειτουργεί κατά τρόπο μη ικανοποιητικό», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Απαντώντας σε ερωτήματα εάν συμμερίζεται την κριτική που άσκησε ο Γερμανός ομόλογός της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο νέο γύρο νομισματικής χαλάρωσης που εξήγγειλε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι «σε ζητήματα νομισματικής πολιτικής τάσσομαι υπέρ συντονισμένων κινήσεων, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητά τους αλλά και την αντοχή τους».

«Εντός αυτού του πνεύματος θα ξεκινήσει η προεδρία της Γαλλίας στην ομάδα G-20:πρέπει να βρούμε πλατφόρμες συνεργασίας, πρέπει να βρούμε πλατφόρμες σύγκλισης της οικονομικής και νομισματικής μας πολιτικής», σημείωσε. 

Η υπουργός τόνισε ότι η μεταβλητότητα που έχει εμφανίσει το ευρώ, το οποίο ανατιμήθηκε κατά 4% τις τελευταίες εβδομάδες, είναι πηγή ανησυχίας για τους Γάλλους εξαγωγείς, αλλά και ότι η ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας είναι σταθερή. «Η ανάπτυξη επέστρεψε στη Γαλλία με έναν τρόπο πολύ ισχυρό», είπε, σημειώνοντας ότι η οικονομία αναπτύσσεται τα τελευταία πέντε τρίμηνα αδιαλείπτως και ότι η καταναλωτική δαπάνη παρέμεινε σε θετικό έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης.

«Διανύουμε πλέον μια περίοδο σταθεροποίησης της ανεργίας. Κύριος στόχος της οικονομικής μας πολιτικής είναι η διατήρηση και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης», είπε η Λαγκάρντ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v