FED: Πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ανεργίας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ανεργίας αφήνει η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed), μέσω του προέδρου της Μπεν Μπερνάνκι. «Είναι εξαιρετικά πιθανό», ήταν η απάντηση του κ. Μπερνάνκι στην ερώτηση που του έκανε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS σχετικά με την πιθανότητα η Fed να μεταγγίσει στο χρηματοοικονομικό σύστημα περισσότερη βοήθεια από τα 600

  • Ant1
FED: Πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ανεργίας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ανεργίας αφήνει η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed), μέσω του προέδρου της Μπεν Μπερνάνκι.

«Είναι εξαιρετικά πιθανό», ήταν η απάντηση του κ. Μπερνάνκι στην ερώτηση που του έκανε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS σχετικά με την πιθανότητα η Fed να μεταγγίσει στο χρηματοοικονομικό σύστημα περισσότερη βοήθεια από τα 600 δισ. που προβλέπεται να διαθέσει στο διάστημα Νοεμβρίου-Ιουνίου.

«Αυτό θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό. Και τέλος, αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθεί η οικονομία», τόνισε ο ίδιος.

Η συνέντευξη του Μπερνάνκι είχε βιντεοσκοπηθεί την Τρίτη, πριν την ανακοίνωση των μηνιαίων στατιστικών στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ, που κατέγραφαν μία άνοδο του σχετικού δείκτη στο 9,8% για τον Νοέμβριο, έναντι 9,6% το προηγούμενο τρίμηνο.
 
Ο Μπερνάνκι εξέφρασε την ανησυχία του για τις δυσκολίες στον τομέα της εργασίας. «Η ανεργία βρίσκεται στα ίδια επίπεδο που ήταν στα μέσα του 2009 οπόταν η οικονομία είχε αρχίσει να ανακτά την ανάπτυξή της. Συνεπώς το θέμα αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Και όπως φαίνεται με τους παρόντες ρυθμούς θα απαιτηθούν πολλά χρόνια έως ότου ο δείκτης της ανεργίας επιστρέψει σε κανονικότερα επίπεδα», τόνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για τις ανισότητες, ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την «πιο αρνητική εξέλιξη» που έχει λάβει το φαινόμενο  για τις ΗΠΑ και μίλησε επίσης για την εργασία.

«Εάν είσθε διπλωματούχος παν/μιου, η ανεργία ανέρχεται στο 5%. Εάν είσθε απόφοιτος λυκείου, αυτή αυξάνεται στο 10%, ή και περισσότερο. Υπάρχει μεγάλη διαφορά. Αυτό μας οδηγεί σε μία κοινωνία ανισοτήτων και μία κοινωνία που στερείται της συνοχής που όλοι μας θα επιθυμούσαμε», δήλωσε ο Μπερνάνκι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v