«Το μνημόνιο δεν είναι απλώς προϋπόθεση»

«Το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, το μνημόνιο, δεν είναι απλώς η απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση του δανείου των 110 δισ. που σώζουν τη χώρα από τη χρεοκοπία. Είναι κυρίως το πρόγραμμα τομών και αλλαγών που όλοι αναγνωρίζουμε ότι έπρεπε να έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια και τις οποίες πρέπει σήμερα να υλοποιήσουμε σε ελάχιστο χρόνο και κάτω από τις πιο πιεστικές οικονομικές συνθήκες γι

  • Ant1
«Το μνημόνιο δεν είναι απλώς προϋπόθεση»

«Το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, το μνημόνιο, δεν είναι απλώς η απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση του δανείου των 110 δισ. που σώζουν τη χώρα από τη χρεοκοπία. Είναι κυρίως το πρόγραμμα τομών και αλλαγών που όλοι αναγνωρίζουμε ότι έπρεπε να έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια και τις οποίες πρέπει σήμερα να υλοποιήσουμε σε ελάχιστο χρόνο και κάτω από τις πιο πιεστικές οικονομικές συνθήκες για τη χώρα», τόνισε στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή» ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Η επιτυχία σε αυτό το Πρόγραμμα δεν είναι μόνο όρος, για να συνεχίσει η απρόσκοπτη δανειοδότηση της χώρας μας, αλλά κυρίως γιατί δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να προχωρήσουμε στον ίδιο δρόμο με αυτόν που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Το μοντέλο ανάπτυξης που στήριξε το εισόδημα των Ελλήνων εδώ και δεκαετίες έφτασε στα όρια του και η ανταγωνιστικότητα της χώρας στο ναδίρ. Το δημόσιο χρέος έφτασε σε απίστευτα επίπεδα και το έλλειμμα, το οποίο το 2009 ξεπέρασε το 15% του ΑΕΠ, συνέχισε να το τροφοδοτεί με απίστευτα ποσά κάθε χρόνο. Στο κοινωνικό μέτωπο η αίσθηση αδικίας και ανισότητας επεκτάθηκε δραματικά, στο πολιτικό μέτωπο η αδιαφάνεια και η αναξιοκρατία κατέληξαν να είναι τα κυρίαρχα στοιχεία στην αντίληψη των πολιτών για το κράτος. Όλα αυτά επιχειρούμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε.

Γι αυτό και το Πρόγραμμα είναι πολιτικά και βιώσιμο και διαχειρίσιμο. Η μόνη προϋπόθεση είναι να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ακόμα: «Αποδείξαμε ότι, μπροστά στην ανάγκη για τη διάσωση της χώρας, δεν μετρήσαμε το πολιτικό κόστος. Στον πρώτο χρόνο ζητήσαμε από όλη σχεδόν την ελληνική κοινωνία να υποστεί θυσίες και με αυτήν πετύχαμε ένα στόχο που κανείς δεν πίστευε ότι θα καταφέρναμε: μια μείωση του ελλείμματος πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ, ή περίπου έξι μονάδων του ΑΕΠ».

«Το Πρόγραμμα συνεχίζεται, εκπληρώνοντας κατά κύριο λόγο αυτό που η ίδια η κοινωνία ζητά επιτακτικά, μια προσαρμογή που να βασίζεται σε πραγματικές αλλαγές για την πάταξη της σπατάλης, για τον εξορθολογισμό του κράτους, για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, για την διαφάνεια και την αξιοκρατία, για τη δημιουργία πραγματικής προοπτικής για επενδύσεις, επιχειρηματικότητα, ανάπτυξη και πρόοδο. Αυτό σημαίνει ρήξεις, σημαίνει προσπάθεια και πολλή δουλειά. Αλλά, έχοντας αποδείξει ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τη χώρα να τα καταφέρει, θα προχωρήσουμε με απόλυτη συνέπεια στους στόχους που έχουμε θέσει, γιατί πραγματικά το χρωστάμε στην πλειοψηφία των πολιτών που στήριξε και στηρίζει αυτό τον αγώνα» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v