Σήμερα η Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική

Την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική θα παραδώσει σήμερα το πρωί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο. Σύμφωνα με πληροφορίες η Έκθεση εξετάζει την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής και της προόδου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η διοίκηση της ΤτΕ εκτιμά ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία αφορά στο

  • Ant1
Σήμερα η Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική

Την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική θα παραδώσει σήμερα το πρωί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο. Σύμφωνα με πληροφορίες η Έκθεση εξετάζει την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής και της προόδου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η διοίκηση της ΤτΕ εκτιμά ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία αφορά στο «στοίχημα της ανταγωνιστικότητας» από το οποίο θα κριθεί και η ανάκαμψη της οικονομίας.

Ωστόσο για φέτος η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας, με μικρότερη ένταση σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος τουλάχιστον κατά 3%, ενώ δεν αποκλείει η μείωση τελικώς να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη.

Στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, η ΤτΕ συστήνει να συνεχιστεί η προσπάθεια δίνοντας μεγαλύτερη όμως έμφαση στο σκέλος των δαπανών. Η Έκθεση θα υπογραμμίζει την ανάγκη να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών και να καταργηθούν οι φορείς του Δημοσίου των οποίων η λειτουργία δεν κρίνεται αναγκαία. Ταυτόχρονα επισημαίνεται η ανάγκη να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και ο έλεγχος των οικονομικών τους στοιχείων.

Παράλληλα, η ΤτΕ θα καλέσει την Κυβέρνηση να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο σκέλος της ανάπτυξης επισπεύδοντας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v