Επί τάπητος ο ιρλανδικός προϋπολογισμός

Ξεκίνησε στο ιρλανδικό Κοινοβούλιο η συζήτηση για τον κρισιμότερο προϋπολογισμό στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας και η πρώτη ψηφοφορία-κλειδί για την κατ' αρχήν έγκρισή του διεξήχθη τη νύχτα της Τρίτης. Η κυβέρνηση Κάουεν ξεπέρασε τον πρώτο σκόπελο με ψήφους 82 υπέρ και 77 κατά. «Είμαι πολύ υπερήφανος για την δουλειά που έκανα τα τελευταία 2,5 χρόνια, αντιμετώπισα μία απίστευτη οικονομική κρίση

  • Ant1
Επί τάπητος ο ιρλανδικός προϋπολογισμός

Ξεκίνησε στο ιρλανδικό Κοινοβούλιο η συζήτηση για τον κρισιμότερο προϋπολογισμό στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας και η πρώτη ψηφοφορία-κλειδί για την κατ' αρχήν έγκρισή του διεξήχθη τη νύχτα της Τρίτης.

Η κυβέρνηση Κάουεν ξεπέρασε τον πρώτο σκόπελο με ψήφους 82 υπέρ και 77 κατά. «Είμαι πολύ υπερήφανος για την δουλειά που έκανα τα τελευταία 2,5 χρόνια, αντιμετώπισα μία απίστευτη οικονομική κρίση για τη χώρα. Δεν υπήρξαν υπουργοί Οικονομικών στην ιστορία του έθνους να έχουν αντιμετωπίσει ανάλογη κρίση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μπράιαν Λένιχαν.

Έξω από το κτίριο εκατοντάδες διαδηλωτές με τύμπανα, φωτοβολίδες και καπνογόνα διαμαρτύρονταν έως αργά τη νύχτα για τον προϋπολογισμό πρωτοφανούς λιτότητας, που προβλέπει περικοπές δαπανών 6 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η ιταλική Γερουσία υιοθετούσε τον δικό της προϋπολογισμό λιτότητας για το 2011. Συνολικά υπερψήφισαν 161 γερουσιαστές, ενώ 127 καταψήφισαν και πέντε απείχαν. Σύμφωνα με το σχέδιο εξοικονομούνται συνολικά 25 δισ. ευρώ για τα έτη 2011 και 2012, ώστε το 2012 το έλλειμμα να μην ξεπερνά το 2,7% του ιταλικού ΑΕΠ.

Την ώρα της ψηφοφορίας εκατοντάδες φοιτητές πραγματοποιούσαν συγκέντρωση έξω από τη Σκάλα του Μιλάνου διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές του προϋπολογισμού στις δαπάνες για την εκπαίδευση.

Ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει άλλο ένα γύρο από τεστ αντοχής για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, τον Φεβρουάριο, προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα είναι «πιο αυστηρά» από τα τεστ που έγιναν το καλοκαίρι.

Παράλληλα, ο ευρωπαίος επίτροπος άσκησε πιέσεις στην Πορτογαλία, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να διευκρινίσει σύντομα τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνει για την ερχόμενη χρονιά, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της για τη μείωση του ελλείμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v