Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος

Ημέρα μνήμης είναι η σημερινή για τους Έλληνες Εβραίους Μάρτυρες, αλλά και τους Ήρωες του Ολοκαυτώματος, που τιμώνται με σειρά εκδηλώσεων από την Περιφέρεια Αττικής και την Ισραηλινή Κοινότητα Αθηνών. Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ολοκαυτώματος ελλήνων εβραίων στην Αθήνα, από εκπροσώπους μεταξύ άλλων, της πολιτείας, της περιφέρειας, της Βουλής, πολιτικών κομμάτ

  • Ant1
Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος

Ημέρα μνήμης είναι η σημερινή για τους Έλληνες Εβραίους Μάρτυρες, αλλά και τους Ήρωες του Ολοκαυτώματος, που τιμώνται με σειρά εκδηλώσεων από την Περιφέρεια Αττικής και την Ισραηλινή Κοινότητα Αθηνών.

Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ολοκαυτώματος ελλήνων εβραίων στην Αθήνα, από εκπροσώπους μεταξύ άλλων, της πολιτείας, της περιφέρειας, της Βουλής, πολιτικών κομμάτων, της ισραηλινής κοινότητας αλλά και από τους επιζώντες ομήρους των στρατοπέδων.

«Η ναζιστική επιχείρηση εξόντωσης των Εβραίων της Ευρώπης αποτέλεσε ειδεχθές έγκλημα, αποτέλεσε δολοφονία σε βάρος της ίδιας της ανθρωπότητας», τόνισε σε δήλωσή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.

«Και στο μέτρο που η ανθρωπότητα συνειδητοποιεί το μέγεθος αυτού του εγκλήματος, οι λαοί και οι κυβερνήσεις έχουν χρέος να παίρνουν κάθε μέτρο, να υλοποιούν κάθε πρωτοβουλία που στόχο θα έχει την αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας με πλήρη εντιμότητα», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δρούτσας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στις προσπάθειες της χώρας για τη διατήρηση της μνήμης και την εκπαίδευση των νέων γενεών. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «ηΕλλάδα συμμετέχει ενεργά ως εκλεγμένο μέλος στον Διεθνή Οργανισμό για το Ολοκαύτωμα, προετοιμάζει Μόνιμη Ελληνική Έκθεση στο Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς στην Πολωνία στην Μνήμη των Ελλήνων πολιτών που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ συνεχίζει να πρωτοστατεί στις πρωτοβουλίες της Διεθνούς Υπηρεσίας Αναζητήσεων (Αρχεία Bad Arolsen) στη Γερμανία. Για να διδάσκονται οι νέες γενιές. Για υπάρξουν τέτοια εγκλήματα στο μέλλον. Για να τιμάται η μνήμη των νεκρών αυτών όχι μια φορά το χρόνο, αλλά κάθε μέρα, κάθε ώρα μέσα στο χρόνο»
 
Την ίδια ώρα, ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε στην Άγκυρα με αφορμή την διεθνή ημέρα μνήμης των θυμάτων του ολοκαυτώματος αναφέρει ότι «το ολοκαύτωμα δεν μπορεί να περιοριστεί στο παρελθόν».

«Εξάγοντας συμπεράσματα από το μεγάλο έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας θυμόμαστε ξανά τη σημασία της συνεργασίας για τη δημιουργία ενός καλύτερου και ειρηνικού κόσμου», συνεχίζει η ανακοίνωση που προσθέτει ότι «θυμόμαστε με σεβασμό εκατομμύρια Εβραίους και μέλη πολλών άλλων μειονοτήτων που έχασαν τη ζωή τους κάτω από το ναζιστικό καθεστώς στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο». 

Φέτος για πρώτη φορά οι Τουρκικές αρχές συμμετέχουν επισήμως στην ημέρα μνήμης που γίνεται στην μεγάλη εβραϊκή συναγωγή του Νεβ Σαλόμ. Ο Αρχιραβίνος Κωνσταντινούπολης Isak Haleva ο νομάρχης Avni Mutlu και εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών θα ανάψουν καντήλια στη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος, ενώ εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης θα μιλήσουν για τη σημασία της επετείου.

Η 27η Ιανουαρίου έχει ανακηρυχθεί από το 2005 από τα Ηνωμένα Έθνη ως ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v