Wikileaks: Στο φως τα απόρρητα για Ελλάδα

Τρομοκρατία, λαθρομετανάστευση και αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. είναι τα βασικά θέματα των τηλεγραφημάτων της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, που διέρρευσαν μέσω του Wikileaks. Τι απαντά ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Wikileaks: Στο φως τα απόρρητα για Ελλάδα
Τρομοκρατία, λαθρομετανάστευση και αναδιάρθρωση της Ελληνική Αστυνομίας είναι τα βασικά θέματα των τηλεγραφημάτων της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, που διέρρευσαν μέσω του δικτύου του Wikileaks.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των "Νέων", σε ένα από τα τηλεγραφήματα αυτά, µε ηµεροµηνία 29 Ιανουαρίου 2010, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εµφανίζεται να λέει στον Αµερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα πως η ΕΥΠ είναι "ένα τίποτα" και πως η Αστυνοµία γνωρίζει τις ταυτότητες όλων των µελών των τροµοκρατικών οργανώσεων, αλλά δεν έχει στοιχεία ώστε να προχωρήσει σε συλλήψεις.

Και τα τρία διπλωµατικά τηλεγραφήµατα δηµοσιοποιήθηκαν από την "Guardian", ένα από τα πέντε ξένα έντυπα που συνεργάζονται µε το Wikileaks. Τουλάχιστον τα δύο τηλεγραφήµατα δηµοσιοποιήθηκαν ως απάντηση σε ερωτήσεις χρηστών του ?ιαδικτύου σχετικά µε τη Frontex, την υπηρεσία ελέγχου των συνόρων της Ε.Ε.

Η λαθρομετανάστευση

Το παλαιότερο έγγραφο έχει ηµεροµηνία 4 ?εκεµβρίου 2009, είναι διαβαθµισµένο από τον συντάκτη του, τον τότε Αµερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ ως απόρρητο και κοινοποιείται, πέραν του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, σε δεκαπέντε πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ ανά τον κόσµο, από το αµερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, έως τις αµερικανικές πρεσβείες στην Άγκυρα, στη Μόσχα και στην Ποντγκόριτσα. Τίτλος και θέµα του: "Η νέα κυβέρνηση καταπιάνεται µε τα ζητήµατα της µετανάστευσης και του ασύλου". Ο κ. Σπέκχαρντ εκφράζει φόβους ότι "αλλοδαποί ειδικού ενδιαφέροντος", όπως για παράδειγµα Ιρακινοί εξτρεµιστές, µπορεί να µεταφέρονται λαθραία στις ΗΠΑ έχοντας περάσει πρώτα στην Ελλάδα από τα διάτρητα σύνορα της χώρας µε την Τουρκία. Επίσης, διατυπώνει ανησυχίες ότι οι συνθήκες ζωής των µουσουλµάνων µεταναστών στην Ελλάδα, ειδικώς µάλιστα η έλλειψη επίσηµου χώρου προσευχής, ενδεχοµένως να τους καθιστούν ευάλωτους στην "ισλαµική ριζοσπαστικοποίηση".

Η ΕΛ.ΑΣ.

Τα άλλα δύο τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν χθες από το Wikileaks αφορούν σε συναντήσεις που είχε τον Ιανουάριο του 2010 ο Αµερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα µε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Λευτέρη Οικονόµου. Εµπιστευτικό χαρακτηρίζεται το τηλεγράφηµα µε θέµα τη συνάντηση Σπέκχαρντ - Χρυσοχοΐδη, που φέρει ηµεροµηνία αποστολής 29 Ιανουαρίου 2010, ενώ µη διαβαθµισµένο, αλλά εµπεριέχον ευαίσθητες πληροφορίες χαρακτηρίζεται το τηλεγράφηµα µε θέµα τη συνάντηση Σπέκχαρντ - Οικονόµου, που στάλθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ την 1η Φεβρουαρίου 2010.

Η ΕΥΠ

Σύµφωνα πάντα µε τον Αµερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, ο κ. Χρυσοχοΐδης φέρεται να είπε ότι η Αστυνοµία γνωρίζει τις ταυτότητες όλων των µελών των τροµοκρατικών οµάδων, αλλά δεν έχει στοιχεία για να προχωρήσει σε συλλήψεις. Ο υπουργός αναφέρεται απαξιωτικά στην ΕΥΠ, την οποία χαρακτηρίζει "ένα τίποτα" και την επικρίνει ότι "είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια λόγω των ελλείψεών της, µεταξύ των οποίων και ο συνδικαλισµός των υπαλλήλων". Από την πλευρά του, ο κ. Λευτέρης Οικονόµου υποστηρίζει πως η κυβέρνηση φοβάται ενδεχόµενη ριζοσπαστικοποίηση των λαθροµεταναστών που διαµένουν στην Ελλάδα, γι’ αυτό και κλείνει τις εξόδους προς τη ?ύση. Επιµένει πως τα σύνορα χρειάζονται προστασία και ότι το µεγαλύτερο πρόβληµα είναι τα ανατολικά σύνορα, επειδή η Τουρκία δεν καταβάλλει ουσιαστική προσπάθεια για να σταµατήσει τη ροή των µεταναστών προς την Ελλάδα. Ερωτάται µάλιστα ευθέως από τον πρέσβη για τον εµπρησµό στη συναγωγή των Χανίων, η οποία είχε ανησυχήσει ιδιαίτερα τους Αµερικανούς, και την καταδικάζει.

