Ελαφρώς περικομμένος ο αμερικανικός προϋπολογισμός

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα προτείνει για το οικονομικό έτος 2012 έναν ελαφρώς μειωμένο προϋπολογισμό, στα 3,729 τρισεκατομμύρια δολάρια, για να μειωθεί το έλλειμμα με τη βοήθεια και μιας αναμενόμενης αύξησης των φορολογικών εσόδων. Οι δαπάνες αυτές για το οικονομικό έτος που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο 2011 και θα τελειώσει το Σεπτέμβριο 2012 είνα

  • Ant1
Ελαφρώς περικομμένος ο αμερικανικός προϋπολογισμός

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα προτείνει για το οικονομικό έτος 2012 έναν ελαφρώς μειωμένο προϋπολογισμό, στα 3,729 τρισεκατομμύρια δολάρια, για να μειωθεί το έλλειμμα με τη βοήθεια και μιας αναμενόμενης αύξησης των φορολογικών εσόδων.

Οι δαπάνες αυτές για το οικονομικό έτος που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο 2011 και θα τελειώσει το Σεπτέμβριο 2012 είναι κατά 2% χαμηλότερες από αυτές του τρέχοντος οικονομικού έτους, οι οποίες θα φτάσουν τα 3,819 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το έλλειμμα θα μειωθεί στο 1,101 τρισεκατομμύριο δολάρια, δηλαδή στο 7% του αμερικανικού ΑΕΠ, έναντι του ρεκόρ των 1,645 τρισεκατομμυρίου (10,9% του ΑΕΠ) που αναμένεται πλέον ότι θα φτάσει το έλλειμμα κατά το οικονομικό έτος 2011, διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι αυτοί, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Με την επιστροφή στην ανάκαμψη, η κυβέρνηση υπολογίζει σε μια αύξηση κατά 21% των φορολογικών εσόδων κατά το 2012, ώστε να φτάσουν τα 2,627 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Στον προϋπολογισμό προβλέπεται να καταργηθούν οι μειώσεις των φόρων για τα πλουσιότερα νοικοκυριά, που είχαν αποφασιστεί από τον προκάτοχο του Ομπάμα Τζορτζ Μπους και η ισχύς τους παρατάθηκε πρόσφατα σε μια χειρονομία συμφιλίωσης με τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση, η οποία βγήκε νικήτρια από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να μειώσει τις δαπάνες, ώστε να εξοικονομήσει 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε 10 χρόνια, διευκρίνισε ο διευθυντής Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου Τζέικομπ Λιου.

Ο προϋπολογισμός του Ομπάμα για το οικονομικό έτος 2012, ο οποίος θα ανακοινωθεί επισήμως εντός της ημέρας, είναι μια πρόταση προς το Κογκρέσο, στην οποία ο πρόεδρος εκθέτει τις προτεραιότητές του. Θα ακολουθήσουν μήνες συζητήσεων στο Κογκρέσο με την ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση.

Από πλευρά του, πάντως, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ επέκρινε τον προϋπολογισμό 2012, λέγοντας ότι «κλειδώνει» τις δαπάνες σε επίπεδα «που είναι εντελώς αδύνατο να υποστηριχθούν». «Ο πρόεδρος μιλάει σαν κάποιος που αναγνωρίζει ότι οι δαπάνες είναι εκτός ελέγχου, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει συνδυάσει την παραδοχή αυτή με ανάληψη δράσης», αναφέρει ο Μακόνελ σε δήλωση που εξέδωσε.

«Οι Αμερικανοί δεν θέλουν να παγώσουν οι δαπάνες σε επίπεδα που δεν είναι δυνατό να υποστηριχθούν. Θέλουν μειώσεις, δραματικές μειώσεις. Και ελπίζω ότι ο πρόεδρος θα εργαστεί μαζί μας για να τις επιτύχουμε σύντομα», πρόσθεσε ο ρεπουμπλικανός αξιωματούχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v