Θρίλερ με τους μετανάστες στη Νομική!

Εντός της Νομικής παραμένουν τελικώς οι λαθρομετανάστες, καθώς η συμφωνία με τις εισαγγελικές αρχές για μετακίνηση αργά τη νύχτα ανατράπηκε από δεύτερη υπαναχώρηση του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Θρίλερ με τους μετανάστες στη Νομική!
Εντός της Νομικής παραμένουν τελικώς οι λαθρομετανάστες, καθώς η συμφωνία με τις εισαγγελικές αρχές για μετακίνηση αργά τη νύχτα ανατράπηκε από δεύτερη υπαναχώρηση του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Ειδικότερα, ενώ μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις επήλθε τελικά συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων των μεταναστών και των εισαγγελικών αρχών, η προαναγγελθείσα πορεία αργά το βράδυ ανατράπηκε από δεύτερη υπαναχώρηση του ιδιοκτήτη του ακινήτου που είχε προτείνει η πρυτανεία.

Ο εκπρόσωπος των μεταναστών, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, κ. Γιαννόπουλος τόνιζε: "Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει. Οι απεργοί πείνας συμφωνήσαμε να βγούμε, αλλά δεν σκοπεύουμε να περιφερόμαστε αδίκως".

Η συμφωνία έκανε λόγο για μετακίνηση των λαθρομεταναστών σε κτίριο στην οδό Ηπείρου, υπό τη διακριτική παρουσία αστυνομικής δύναμης. 

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου είχε ήδη "φρενάρει" ήδη μια φορά τη συμφωνία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, μη δεχόμενος το αίτημα των λαθρομεταναστών για απουσία αστυνομικής δύναμης στο κτίριο.

Μεταξύ των όρων της συμφωνίας είναι ότι οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν στο κτίριο που είχε προτείνει η πρυτανεία όχι για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών, η παρουσία της αστυνομίας θα είναι σε κάποια απόσταση, διακριτή σε σχέση με το κτήριο, ο αριθμός των αλληλέγγυων στους μετανάστες θα είναι περιορισμένος και δεν θα καταγραφούν τα στοιχεία των καταληψιών.  

Απο το απόγευμα, η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κτίριο είχε απαγορευθεί, η πρόσβαση ακόμη και σε πεζούς δεν ήταν εφικτή, ενώ γύρω από το κτίριο της Νομικής είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς μεγάλες δυνάμεις των ΜΑΤ.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός προστασίας του πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, συναντήθηκε νωρίτερα με εκπροσώπους των οργανώσεων των μεταναστών, καλώντας τους να συμβάλουν στην ομαλή αποχώρηση από τους χώρους της Νομικής Σχολής. Ωστόσο, δημιουργήθηκε εμπλοκή με την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. 

Πιο συγκεκριμένα, οι μετανάστες είχαν δεχτεί να αποχωρήσουν αλλά υπό την προϋπόθεση αυτό να συμβεί χωρίς τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης και μαζί τους να βρίσκονται οι Κινήσεις Αλληλεγγύης. Ωστόσο, υπό τους όρους αυτούς, ο ιδιοκτήτης του προτεινόμενου κτιρίου είχε αποσύρει αρχικά τη συμφωνία παραχώρησης και έχει ξεκινήσεις έρευνα αναζήτησης νέους κτιρίου.  

Την ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα, επεσήμανε η υπουργός Παιδείας. Ταυτόχρονα, η κ. Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για «κατάχρηση και καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου από ομάδα μεταναστών που οδηγήθηκε εκεί και καθοδηγήθηκε από συγκεκριμένες οργανώσεις και πολιτικές δυνάμεις» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει θεσμικό πλαίσιο και νόμος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μην τον εφαρμόζει».

"Αγγίζουμε με ανθρωπιά τα προβλήματα των μεταναστών, χωρίς όμως να καταλύεται η τάξη" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, στη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΑΠΕ - ΜΠΕ. Υπογράμμισε δε πως "δεν νοείται να μην υπάρχει εφαρμογή του νόμου", ενώ χαρακτήρισε το μεταναστευτικό "θέμα που έχει πολλές προεκτάσεις".

"Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική. Την εφαρμόζουμε και την αναδεικνύουμε. Κυρίαρχο είναι το δημόσιο συμφέρον", είπε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v