Επεισόδια στα συλλαλητήρια για τον Α.Γρηγορόπουλο

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και χωρίς να λείψουν οι εντάσεις και τα επεισόδια πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις μνήμης και πορείες με αφορμή τη δολοφονία του μαθητή Αλ. Γρηγορόπουλου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Επεισόδια στα συλλαλητήρια για τον Α.Γρηγορόπουλο
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και χωρίς να λείψουν οι εντάσεις και τα επεισόδια πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις μνήμης και πορείες με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. 

Τρία άτομα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το απόγευμα στα Προπύλαια.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για έναν πολίτη τον οποίο ξυλοκόπησαν νεαροί στο πάρκο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων επειδή τον θεώρησαν αστυνομικό της Ασφάλειας, για μία γυναίκα που υπέστη σοκ όταν έσκασε δίπλα της φωτοβολίδα στη διασταύρωση των οδών Ιπποκράτους και Πανεπιστημίου και για έναν ακόμα άνδρα που βρέθηκε τραυματισμένος στη γωνία των οδών Αιόλου και Σταδίου, όπου όμως δεν υπήρχαν αστυνομικοί και δεν γνωρίζουν τις συνθήκες τραυματισμού του.
 
Νεαροί από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, που βρίσκονταν στα Προπύλαια, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Σίνα, έκαψαν στάση λεωφορείου και έφτιαξαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, τους οποίους πυρπόλησαν, μεταφέροντας έναν από αυτούς φλεγόμενο στη μέση της οδού Πανεπιστημίου.

Ταυτόχρονα, πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στις δυνάμεις των ΜΑΤ, καθώς και σε διμοιρία που βρισκόταν κατά μήκος του δρόμου με κατεύθυνση την Ομόνοια. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και δακρυγόνα. Επίσης, οι αντιεξουσιαστές κατέστρεψαν έναν τηλεφωνικό θάλαμο.

Αφού η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα, άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο επιτέθηκαν με μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν παρατεταγμένες μπροστά στο κτίριο του Κοινοβουλίου και τον Άγνωστο Στρατιώτη. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών.
 
Αφού το μεγαλύτερο μέρος των συγκεντρωμένων απομακρύνθηκε συντεταγμένα μέσω της οδού Πανεπιστημίου, δυνάμεις των ΜΑΤ καταδίωξαν κάποιους κουκουλοφόρους μέχρι και την είσοδο του μετρό της Πλατείας Συντάγματος. Επίσης, δυνάμεις της ομάδας ΔΙΑΣ με μηχανές παρατάχθηκαν στη λεωφόρο Αμαλίας.

Κουκουλοφόροι, κατά τη διάλυση των συγκεντρωμένων και την επιστροφή των διαδηλωτών προς τα Προπύλαια, παρέμειναν εκεί, όπου συνέχισαν να πετούν πέτρες και μολότοφ, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδο απορριμμάτων μπροστά από τράπεζα στο ύψος του πεζόδρομου στην πλατεία Κοραή. Όχημα της πυροσβεστικής έφθασε στην περιοχή για την κατάσβεσή των εστιών, ενώ λίγοι αντιεξουασιαστές παρέμειναν στο χώρο του πανεπιστημίου.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της πορείας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ομάδα νεαρών στο ύψος της οδού Σταδίου πέταξε νεράντζια και πέτρες εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ, χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια.

Ωστόσο, μια ομάδα περίπου 100 ατόμων που φορούσαν κουκούλες και προηγούνταν της πορείας πετούσε κατά μήκος της οδού Σταδίου πέτρες εναντίον καταστημάτων και επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να προξενήσει ζημιές κυρίως σε τζαμαρίες.

Νωρίτερα, ομάδα μαθητών πέταξε πέτρες και νεράντζια εναντίον του Α΄ μΑστυνομικού Τμήματος Περιστερίου, χωρίς ωστόσο να προκληθούν ιδιαίτερες ζημιές.

Το κέντρο της Αθήνας περιφρουρείται και ουσιαστικά παραμένει κλειστό για τη στάση και στάθμευση οχημάτων.

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατευθύνθηκε στη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης, ενώ στη συνέχεια κατέληξε στην Καμάρα, από όπου το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί δεύτερη πορεία με τη συμμετοχή φοιτητών.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν σε μαθητική πορεία στα Χανιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v