«Ο φράχτης δεν θα λύσει το πρόβλημα»

Την άποψη ότι η κατασκευή του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο δεν θα λύσει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης εξέφρασε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας την Πέμπτη σε ημερίδα που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες η δεξαμενή σκέψης European Policy Center (EPC), με θέμα «Οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ». Αναφερόμενο

  • Ant1
«Ο φράχτης δεν θα λύσει το πρόβλημα»

Την άποψη ότι η κατασκευή του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο δεν θα λύσει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης εξέφρασε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας την Πέμπτη σε ημερίδα που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες η δεξαμενή σκέψης European Policy Center (EPC), με θέμα «Οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, ο Τούρκος υπουργός σημείωσε πως θα αντιμετωπιστεί πιο ουσιαστικά, βοηθώντας τις χώρες προέλευσης των μεταναστών και συμπλήρωσε πως «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων». «Είναι προτιμότερο να προσπαθούμε με τους εταίρους μας να επιλύσουμε το πρόβλημα, παρά να κατασκευάζουμε μονομερώς φράχτες στα σύνορα», ανέφερε ο Μπαγίς.

Κληθείς δε να σχολιάσει την πρόθεση της Ελλάδας να κατασκευάσει φράχτη στον Έβρο, ο Μπαγίς δήλωσε ότι «οι ελληνικές αρχές είναι ελεύθερες να κάνουν ό,τι θέλουν σε ελληνικό έδαφος», τονίζοντας, ωστόσο, πως ο φράχτης δεν θα λύσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Μπαγίς δήλωσε ικανοποιημένος από τις συναντήσεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς στη Γενεύη, τονίζοντας ότι αναμένει με ανυπομονησία να διαβάσει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. «Η Ευρώπη σήμερα δεν έχει να κάνει με τοίχους, αλλά με γέφυρες που θα φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Γι’ αυτό χρειάζεται μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα και είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε την προσπάθεια που μας αναλογεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαγίς.  

Ερωτηθείς γιατί χρησιμοποίησε τον όρο «United States of Cyprus», περιγράφοντας μία μελλοντική κατάσταση, στην οποία το Κυπριακό θα έχει επιλυθεί, ο Τούρκος αξιωματούχος απάντησε ότι αυτό το όνομα περιλαμβανόταν στις προβλέψεις του Σχεδίου Ανάν. «Εάν κάποιος έχει να προτείνει κάποιο καλύτερο όνομα, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός..

Εξάλλου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποίησε η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο, σημειώνοντας ότι η τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να θεωρηθεί η πιο θετική και ενθαρρυντική έκθεση που έχει εκδώσει ποτέ μέχρι σήμερα η Επιτροπή.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η χώρα του τον τελευταίο χρόνο και ιδιαίτερα μετά την έγκριση του πακέτου συνταγματικών μεταρρυθμίσεων από το δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου, ο Μπαγίς τόνισε πως η Τουρκία έχει κατορθώσει πολλά στον τομέα της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών, της προστασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών, των εργασιακών δικαιωμάτων, στον περιορισμό των εξουσιών των στρατιωτικών δικαστηρίων, κ.α.

Ως παραδείγματα που απορρέουν από τις μεταρρυθμίσεις, ο Εγκεμέν Μπαγίς αναφέρθηκε στην ιστορική Πατριαρχική λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου (για πρώτη φορά μετά το 1923), αλλά και την πρώτη λειτουργία σε αρμενική εκκλησία, το Ναό του Τιμίου Σταυρού, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, επίσης για πρώτη φορά μετά από 95 χρόνια.  

Καταλήγοντας, δήλωσε πως η Τουρκία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης, ενώ αναφερόμενος ιδιαίτερα στο θέμα της ενέργειας, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να η ΕΕ να μην ανοίγει το κεφάλαιο για την ενέργεια, τη στιγμή που ο τομέας αυτός είναι σημαντικός για την Ευρώπη και η Τουρκία ένας σημαντικός εταίρος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v