«Επαρκές το σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας»

Το σχέδιο βοήθειας που κατήρτισε η ΕΕ και το ΔΝΤ για την Ιρλανδία είναι επαρκές, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η κατάσταση στην Πορτογαλία είναι υγιής. «Το δίχτυ ασφαλείας είναι καταφανώς επαρκές για την Ιρλανδία», σημείωσε ο Βαν Ρομπέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Στοκχόλμη. «Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις για τους ακριβείς αριθμούς, αλλά σ

  • Ant1
«Επαρκές το σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας»

Το σχέδιο βοήθειας που κατήρτισε η ΕΕ και το ΔΝΤ για την Ιρλανδία είναι επαρκές, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η κατάσταση στην Πορτογαλία είναι υγιής.

«Το δίχτυ ασφαλείας είναι καταφανώς επαρκές για την Ιρλανδία», σημείωσε ο Βαν Ρομπέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Στοκχόλμη. «Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις για τους ακριβείς αριθμούς, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλημα για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», προσέθεσε.

Παρά την ανακοίνωση την Κυριακή του σχεδίου διάσωσης για την Ιρλανδία, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ, οι χρηματοπιστωτικές αγορές έδειξαν άμεσα ανησυχία για επιπτώσεις της κρίσης σε άλλες εύθραυστες χώρες της Ευρωζώνης.

Όσον αφορά την Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγορών που ανησυχούν, «η κατάσταση είναι υγιής και δεν χρειάζονται βοήθεια», διαβεβαίωσε ο Βαν Ρομπέ, σημειώνοντας ότι τα επιτόκια του πορτογαλικού χρέους είναι «πολύ χαμηλά» και ότι το δημόσιο έλλειμμα της χώρας αυτής, το οποίο ανερχόταν σε 9,3% του ΑΕΠ το 2009, αναμένεται να μειωθεί στο 7,3% φέτος και στο 4,6% το 2011. «Αυτό πρέπει να διαλύσει τις αμφιβολίες για τη σταθερότητα του χρέους» της Πορτογαλίας, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, ο οποίος ζήτησε την αξιολόγηση των στοιχείων «με αντικειμενικό και λογικό τρόπο».

«Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν της Ιρλανδίας"», σημείωσε επίσης αναφερόμενος στην Πορτογαλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v