Ανατροπές για ΔΕΚΟ και εργασιακές σχέσεις

Ανατροπές στο καθεστώς των ΔΕΚΟ και των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα επικύρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο. Όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις, προβλέπεται ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, όμως λαμβάνεται μέριμνα, ώστε οι μειώσεις μισθών μέσω των νέων αυτών συμβάσεων να μην πέφτουν κάτω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση. Προϋπόθεση για να υπογραφούν οι ειδικέ

  • Ant1
Ανατροπές για ΔΕΚΟ και εργασιακές σχέσεις

Ανατροπές στο καθεστώς των ΔΕΚΟ και των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα επικύρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις, προβλέπεται ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, όμως λαμβάνεται μέριμνα, ώστε οι μειώσεις μισθών μέσω των νέων αυτών συμβάσεων να μην πέφτουν κάτω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

Προϋπόθεση για να υπογραφούν οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, είναι να συμφωνήσουν εργοδότης και εργαζόμενοι. Σε περίπτωση μη συμφωνίας θα ισχύει το προηγούμενο καθεστώς.

Οι ειδικές αυτές συμβάσεις θα συνάπτονται μεταξύ του εργοδότη και του σωματείου εργαζομένων της επιχείρησης, θα έχουν διάρκεια ενός έτους και η όποια συμφωνία θα πρέπει να περιέχει αναγκαστικά τον αριθμό των θέσεων εργασίας και όλους τους όρους με σαφήνεια. Παραμένει σε ισχύ το ποσοστό των απολύσεων που ορίζεται από τον νόμο στο 5% μηνιαίως.

Στις ΔΕΚΟ έρχεται οριζόντια μείωση 10% στους μισθούς άνω των 1.800 ευρώ μικτών αποδοχών και ορίζονται ως πλαφόν για τις ανώτατες αποδοχές οι 4.000 ευρώ το μήνα ή 48.000 το χρόνο.

Ταυτοχρόνως ξεκινά σχέδιο εξυγίανσης της Αγροτικής Τράπεζας και από 1ης Ιανουαρίου του 2011 μειώνονται κατά 10% οι μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων, ενώ οι 700 επιτυχόντες στην Τράπεζα θα απασχοληθούν τελικά στο ΙΚΑ.

Το πολυνομοσχέδιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ ψηφίζεται την Τρίτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v