Επιμένει το Ευρωκοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό 2011

Σταθερά ενωμένο παραμένει το Ευρωκοινοβούλιο στις θέσεις του για τον προϋπολογισμό του 2011, επιβάλλοντας τις προϋποθέσεις του προς το Συμβούλιο, με ψήφισμα που εξασφάλισε την πλειοψηφία με 468 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 21 αποχές. Ο προϋπολογισμός 2011 βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω της ασυμφωνίας ορισμένων κρατών με τις θέσεις του ΕΚ, στο οποίο η Συνθήκη της Λισαβόνας έχει αναγνωρίσει το δικαίωμα της

  • Ant1
Επιμένει το Ευρωκοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό 2011

Σταθερά ενωμένο παραμένει το Ευρωκοινοβούλιο στις θέσεις του για τον προϋπολογισμό του 2011, επιβάλλοντας τις προϋποθέσεις του προς το Συμβούλιο, με ψήφισμα που εξασφάλισε την πλειοψηφία με 468 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 21 αποχές.

Ο προϋπολογισμός 2011 βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω της ασυμφωνίας ορισμένων κρατών με τις θέσεις του ΕΚ, στο οποίο η Συνθήκη της Λισαβόνας έχει αναγνωρίσει το δικαίωμα της συναπόφασης. Το ψήφισμα είναι η απόρροια της συναίνεσης των 4 μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων, δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων.

Οι τρεις προϋποθέσεις που θέτει το ΕΚ είναι οι εξής :

- Η αναγνώριση των αρμοδιοτήτων και της συμμετοχής του ΕΚ στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), 
- Η εφαρμογή του μέτρου ευελιξίας,
- Η αναθεώρηση του συστήματος των ιδίων πόρων.

Για τις αρμοδιότητες του ΕΚ, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να δεσμευθούν «για μέθοδο συνεργασίας που θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή του Κοινοβουλίου στη διεργασία διαπραγμάτευσης του ΠΔΠ, μέσω της πρόσβασης σε στρατηγικής σημασίας έγγραφα, συμμετοχή βουλευτών σε σχετικές συνεδριάσεις και διεξαγωγή τακτικών συσκέψεων στο επίπεδο προέδρων του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής».

Σχετικά με το μέτρο ευελιξίας, οι ευρωβουλευτές ζητούν την επίτευξη συμφωνίας «σχετικά με πραγματικούς μηχανισμούς ευελιξίας, οι οποίοι θα επιτρέπουν τη δέουσα μελλοντική χρηματοδότηση των πολιτικών για το 2011 και τα μετέπειτα έτη, που απορρέουν από τις νέες αρμοδιότητες οι οποίες ανατίθενται στην ΕΕ από τη Συνθήκη της Λισαβόνας και από το σχέδιο Ευρώπη 2020».

Σχετικά με το θέμα των ιδίων πόρων της ΕΕ, η επιδίωξη του ΕΚ είναι να γίνει αναδιάρθρωση με αύξηση των ιδίων πόρων που θα σημάνει τη μείωση των εθνικών εισφορών με αποτέλεσμα την μικρότερη εξάρτηση από τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Με το ψήφισμα ζητείται η «δέσμευση της Επιτροπής να υποβάλει έως την 1η Ιουλίου 2011 προτάσεις ουσίας για νέους ίδιους πόρους για την ΕΕ και η δέσμευση του Συμβουλίου να συζητήσει αυτές τις προτάσεις με το Κοινοβούλιο εντός της διεργασίας διαπραγματεύσεων για το προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v