ΣΔΟΕ εναντίον φοροφυγάδων

Αποφασισμένο να εφαρμόσει κατά γράμμα το νέο αυστηρό πλαίσιο ποινών για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής είναι το ΣΔΟΕ, το οποίο διαπιστώνει ότι παρά την εντατικοποίηση των ελέγχων, τις συστάσεις προς τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να εναρμονιστούν με το νέο πνεύμα και να αλλάξουν νοοτροπία ως προς το μείζον ζήτημα της φοροδιαφυγής, η παραβατικότητα ξεπερνάει το 50%. Ο φιλόδοξος σ

  • Ant1
ΣΔΟΕ εναντίον φοροφυγάδων

Αποφασισμένο να εφαρμόσει κατά γράμμα το νέο αυστηρό πλαίσιο ποινών για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής είναι το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, το οποίο διαπιστώνει ότι παρά την εντατικοποίηση των ελέγχων, τις συστάσεις προς τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να εναρμονιστούν με το νέο πνεύμα και να αλλάξουν νοοτροπία ως προς το μείζον ζήτημα της φοροδιαφυγής, η παραβατικότητα ξεπερνάει το 50%.

Ο φιλόδοξος στόχος που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του μνημονίου για έσοδα περίπου 1,5 δισ. ευρώ το 2011 από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ελαστική αντιμετώπιση των παραβατών.

Το σφράγισμα 6 κέντρων διασκέδασης για 48 ώρες για σοβαρές φορολογικές παραβάσεις φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή.

Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για την εγκαθίδρυση δικαιότερου φορολογικού συστήματος, διαμηνύει στους φοροφυγάδες ότι θα τη βρουν απέναντί τους.

Στην περίπτωση των επιχειρήσεων που έκλεισαν για 48 ώρες, το ΣΔΟΕ δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να εφαρμόσει τη φορολογική νομοθεσία η οποία προβλέπει τα εξής: όταν ο έλεγχος διαπιστώσει σε μια επιχείρηση τη μη έκδοση πλέον των 10 στοιχείων (αποδείξεων κ.λπ.) ή τη μη έκδοση ενός στοιχείου ή περισσότερων στοιχείων η αξία του οποίου ή των οποίων υπερβαίνει τα 500 ευρώ, αναστέλλεται αμέσως για 48 ώρες η λειτουργία κάθε επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου επαγγελματία, με πράξη των ελεγκτικών οργάνων, και η επαγγελματική εγκατάσταση σφραγίζεται με τη συνδρομή της αστυνομικής αρχής, εφόσον ζητηθεί από τα ελεγκτικά όργανα.

Για την άμεση αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων για 48 ώρες, από τον νόμο τίθεται ως προϋπόθεση ότι έχει εκδοθεί ειδική εντολή ελέγχου από τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ. Επίσης προβλέπεται ότι η κύρωση αυτή δεν εμποδίζει τη δυνατότητα για περαιτέρω αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων του υπόχρεου επιτηδευματία μέχρι 1 μήνα ή μέχρι 6 μήνες κατά περίπτωση.

Με βάση το νέο πλαίσιο ποινών, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και των εφοριών έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν επί τόπου πρόστιμα σε επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που «συλλαμβάνονται» να μην κόβουν τιμολόγια και αποδείξεις σε συναλλαγές τις οποίες πραγματοποιούν με τους πελάτες τους. Μάλιστα, τα επιτόπια πρόστιμα επιβάλλονται κατά τη διάρκεια της διενέργειας οποιουδήποτε φορολογικού ελέγχου (προληπτικού, τακτικού, προσωρινού).

Αν ο φορολογούμενος αρνηθεί να παραλάβει την απόφαση επιβολής προστίμου, τότε η απόφαση θυροκολλείται στην επαγγελματική του εγκατάσταση.

Για κάθε απόδειξη ή τιμολόγιο αξίας μέχρι 1.200 ευρώ που δεν έχει εκδώσει ο επιτηδευματίας, επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα:

- 400 ευρώ για όσους δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία α΄ κατηγορίας.
- 800 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία β΄ κατηγορίας.
- 1.200 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία γ΄ κατηγορίας.

Σε περίπτωση διοικητικού συμβιβασμού με την εφορία, τα πρόστιμα που προβλέπονται για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων περιορίζονται στο μισό της αξίας τους και υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόστιμα αυτά καταβάλλονται εφάπαξ ή υπό την προϋπόθεση ότι καταβάλλεται ως προκαταβολή το 30% του συνολικού ποσού των προστίμων, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ.

Σε περίπτωση επανάληψης του… σπορ της φοροδιαφυγής, περά από το κλείσιμο των επαγγελματικών εγκαταστάσεων έως και 6 μήνες, προβλέπονται και αντίστοιχες ποινές φυλάκισης.

Στο 11μηνο του 2010, το ΣΔΟΕ βεβαίωσε περισσότερες από 200.000 παραβάσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε πρόστιμα 4,6 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v