Στηρίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα στην Ευρώπη η Κίνα

Έτοιμη να στηρίξει τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας της Ευρώπης είναι η Κίνα, όπως δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Γουάνγκ Τσισάν, κατά την έναρξη των διμερών οικονομικών συνομιλιών στο Πεκίνο. Ο Γουάνγκ Τσισάν δήλωσε ότι το Πεκίνο μπορεί να βοηθήσει ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ να αντιμετ

  • Ant1
Στηρίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα στην Ευρώπη η Κίνα

Έτοιμη να στηρίξει τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας της Ευρώπης είναι η Κίνα, όπως δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Γουάνγκ Τσισάν, κατά την έναρξη των διμερών οικονομικών συνομιλιών στο Πεκίνο.

Ο Γουάνγκ Τσισάν δήλωσε ότι το Πεκίνο μπορεί να βοηθήσει ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν την κρίση δημοσιονομικού τους χρέους, μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων Νέα Κίνα και Dow Jones.

Των συνομιλιών, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ενός σινο-ευρωπαϊκού διαλόγου για οικονομικά και εμπορικά θέματα, ηγείται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο ευρωπαίος επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια, ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουχτ και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.

«Είναι προς το θεμελιώδες συμφέρον της Κίνας και της ΕΕ να ενισχύσουν τη συνεργασία τους», δήλωσε ο Γουάνγκ Τσισάν.

Ο Χοακίν Αλμούνια δήλωσε από την πλευρά του ότι οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητούν μία ισότιμη πρόσβαση στην κινεζική αγορά για τις επιχειρήσεις τους, καθώς και στις πρώτες ύλες.

Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις εξαγωγές σπανίων γαιών, που είναι απαραίτητες για την παραγωγή μεγάλου αριθμού προϊόντων τεχνολογίας και των οποίων κατέχει το 97% της παγκόσμιας παραγωγής. Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας περιλαμβάνεται επίσης στις συνομιλίες του Πεκίνου, δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια.

Η ΕΕ είναι ο πρώτος προορισμός των κινεζικών εξαγωγών, ενώ η Κίνα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ευρωπαίοι ωστόσο διαμαρτύρονται, όπως και οι Αμερικανοί, για τη χαμηλή ισοτιμία του γιουάν, που ευνοεί τις κινεζικές εξαγωγές.

Όπως μεταδίδει η ειδησεογραφική υπηρεσία Μπλούμπεργκ, η Κίνα έδωσε την στήριξη της στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, γεγονός που έδωσε ώθηση στην ισοτιμία του ευρώ.

«Οι χώρες της ΕΕ έκαναν μια σειρά από βήματα για να αντιμετωπίσουν ενεργητικά την κρίση δημόσιου χρέους», είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας κ. Ουάνγκ Γκισάν κατά την έναρξη του τρίτου ευρωκινεζικού οικονομικού και εμπορικού διαλόγου στο Πεκίνο, προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα θα δώσουν γρήγορα αποτελέσματα και θα οδηγήσουν στη σταθερή ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών».

Όπως αναφέρει η υπηρεσία Μπλούμπεργκ, το ευρώ το πρωί της Τρίτης σημείωνε άνοδο σε σχέση με 14 από τα 16 νομίσματα των βασικών εμπορικών εταίρων της ΕΕ, καθώς οι επενδυτές πιθανολογούσαν επενδύσεις από την Κίνα, που έχει συναλλαγματικά διαθέσιμα 2,65 τρις. δολάρια, σε ευρωπαϊκά ομόλογα.

«Η Κίνα πήρε συγκεκριμένα μέτρα για να βοηθήσει ορισμένες χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους», είπε ο κ. Ουάνγκ. Το ευρώ κινείται πάνω από τα 1,317 δολάρια, ενώ τη Δευτέρα είχε υποχωρήσει έως και το 1,309 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων. Σε σχέση με το ελβετικό φράγκο, το ευρώ ανατιμήθηκε κατά 0,2% αλλά η ισοτιμία του κινείται σε ιστορικά χαμηλά, σε επίπεδο κάτω από τα 1,27 φράγκα. 

Παράλληλα, η Κίνα εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναγνωρίσει το ταχύτερο δυνατό ότι η χώρα έχει πλέον ελεύθερη οικονομία, όπως δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου στην έναρξη των ετήσιων εμπορικών συνομιλιών μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Η Κίνα καλεί εδώ και καιρό τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποδεχθούν ότι η οικονομία της έχει εξελιχθεί σε ανοικτή αγορά, κάτι που θα κάνει πιο δύσκολη τη διατύπωση κατηγοριών εκ μέρους της Ουάσινγκτον ότι το Πεκίνο επιδοτεί τα προϊόντα του.

Στο βαθμό που δεν αναγνωρίζεται ότι η κινεζική οικονομία είναι πλέον ελεύθερη, οι εμπορικοί εταίροι του Πεκίνου μπορούν να συγκρίνουν τα προϊόντα που παράγονται στην Κίνα με αντίστοιχα άλλων χωρών, με διαφορετικά κόστη στην αγορά εργασίας και στις μεταφορές, εκτιμώντας έτσι κατά πόσο η κινεζική κυβέρνηση επιδοτεί τα προϊόντα που παράγονται στη χώρα.

Είναι απαραίτητο τόσο για την Κίνα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκουν οι ξένες εταιρείες ένα θετικό οικονομικό περιβάλλον στην Κίνα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανοίγοντας τις εργασίες της ετήσιας συνόδου για τις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, που διεξάγεται στο Πεκίνο.

Ο Χοακίν Αλμούνια, που συμπροεδρεύει της συνόδου, επισήμανε επίσης ότι η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν κοινό συμφέρον να προωθήσουν την ολοκλήρωση του γύρου της Ντόχα, εντός του 2011. 

Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πληγεί τους τελευταίους μήνες από μια σειρά διαφωνιών που κυμαίνονται από το θέμα της ισοτιμίας του γεν, έως τις ανησυχίες της Κίνας για τους δασμούς που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κινεζικά προϊόντα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο