Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μετωπική» για τα κλειστά επαγγέλματα

Μετωπική προμηνύεται να είναι η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους, υπό απελευθέρωση κλάδους επαγγελμάτων, όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και πολιτικοί μηχανικοί.Το άνοιγμα είναι μονόδρομος, όπως προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, τα περιθώρια αλλαγών από όσα ορίζει το μνημόνιο ελάχιστα και ό,τι συμφωνηθεί θα πρέπει να λάβει την τελική έγκριση από την τρόϊκα.

  • Ant1
«Μετωπική» για τα κλειστά επαγγέλματα

Μετωπική προμηνύεται να είναι η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους, υπό απελευθέρωση κλάδους επαγγελμάτων, όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και πολιτικοί μηχανικοί. Το άνοιγμα είναι μονόδρομος, όπως προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, τα περιθώρια αλλαγών από όσα ορίζει το μνημόνιο ελάχιστα και ό,τι συμφωνηθεί θα πρέπει να λάβει την τελική έγκριση από την τρόϊκα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιδρούν στο ζήτημα της κατάργησης της ελάχιστης αμοιβής και προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Η τρόικα, αλλά και οι αγορές δεν δέχονται καθυστερήσεις και απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι τον Μάρτιο να έχει κάνει όλα όσα περιγράφονται στο μνημόνιο.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, έως τον Μάρτιο του 2011 πρέπει να «απελευθερωθούν» τα επαγγέλματα των δικηγόρων (άρση των περιττών περιορισμών για ελάχιστη αμοιβή, απαγόρευση των διαφημίσεων και των γεωγραφικών περιορισμών), των φαρμακοποιών (ελαστικότερο ωράριο και μείωση του ελάχιστου περιθωρίου κέρδους), των συμβολαιογράφων (μείωση των ελάχιστων αμοιβών και αύξηση του αριθμού), των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών και των ορκωτών λογιστών (κατάργηση ελάχιστης αμοιβής).

Στον κατάλογο των κλειστών επαγγελμάτων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι αρτοποιοί, οι κτηματομεσίτες, οι ιδιοκτήτες ταξί, οι ιδιοκτήτες υπεραστικών λεωφορείων και λιμουζινών, οι ξεναγοί, οι μεσίτες ασφαλίσεων, οι κομμωτές, οι οδοντοτεχνίτες, οι πωλητές λαϊκών αγορών, οι διανομείς Τύπου κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v