Προς έγκριση ο προϋπολογισμός της Ιρλανδίας

Η κάτω βουλή της Ιρλανδίας ενέκρινε την Τετάρτη με 80 ψήφους έναντι 78 μετά την πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, η έγκριση του οποίου είναι αναγκαία για να προχωρήσει η λεγόμενη «διάσωση» της εγχώριας οικονομίας από το μηχανισμό της ΕΕ και του ΔΝΤ με 85 δισ. ευρώ, γεγονός που αποτρέπει την άμεση πτώση της. Το νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά είναι το τελευταίο νομοσχέδιο που σχεδ

  • Ant1
Προς έγκριση ο προϋπολογισμός της Ιρλανδίας

Η κάτω βουλή της Ιρλανδίας ενέκρινε την Τετάρτη με 80 ψήφους έναντι 78 μετά την πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, η έγκριση του οποίου είναι αναγκαία για να προχωρήσει η λεγόμενη «διάσωση» της εγχώριας οικονομίας από το μηχανισμό της ΕΕ και του ΔΝΤ με 85 δισ. ευρώ, γεγονός που αποτρέπει την άμεση πτώση της.

Το νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά είναι το τελευταίο νομοσχέδιο που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του προϋπολογισμού λιτότητας του 2011 και ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν έχει δεσμευτεί ότι θα προκηρύξει εκλογές μετά την έγκρισή του και από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το Σάββατο. Πλέον οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν την 25η Φεβρουαρίου.

Στο φόντο αυτό, το κυβερνών κόμμα Fianna Fail εξέλεξε ως ηγέτη του τον 50χρονο πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάικλ Μάρτιν, αντικαθιστώντας τον πρωθυπουργό Μπράιαν Κόουεν, όπως ανακοίνωσε το ίδιο μέσω Twitter.

Ο Κόουεν αποχώρησε από την ηγεσία του κόμματος την περασμένη εβδομάδα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα για ανασχηματισμό που σηματοδότησε την πτώση της αυλαίας για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το κεντροδεξιό Fianna Fail, το οποίο παίζει κυρίαρχο ρόλο στην πολιτική σκηνή της Ιρλανδίας μετά την ανεξαρτησία της χώρας από τη Βρετανία, αναμένεται να υποστεί μεγάλης έκτασης ήττας στις εκλογές του Φεβρουαρίου.

Ο Μάρτιν υπερνίκησε τρεις εν ενεργεία υπουργούς, ανάμεσά τους και τον υπουργό Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν, και κέρδισε στην μυστική ψηφοφορία, στην οποία ψήφισαν 72 μέλη του κοινοβουλίου.

Πριν από μια εβδομάδα, ο Μάρτιν είχε παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, αφού αμφισβήτησε τον Κόουεν στη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v