Βεστερβέλε εφ' όλης της ύλης

Αναλυτική συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε φιλοξενεί στο φύλλο της της Παρασκευής η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. «Είναι κατανοητό ότι η χώρα και οι Γερμανοί δεν αντιδρούν με ιδιαίτερη ευχαρίστηση στην ιδέα να πληρώσουν τα χρέη άλλων χωρών. Όμως, από τότε που δημιουργήθηκε το ευρώ, αυτή η πιθανότητα αποκλείστηκε. Το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας μας παρα

  • Ant1
Βεστερβέλε εφ όλης της ύλης

Αναλυτική συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε φιλοξενεί στο φύλλο της της Παρασκευής η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. 

«Είναι κατανοητό ότι η χώρα και οι Γερμανοί δεν αντιδρούν με ιδιαίτερη ευχαρίστηση στην ιδέα να πληρώσουν τα χρέη άλλων χωρών. Όμως, από τότε που δημιουργήθηκε το ευρώ, αυτή η πιθανότητα αποκλείστηκε. Το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας μας παρακολουθεί με προσοχή τη στάση της κυβέρνησης», τονίζει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η Γερμανία προσφέρει απόλυτη στήριξη στην Ευρώπη».  

Σχετικά με τη διεθνή οικονομική κρίση και τις κερδοσκοπικές τάσεις, που παρατηρήθηκαν, ο Βεστερβέλε σημειώνει ότι «όντως, κάποιοι στις αγορές δεν λειτουργούν με σωστό τρόπο, αλλά η αιτία που επιτρέπει στην κερδοσκοπία να επιφέρει ζημιά είναι η συγκέντρωση μεγάλων χρεών σε μικρό χρονικό διάστημα χωρίς, παράλληλα, να παρατηρείται ανάπτυξη. Η κερδοσκοπία δεν θα μπορούσε να ζημιώσει την Ευρώπη αν οι βάσεις του ευρωπαϊκού οικονομικού οικοδομήματος ήταν δυνατές».

Σχετικά με τις σχέσεις και τη συνεργασία Γαλλίας - Γερμανίας και την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει: «Πράξαμε σωστά, επιμένοντας να μη λάβει η Ελλάδα επιταγή εν λευκώ, όταν βρέθηκε σε δύσκολη κατάσταση, την περίοδο που ζητήσαμε να ετοιμάσει ένα πρόγραμμα με το οποίο να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα δομικά της προβλήματα. Πολλοί πολιτικοί εκφράζουν φόβους σχετικά με την υιοθέτηση μέτρων λιτότητας για τη στήριξη της δημοσιονομικής τους κατάστασης, διότι τα μέτρα αυτά δεν είναι δημοφιλή, κάτι, όμως, που διαψεύσθηκε με την περίπτωση της Ελλάδας, αφού από τις αυτοδιοικητικές εκλογές προέκυψε η επιτυχία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Οι λαοί της Ευρώπης κατανόησαν ότι δεν είναι δυνατόν να ζουν για πολύ καιρό με έναν τρόπο που ξεπερνά τις δυνατότητές τους». 

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας σχετικά με «κάποιους που τάχθηκαν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», ο Βεστερβέλε αποσαφηνίζει ότι «η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε ξεκαθάρισαν πως όποιος επιθυμεί να καταργήσει το ευρώ, θα σπάσει το κεφάλι του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v