Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρότερη η ορμή φέτος της γερμανικής ανάπτυξης

Η γερμανική οικονομία εκτιμάται ότι θα χάσει μέρος της αναπτυξιακής της ορμής φέτος μετά τη μεγέθυνσή της με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών το 2010, ανέφερε σε ανακοινωθέν της η κεντρική τράπεζα της χώρας. Στο μηνιαίο της δελτίο η Bundesbank, πάντως, εκφράζει αισιοδοξία για την πορεία της γερμανικής βιομηχανίας στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. «Η ισχυρή άνοδος των παραγγελ

  • Ant1
Μικρότερη η ορμή φέτος της γερμανικής ανάπτυξης

Η γερμανική οικονομία εκτιμάται ότι θα χάσει μέρος της αναπτυξιακής της ορμής φέτος μετά τη μεγέθυνσή της με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών το 2010, ανέφερε σε ανακοινωθέν της η κεντρική τράπεζα της χώρας. 

Στο μηνιαίο της δελτίο η Bundesbank, πάντως, εκφράζει αισιοδοξία για την πορεία της γερμανικής βιομηχανίας στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. «Η ισχυρή άνοδος των παραγγελιών στα εργοστάσια βελτίωσαν σημαντικά τις προοπτικές για το πρώτο τρίμηνο του 2011», ανέφερε η Bundesbank.

Πάντως η γερμανική κεντρική τράπεζα, η οποία εδρεύει στη Φρανκφούρτη, προειδοποίησε ότι τα τελευταία στοιχεία κατατείνουν σε μια ελαφριά «επιβράδυνση του ρυθμού της ανάκαμψης» της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη χειρότερη ύφεση που αντιμετώπισε τα τελευταία 60 χρόνια.

«Οι τελευταίοι βραχυπρόθεσμοι δείκτες […] καταδεικνύουν ότι θα υπάρχει μερική επιβράδυνση της συνολικής οικονομικής ανάκαμψης μετά την αλλαγή του 2010/2011», σύμφωνα με την Bundesbank.

Μετά τη συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 4,7% το 2009, ποσοστό που χαρακτηρίστηκε «δραματικό», η ανάπτυξη επανήλθε και ο ρυθμός της έφθασε το 3,6% το 2010, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 1992 και την επανένωση.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2010 η γερμανική ανάπτυξη είχε ήδη πέσει στο «ρελαντί» - 0,5%, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis, που πάντως θα ανακοινώσει τα οριστικά δεδομένα για την περίοδο αυτή την 15η Φεβρουαρίου.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρίντερλε εκτίμησε ότι η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας υπάρχουν «καλές πιθανότητες» να ξεπεράσει το 2% το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v