Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποιήσεις Λαμί κατά ενός πολέμου νομισμάτων

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (OMC), Πασκάλ Λαμί προειδοποίησε την Παρασκευή κατά της υποτίμησης των νομισμάτων, που αποσκοπεί στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, πιστεύοντας ότι τέτοιες πολιτικές μπορούν να προκαλέσουν τον προστατευτισμό. Ο κ. Λαμί δήλωσε, σε επιχειρηματίες στο Νέο Δελχί, ότι η διαμάχη για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, με άμεση αναφορά στις ΗΠΑ και την Κίνα, είχ

  • Ant1
Προειδοποιήσεις Λαμί κατά ενός πολέμου νομισμάτων

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (OMC), Πασκάλ Λαμί προειδοποίησε την Παρασκευή κατά της υποτίμησης των νομισμάτων, που αποσκοπεί στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, πιστεύοντας ότι τέτοιες πολιτικές μπορούν να προκαλέσουν τον προστατευτισμό.

Ο κ. Λαμί δήλωσε, σε επιχειρηματίες στο Νέο Δελχί, ότι η διαμάχη για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, με άμεση αναφορά στις ΗΠΑ και την Κίνα, είχε καταστεί εμπόδιο για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας που βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής ορισμένων χωρών που υποτιμούν τα νομίσματά τους, όπως άλλες χώρες έχουν επιλέξει για τον ίδιο λόγο να υιοθετήσουν μια χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής», εξήγησε ο Λαμί.

Οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, οι οποίες έχουν γεννήσει το φόβο για έναν «πόλεμο των νομισμάτων» σε παγκόσμιο επίπεδο, θα έχουν ως άμεση συνέπεια τον προστατευτισμό, πρόσθεσε ο Λαμί, και εκτίμησε πως «τέτοιες μη συντονισμένες πολιτικές δεν θα προκαλέσουν αύξηση της απασχόλησης».

Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Κίνα να αφήσει το γιουάν να ανατιμηθεί, εκτιμώντας ότι η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος οδηγεί σε αθέμιτο εμπορικό πλεονέκτημα υπέρ του Πεκίνου.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορηθεί από άλλες χώρες ότι ενεργούν με παρόμοιο τρόπο ανακοινώνοντας στην αρχή του μήνα μια οικονομική ενίσχυση  600 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην οικονομία τους. Ο διευθυντής του OMC δήλωσε επίσης ότι ελπίζει πως πρόοδος στις διαπραγματεύσεις του κύκλου της Ντόχα για την απελευθέρωση των εμπορικών συναλλαγών θα μπορούσε να επιτευχθεί στα μέσα του επόμενου έτους.

Ο Λαμί υπενθύμισε ότι οι χώρες της ομάδας G20 εξέφρασαν στην Σεούλ την επιθυμία τους οι διαπραγματεύσεις του κύκλου της Ντόχα να μπορέσουν να ολοκληρωθούν το 2011. «Αυτό σημαίνει ότι μια πολιτική εκδοχή της συμφωνίας θα πρέπει να είναι διαθέσιμη προς τα μέσα του επόμενου έτους», δήλωσε ο Λαμί ο οποίος υπενθύμισε ότι οι περισσότερες από τις εργασίες εν όψει μιας συμφωνία έχουν ήδη γίνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v