«Αρκετό για όλους το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης»

Το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης «είναι αρκετά μεγάλο για όλο τον κόσμο», όπως εκτίμησε ο πρόεδρός του Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Bild. Οι δηλώσεις του Ρέγκλινγκ γίνονται σε μια περίοδο που υπάρχει έντονη φημολογία στις αγορές για το ποιά θα είναι η επόμενη χώρα που θα προσφύγει σε αυτό, μετά την Ιρλανδία.

  • Ant1
«Αρκετό για όλους το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης»

Το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης «είναι αρκετά μεγάλο για όλο τον κόσμο», όπως εκτίμησε ο πρόεδρός του Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Οι δηλώσεις του Ρέγκλινγκ γίνονται σε μια περίοδο που υπάρχει έντονη φημολογία στις αγορές για το ποιά θα είναι η επόμενη χώρα που θα προσφύγει σε αυτό, μετά την Ιρλανδία.

«Γεγονός είναι ότι μόνο η Ιρλανδία έχει ζητήσει βοήθεια. Όμως τα επιτόκια δανεισμού αυξάνονται και για άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Τα προβλήματα είναι διαφορετικά κάθε φορά: άλλες φορές έχουμε έναν πολύ ανεπτυγμένο τραπεζικό τομέα, άλλες μια πολύ ασθενή ανάπτυξη. Όμως, το ταμείο διάσωσης είναι αρκετά μεγάλο για όλο τον κόσμο» τόνισε ο Ρέγκλινγκ, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πιστεύει ότι απειλούνται η Γαλλία και η Ιταλία».

Η Ιρλανδία ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα, αλλά στις αγορές καλλιεργούνται ήδη φήμες για την τύχη της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού για τις χώρες αυτές.

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού προσωρινού ταμείου διάσωσης, το οποίο δημιουργήθηκε την άνοιξη, μετά την κρίση στην Ελλάδα, πρόσθεσε ότι, κατά την άποψή του, είναι «μηδενικός» ο κίνδυνος διάρρηξης της ζώνης ευρώ. «Είναι αδιανόητο να αποτύχει το ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα,  διαβεβαίωσε επίσης ότι θα είναι «λάθος» να δει κανείς τη Γερμανία, τη χώρα που θα συμβάλλει περισσότερο στο ταμείο αυτό, ως «ταμία» όλης της ζώνης ευρώ.

«Πρόκειται για εγγυήσεις και όχι στην πραγματικότητα για ρευστό. Κανείς δεν παίρνει τίποτα από τον Γερμανό φορολογούμενο. Είναι αντίθετα πιθανό η Γερμανία να έχει κέρδη από τη συνεισφορά της στο ταμείο αυτό. Μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτά θα φθάσουν ως τα 600 εκατομμύρια ευρώ, γιατί οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν ένα είδος επιτοκίου επί της βοήθειας αυτής» τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v