Τα τηλεγραφήματα

4/12/2009
Ισλαµική ριζοσπαστικοποίηση
3. (C). "Μετανάστες συµµετείχαν στις βίαιες διαδηλώσεις στην Αθήνα ανάµεσα στον Δεκέµβριο του 2008 και τον Μάρτιο του 2009 και µετανάστες καταπατητές ακατοίκητων χώρων έχουν καταλάβει ορισµένες γειτονιές της Αθήνας και έχουν εντείνει τη “φυγή των Ελλήνων” από περιοχές του κέντρου. Χωρίς νοµικό καθεστώς, ελλείψει ευκαιριών για οικονοµική και κοινωνική ενσωµάτωση, και ενοχληµένοι από τις ελληνικές αρνήσεις να οικοδοµηθεί ένα επίσηµο τέµενος, οι µουσουλµάνοι λαθροµετανάστες -ιδιαίτερα οι νεαροί από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Σοµαλία- µπορεί να είναι ευάλωτοι στην ισλαµική ριζοσπαστικοποίηση στις υπόγειες αίθουσες προσευχών, που έχουν πολλαπλασιαστεί στις µεγάλες πόλεις».

Η απέλαση
4. (S) "Ο µεγάλος αριθµός των µεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα ελλοχεύει επίσης κινδύνους. Για παράδειγµα, τον Ιούλιο, οι ελληνικές αρχές απέλασαν τον Ιρακινό πολίτη Μουαµάρ Λατίφ Καρίµ (άλλως γνωστό ως Αµπού Σαγιάντ), έναν διοικητή των σιιτών εξτρεµιστών, πίσω στο Ιράκ. Άλλες αναφορές υποδηλώνουν πως εξακολουθούν να επιχειρούν στην Ελλάδα πολλά άτοµα που αναλαµβάνουν να διευκολύνουν τα ταξίδια αλλοδαπών ειδικού ενδιαφέροντος. Πρόσφατη επιχείρηση του DHS/ICE (υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας - Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων) έδειξε ότι µια οργάνωση λαθρεµπορίου, επικεφαλής της οποίας είναι ένας Ιρανός, θα µπορούσε εύκολα να µεταφέρει παράνοµα άτοµα ειδικού ενδιαφέροντος από την Ελλάδα στην κεντρική Αµερική και από εκεί στις Ηνωµένες Πολιτείες".

29/1/2010
"Είναι ένα τίποτα"
6. (C/NF) "Ο Χρυσοχοΐδης επέκρινε αυστηρά την κατάσταση στην ΕΥΠ, την ελληνική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας και πληροφοριών. Είπε απερίφραστα: “Η ΕΥΠ είναι ένα τίποτε. Δεν υπηρετεί την αποστολή της να προστατεύει την Ελλάδα και στην πραγµατικότητα είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια λόγω των πολλών αδυναµιών της”, µεταξύ των οποίων είναι ο συνδικαλισµός των υπαλλήλων. Ο Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την πρόθεσή του να “γκρεµίσει και να την ξαναχτίσει” µέσω ενός νοµοσχεδίου".

Το µεγάλο στοίχηµα
9. (C/NF) "Για την εγχώρια τροµοκρατία, ο Χρυσοχοΐδης είπε ότι η Αστυνοµία γνωρίζει τις ταυτότητες σχεδόν όλων των µελών των ενεργών τροµοκρατικών - αναρχικών οργανώσεων, αλλά δεν έχει την αποδεικτική βάση για να τα συλλάβει και να τα φυλακίσει. Αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό βοµβιστικής επίθεσης στη Λεωφόρο Συγγρού, λέγοντας ότι η Αστυνοµία γνώριζε ποιοι ήταν οι εκτελεστές της ενέργειας, αλλά δεν είχε τις αποδείξεις για να κινηθεί εναντίον τους. Είπε ότι το µεγάλο στοίχηµα για την Αστυνοµία είναι να συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για να διώξει δικαστικά τους τροµοκράτες". 1/2/2010

Αίθουσες αναµονής

10. (SBU) "[Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρης Οικονόµου] δήλωσε ότι ήταν σηµαντικό να δράσει [η Αστυνοµία] το συντοµότερο δυνατό γιατί οι οργανώσεις της Άκρας Αριστεράς λειτουργούν ως “αίθουσες αναµονής” για τους µελλοντικούς τροµοκράτες, αλλά και λόγω της αυξανόµενης διασταύρωσης των εγχώριων τροµοκρατικών οργανώσεων µε το οργανωµένο έγκληµα".


