ΕΕ: Ζητά αυστηρότερες κυρώσεις στις τράπεζες

Αυστηρότερες κυρώσεις στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. «Εάν ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός δεν τηρεί τους κανόνες της ΕΕ στον τομέα των xρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, οι πωλητές και τα διευθυντικά στελέχη πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα παραμείνουν ατιμ

  • Ant1
ΕΕ: Ζητά αυστηρότερες κυρώσεις στις τράπεζες

Αυστηρότερες κυρώσεις στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.  

«Εάν ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός δεν τηρεί τους κανόνες της ΕΕ στον τομέα των xρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, οι πωλητές και τα διευθυντικά στελέχη πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα παραμείνουν ατιμώρητοι και ότι η απάντηση θα είναι σκληρή, οπουδήποτε στην Ευρώπη και αν συμβεί η παραβίαση», δήλωσε ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, και πρόσθεσε: «Η σημερινή πρόταση καθορίζει μια μελλοντική πορεία, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι εξουσίες επιβολής κυρώσεων θα είναι ισχυρότερες και θα συγκλίνουν σε ολόκληρη την Ευρώπη, έτσι ώστε να μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα τα συμφέροντα των πολιτών».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή τονίζει ότι το ισχύον καθεστώς κυρώσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα διαφέρει πολύ μεταξύ των κρατών - μελών και συχνά δεν χρησιμεύει ως αποτελεσματικός αποτρεπτικός παράγοντας. Για το λόγο αυτό, η σημερινή πρόταση της Επιτροπής βασίζεται σε μια απογραφή των εθνικών εξουσιών επιβολής κυρώσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα, η οποία διενεργήθηκε από τις τρεις Επιτροπές Εποπτικών Αρχών (την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας - CEBS, την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων - CEIOPS, και την Επιτροπή Ρυθμιστικών Αρχών των Αγορών Κινητών Αξιών - CESR).
  
Όσον αφορά στη σύγκλιση και ενίσχυση των καθεστώτων επιβολής κυρώσεων, η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι αποκλίσεις μπορεί να δημιουργήσουν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά. Επιπλέον, η Επιτροπή τονίζει ότι οι εν λόγω αποκλίσεις μπορούν να προβούν εις βάρος των καταναλωτών, της ακεραιότητας της αγοράς και της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ η έλλειψη επιβολής των κανόνων της ΕΕ σε ένα κράτος - μέλος μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη σταθερότητα και τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ένα άλλο κράτος - μέλος.

Για τους λόγους αυτούς, η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η περαιτέρω σύγκλιση των καθεστώτων επιβολής κυρώσεων. Αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα μπορούσε να επιτευχθεί με τον καθορισμό κοινών ελάχιστων προτύπων για ορισμένα ζητήματα, που είναι βασικά για την εξασφάλιση αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών καθεστώτων επιβολής κυρώσεων. Θα μπορούσαν, δηλαδή, να καθορισθούν οι τύποι των επιβαλλόμενων κυρώσεων. Θα μπορούσε, επίσης, να εξεταστούν το ενδεχόμενο επιβολής ποινικών κυρώσεων -εκτός από τις αστικές κυρώσεις-, το επίπεδο των εν λόγω κυρώσεων, η επιβολή κυρώσεων τόσο κατά των χρηματοπιστωτικών οργανισμών όσο και κατά των ατόμων που ευθύνονται για τις παραβιάσεις και, τέλος, η δημοσίευση των κυρώσεων.

Τέλος, η Επιτροπή καλεί τους ενδιαφερομένους να διατυπώσουν παρατηρήσεις έως τις 19 Φεβρουαρίου 2011. Με βάση τις παρατηρήσεις που θα λάβει, η Επιτροπή θα αποφασίσει το 2011 σχετικά με πιθανές προτάσεις για τους τρόπους ενίσχυσης των καθεστώτων επιβολής κυρώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v