Ελπίζει να αποφύγει τον μηχανισμό η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία ευελπιστεί πως δεν θα γίνει η τρίτη χώρα η οποία θα προστρέξει στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενώ θεωρεί ότι το αίτημα της Ιρλανδίας να ζητήσει βοήθεια «κατευνάζει τους φόβους, μειώνει την αβεβαιότητα και ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών». Η Πορτογαλία, εξέφρασε ικανοποίηση για το πρόγραμμα βοήθειας προς το Δουβλίνο, και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας σε δήλωση του α

  • Ant1
Ελπίζει να αποφύγει τον μηχανισμό η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία ευελπιστεί πως δεν θα γίνει η τρίτη χώρα η οποία θα προστρέξει στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενώ θεωρεί ότι το αίτημα της Ιρλανδίας να ζητήσει βοήθεια «κατευνάζει τους φόβους, μειώνει την αβεβαιότητα και ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών».

Η Πορτογαλία, εξέφρασε ικανοποίηση για το πρόγραμμα βοήθειας προς το Δουβλίνο, και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας σε δήλωση του ανέφερε πως «είναι αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη για τη σταθερότητα της ευρωζώνης».

Ο Φερνάντο Τεϊξέιρα ντος Σάντος ανέφερε ότι «μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε ότι η ευρωζώνη διαθέτει κατάλληλους μηχανισμούς για την προώθηση και την εγγύηση της οικονομικής της σταθερότητας», χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά για την εκδοχή η Πορτογαλία να ζητήσει εξωτερική βοήθεια προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο της πτώχευσης.

Αντίθετα, ο Πορτογάλος υπουργός υπογράμμισε τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του διαθέτει ένα τραπεζικό σύστημα «καλά ρυθμισμένο και ελεγχόμενο», «ισχυρό και κεφαλαιοποιημένο».

Τόνισε επίσης την «σαφή και προσαρμοσμένη στρατηγική» της κυβέρνησης για την εφαρμογή μιας «ισχυροποίησης των προϋπολογιστικών στοιχείων και των δομικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της και της εν δυνάμει ανάπτυξής της».

Παράλληλα, ο ντος Σάντος υπενθύμισε πως η Πορτογαλία θα μειώσει φέτος το έλλειμμά της κατά «2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ» (από το 9,3% στο 7,3% του ΑΕΠ) και ότι ο προϋπολογισμός για το 2011 που «βασίζεται σε μια σημαντική πολιτική συμφωνία», «θα εγκριθεί αυτή την εβδομάδα». 

Ο προϋπολογισμός αυτός, όπως επέμεινε ο Σάντος, «εγγυάται» ένα έλλειμμα 4,6% του ΑΕΠ το προσεχές έτος, «επιτυγχάνοντας μια μείωση του δομικού ελλείμματος κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως η Πορτογαλία δεν θα μπορέσει να αποφύγει την παρέμβαση του ΔΝΤ, αν και την Κυριακή, ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος για μια δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου, δήλωσε ότι «ελπίζει πως δεν θα κριθεί αναγκαίο» η Πορτογαλία να ζητήσει έξωθεν βοήθεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v