«Οι Πορτογάλοι μπορούν να λύσουν μόνοι τα προβλήματά τους»

Ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας Κάρλος Κόστα δήλωσε ότι οι Πορτογάλοι είναι «ικανοί να επιλύσουν μόνοι τους τα προβλήματά τους», ενώ οι πιέσεις αυξάνονται προκειμένου η χώρα να ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό για να επιλύσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδινε προσωρινό «φιλί ζωής» στην Πορτογαλία, αγοράζοντας ομόλογά της, ανέφεραν χρηματιστές.

  • Ant1
«Οι Πορτογάλοι μπορούν να λύσουν μόνοι τα προβλήματά τους»

Ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας Κάρλος Κόστα δήλωσε ότι οι Πορτογάλοι είναι «ικανοί να επιλύσουν μόνοι τους τα προβλήματά τους», ενώ οι πιέσεις αυξάνονται προκειμένου η χώρα να ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό για να επιλύσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα.

«Το έχω πει και το ξαναλέω: οι Πορτογάλοι επιλύουν τα προβλήματά τους και έχουν την ικανότητα να επιλύσουν μόνοι τους τα προβλήματά τους μέχρις αποδείξεως του εναντίου», δήλωσε ο Κόστα στο περιθώριο διάσκεψης στη Λισαβόνα.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδινε προσωρινό «φιλί ζωής» στην Πορτογαλία, αγοράζοντας ομόλογά της, ανέφεραν χρηματιστές. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες χώρες πιέζουν τη Λισαβόνα να ζητήσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, προκειμένου να αποφευχθεί η διάδοση της κρίσης και στην Ισπανία, την τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της ζώνης του ευρώ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, διέψευσε, πάντως, την πληροφορία αυτή, μολονότι οικονομολόγοι και αναλυτές της αγοράς δηλώνουν ότι είναι ζήτημα χρόνου να ενταχθεί η Πορτογαλία στον μηχανισμό. Εκτός από τα πορτογαλικά ομόλογα, ένας χρηματιστής είπε ότι η ΕΚΤ φαίνεται να αγοράζει επίσης ελληνικά και ιρλανδικά ομόλογα. Πηγές της ΕΕ δήλωσαν ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ακόμη προβεί σε αγορές ισπανικών ομολόγων.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v