--- Τι απαντά ο Μ. Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξη στο ΣΚΑΪ

Για υποκρισία και επαναφορά θεωριών συνομωσίας έκανε λόγο ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης, σχετικά με τη δημοσιοποίηση των εγγράφων που διέρρευσαν από τα Wikileaks, τα οποία αναφέρονται σε συνομιλία του με τον πρώην Αμερικανό Πρέσβη, κ. Ντάνιελ Σπεκχαρντ.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δήλωσε ότι: «Δυστυχώς υπάρχει πάρα πολύ υποκρισία, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα, πριν από 15 μήνες που είχα αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουν γραφεί χιλιάδες σελίδες για το συγκεκριμένο ζήτημα, υπάρχουν δεκάδες δηλώσεις δικές μου, υπάρχει ο εισαγγελέας ο οποίος μπήκε στην ΕΥΠ και απηύθυνε βαρύτατες κατηγορίες εναντίον συγκεκριμένων προσώπων, υπάρχει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος έκανε την έκθεσή του, την οποία παρέδωσε πρόσφατα στις αρμόδιες υπηρεσίες για να λάβουν μέτρα, υπάρχει η ένορκη διοικητική εξέταση. Κατά τα άλλα το Wikileaks αποκαλύπτει τώρα τις συνομιλίες τις δικές μου με τον Αμερικανό πρέσβη…»

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο για διαρροή πληροφοριών, επισημαίνοντας ότι: «Εάν όλα αυτά τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι εφημερίδες, τα μέσα ενημέρωσης, οι δημόσιες δηλώσεις, οι δημόσιες δικές μου δηλώσεις αποτελούν διαρροή, τότε προφανώς πρόκειται περί μιας μεγάλης υποκρισίας και πρόκειται περί της γνωστής θεωρίας της συνωμοσίας, η οποία και πάλι εμφανίζεται στο προσκήνιο. Αυτή η θεωρία είναι πάρα πολύ προσφιλής σε ορισμένους.»

Και καταλήγοντας ο Υπουργός τόνισε: «Τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια; Ποιοι δικαιώθηκαν; Αυτοί οι οποίοι ήταν ειλικρινείς, αυτοί που εργάζονται για το εθνικό συμφέρον, αυτοί που εργάζονται να υπηρετήσουν την πατρίδα τους, αυτοί που εργάζονται να υπηρετήσουν τη δικαιοσύνη και αυτοί που είναι ειλικρινείς. Συνεπώς, φτάνει η υποκρισία. Δεν υπάρχει επαναλαμβάνω ούτε ένα σημείο από όλα αυτά τα οποία αναφέρονται στις αποκαλύψεις του Wikileaks που να μην έχει διατυπωθεί δημόσια.»

Σχετικά με τη δημιουργία διεθνών συνεργασιών για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δήλωσε πως κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο στις σύγχρονες συνθήκες «γιατί έτσι αντλούμε πληροφορίες από τους συνομιλητές μας, αντλούν αυτοί από εμάς και επιβοηθούνται και συνολικότερα υπάρχει μια συνεργασία αποτελεσματική μιας και το έγκλημα είναι διεθνικό για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να διασφαλίζουμε την ασφάλεια της κοινωνίας. Μάλιστα εγώ είχα δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα, και σήμερα χαίρομαι που συνεχίζεται ο προβληματισμός για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, το οποίο πλήττει τη χώρα μας αυτή τη στιγμή και κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την κοινωνική ειρήνη. Και ήταν ένα ζήτημα, για το οποίο ήθελα να συνεργαστώ με όλες τις αρχές, ευρωπαϊκές και αμερικανικές.»

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Υπουργού, που αφορά στα έγγραφα του Wikileaks:

- Σε τι συνίσταται η λεγόμενη αποκάλυψη; Εγώ δεν βλέπω καμιά αποκάλυψη. Σχετικά με το θέμα της ΕΥΠ για παράδειγμα: Τότε που ανέλαβα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πριν από 15 μήνες, υπήρχε μια πραγματικότητα πολύ δυσάρεστη, την οποία δεν θέλω να επαναλάβω διότι την έχω περιγράψει με δηλώσεις μου στον Τύπο, στη Βουλή και σε πάρα πολλούς συνομιλητές μου. όπου έπρεπε να περιγράψω το πρόβλημα, το οποίο ήταν μια πολύ – επαναλαμβάνω – δυσάρεστη πραγματικότητα καθώς η ΕΥΠ τότε δεν υπηρετούσε το ρόλο της υπηρεσίας που αφορά την εθνική ασφάλεια, την ασφάλεια της χώρας συνολικότερα και την ασφάλεια των πολιτών.

