Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικό «φρένο» για τη μείωση των επιτοκίων

«Φρένο» στις όποιες ελπίδες για σημαντική μείωση των επιτοκίων επί των πακέτων στήριξης έβαλε την τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, κ. Ζοζέ Σόκρατες, στο Βερολίνο, η κ. Μέρκελ δήλωσε πως «δεν μπορούμε να μειώσουμε τεχνητά τα επιτόκια». «Η Ιρλανδία και η Ελλάδα έχουν λάβει βοήθεια», επισήμανε

  • Ant1
Γερμανικό «φρένο» για τη μείωση των επιτοκίων

«Φρένο» στις όποιες ελπίδες για σημαντική μείωση των επιτοκίων επί των πακέτων στήριξης έβαλε την τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, κ. Ζοζέ Σόκρατες, στο Βερολίνο, η κ. Μέρκελ δήλωσε πως «δεν μπορούμε να μειώσουμε τεχνητά τα επιτόκια». «Η Ιρλανδία και η Ελλάδα έχουν λάβει βοήθεια», επισήμανε, τονίζοντας μάλιστα πως το «πακέτο» της Ιρλανδίας έχει λίγους μήνες που χορηγήθηκε. «Σήμερα, δεν μπορώ να πω αν θα πρέπει να αλλάξουμε το πακέτο», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την ίδια, εάν η Ιρλανδία δηλώσει πως έχει πρόβλημα με τα επιτόκια, τότε θα εξετάσει το ζήτημα, όμως υπάρχουν όρια.

Αναφερόμενη στην Πορτογαλία, η κ. Μέρκελ χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον περιορισμό του ελλείμματος της χώρας, ωστόσο τόνισε πως «θα πρέπει να γίνουν περισσότερα».

Από την πλευρά του, ο Σόκρατες τόνισε ότι «προσεχώς η ΕΕ θα δώσει κοινή απάντηση στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη», ενώ στήριξε το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», επισημαίνοντας πως «θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη σύγκλιση τα μέλη της ΕΕ».

Η Μέρκελ εκτίμησε ότι «η Πορτογαλία δεν θα χρειαστεί εξωτερική οικονομική βοήθεια» για να ξεπεράσει τη δημοσιονομική της κρίση, με τη δήλωσή της να καταγράφεται την ώρα που ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αφήνει πλέον να διαρρέει ότι «η Λισαβόνα μπορεί να χρειαστεί εξωτερική οικονομική βοήθεια», διατηρεί δε σε ισχύ τη δική του αξιολόγηση περί «αρνητικής έναντι της Πορτογαλίας εποπτείας του, έως ότου αποφασιστεί από την ίδια την ΕΕ αν η Λισαβόνα θα υπαχθεί ή όχι στο μηχανισμό οικονομικής βοήθειας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v