Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπανδρέου και Σαμαράς για την Οικονομία

Ως μια διαδικασία που θα διευκολύνει σημαντικά την προσπάθεια δανεισμού της χώρας, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ. Ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο, την Τρίτη χαρακτήρισε κρίσιμο δεύτερο ημίχρονο το 2011.

  • Ant1
Παπανδρέου και Σαμαράς για την Οικονομία

Ως μια διαδικασία που θα διευκολύνει σημαντικά την προσπάθεια δανεισμού της χώρας, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο, την Τρίτη χαρακτήρισε κρίσιμο δεύτερο ημίχρονο το 2011 και δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει στις συγκρούσεις που θα προκύψουν από την προώθηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

«Περάσαμε και περνάμε δύσκολες στιγμές. Αγωνιστήκαμε όλοι μαζί, ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, για να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή στήριξη, ένας μηχανισμός στήριξης. Καταφέραμε να δημιουργηθεί αυτός ο μηχανισμός για την Ελλάδα, ένα δάνειο ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και χρειάστηκε να ζητήσουμε θυσίες από τους πολίτες. Και με αυτές τις θυσίες, καταφέραμε αυτό που κανένας δεν πίστευε πριν από κάποιους μήνες. Τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που έχει επιτευχθεί ποτέ στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας, αλλά και στην πρόσφατη ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Μειώσαμε το έλλειμμα κατά 14 δισεκατομμύρια ευρώ - από τα 36 δις ευρώ, στα 22 δις ευρώ. Μια μείωση περίπου 6 μονάδων του ΑΕΠ. Ξεπεράσαμε ακόμη και τον αρχικό στόχο, για μείωση κατά 5,5 μονάδες, που είχαμε αποφασίσει και συμφωνήσει».

Από πλευράς του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο πρότεινε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους.

Αναφερόμενος στην «ευθυγράμμιση της χώρας μας με την Ιρλανδία» είπε ότι «δεν θα πρέπει να συνοδευτεί με επιπλέον δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις», σημειώνοντας πάντως ότι «από τη διαπραγμάτευση της Ιρλανδίας που πέτυχε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποπληρωμής επωφελείται και η Ελλάδα».

Ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Ιρλανδίας για να επιτεθεί στην κυβέρνηση και να της καταλογίσει ότι «δεν διαπραγματεύτηκε με την τρόικα τους όρους του Μνημονίου, ενώ ζήτησε ξανά αλλαγή του μίγματος οικονομικής πολιτικής». Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που προτείνει ο κ. Σαμαράς έχει δύο πτυχές. Η πρώτη αφορά τους επιχειρηματίες και προβλέπει: ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση, μείωση των φορολογικών συντελεστών και εισοδημάτων, σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v