- Η πορεία της ΕΥΠ κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, άλλαξε πάρα πολύ. Επειδή μιλάτε για αποκαλύψεις και επειδή δυστυχώς υπάρχει πάρα πολύ υποκρισία, από τότε έχουν γραφεί χιλιάδες σελίδες για το συγκεκριμένο ζήτημα, υπάρχουν χιλιάδες δηλώσεις, υπάρχουν δεκάδες δηλώσεις δικές μου, υπάρχει ο εισαγγελέας ο οποίος μπήκε στην ΕΥΠ και απηύθυνε βαρύτατες κατηγορίες εναντίον συγκεκριμένων προσώπων, υπάρχει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος έκανε την έκθεσή του, την οποία παρέδωσε πρόσφατα στις αρμόδιες υπηρεσίες για να λάβουν μέτρα, υπάρχει η ένορκη διοικητική εξέταση. Κατά τα άλλα το Wikileaks αποκαλύπτει τώρα τις συνομιλίες τις δικές μου με τον Αμερικανό πρέσβη. Θέλω να πω ότι…

- Ό,τι λέγεται σε αυτό το έγγραφο, το οποίο εγώ δεν χρεώνομαι, δεν είναι δικό μου έγγραφο, φέρεται ότι είναι του πρέσβη. Εν πάση περιπτώσει όλα αυτά είναι δημόσια λεχθέντα, έχουν γραφτεί χιλιάδες φορές και πραγματικά εκπλήσσομαι από το γεγονός ότι αποτελούν είδηση ως αποκάλυψη.

- Εάν όλα αυτά τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι εφημερίδες, τα μέσα ενημέρωσης, οι δημόσιες δηλώσεις, οι δημόσιες δικές μου δηλώσεις αποτελούν διαρροή, τότε προφανώς πρόκειται περί μιας μεγάλης υποκρισίας και πρόκειται περί της γνωστής θεωρίας της συνωμοσίας, η οποία και πάλι εμφανίζεται στο προσκήνιο. Αυτή η θεωρία είναι πάρα πολύ προσφιλής σε ορισμένους. Σας θυμίζω ότι για πολλά χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν πράκτορας της CIA, μετά έγινε αρχηγός της «17 Νοέμβρη» με το ΠΑΣΟΚ από πίσω από τη «17 Νοέμβρη» και μια σειρά άλλες τέτοιες ανόητες θεωρίες, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μη δικαίωση όλων αυτών που τις εκπονούν. Τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια; Ποιοι δικαιώθηκαν; Αυτοί οι οποίοι ήταν ειλικρινείς, αυτοί που εργάζονται για το εθνικό συμφέρον, αυτοί που εργάζονται να υπηρετήσουν την πατρίδα τους, αυτοί που εργάζονται να υπηρετήσουν τη δικαιοσύνη και αυτοί που είναι ειλικρινείς. Συνεπώς, φτάνει η υποκρισία. Δεν υπάρχει επαναλαμβάνω ούτε ένα σημείο από όλα αυτά τα οποία αναφέρονται στις αποκαλύψεις του Wikileaks που να μην έχει διατυπωθεί δημόσια.

- Οι διεθνείς συνεργασίες για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, της τρομοκρατίας, του εγκλήματος, του οργανωμένου εγκλήματος, είναι μια υπόθεση πια καθημερινή και πρέπει να υπάρχει. Γιατί αντλούμε πληροφορίες από τους συνομιλητές μας, αντλούν αυτοί από εμάς και επιβοηθούνται και συνολικότερα υπάρχει μια συνεργασία αποτελεσματική μιας και το έγκλημα είναι διεθνικό για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να διασφαλίζουμε την ασφάλεια της κοινωνίας. Μάλιστα εγώ είχα δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα, και σήμερα χαίρομαι που συνεχίζεται ο προβληματισμός για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, το οποίο πλήττει τη χώρα μας αυτή τη στιγμή και κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την κοινωνική ειρήνη. Και ήταν ένα ζήτημα, για το οποίο ήθελα να συνεργαστώ με όλες τις αρχές, ευρωπαϊκές και αμερικανικές.

- Για μένα το κεφάλαιο του Υπουργείου της Προστασίας του Πολίτη έχει κλείσει. Νομίζω ότι διέθεσα ένα μέρος των δυνάμεών μου και βελτιώσαμε σημαντικά και την ασφάλεια της χώρας με τη βελτίωση της λειτουργίας της ΕΥΠ και την ασφάλεια των πολιτών με τη ΔΙΑΣ και μια σειρά άλλα μέτρα. Αυτή είναι η αποστολή της πολιτικής και των πολιτικών.





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v