Ένα βήμα πίσω από τη Μέρκελ

Ένα βήμα πίσω φαίνεται πως έκανε η γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, μετά κι από τις πιέσεις της Κομισιόν, ομολόγων της και δικών της βουλευτών. Η κ. Μέρκελ, όπως είπε στο περιοδικό Spiegel, απορρίπτει μεν την αγορά ομολόγων από το μηχανισμό, δεν είναι όμως αντίθετη στην επαναγορά ομολόγων με δάνειο από το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματο-πιστωτικής σταθερότητας. Ωστόσο, στην έκτακτη Σύνοδο της ερχόμε

  • Ant1
Ένα βήμα πίσω από τη Μέρκελ

Ένα βήμα πίσω φαίνεται πως έκανε η γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, μετά κι από τις πιέσεις της Κομισιόν, ομολόγων της και δικών της βουλευτών.

Η κ. Μέρκελ, όπως είπε στο περιοδικό Spiegel, απορρίπτει μεν την αγορά ομολόγων από το μηχανισμό, δεν είναι όμως αντίθετη στην επαναγορά ομολόγων με δάνειο από το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματο-πιστωτικής σταθερότητας.

Ωστόσο, στην έκτακτη Σύνοδο της ερχόμενης Παρασκευής θα διαπιστώσει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τις προθέσεις των Ευρωπαίων για τις τελικές αποφάσεις στην κρίσιμη εαρινή Σύνοδο της 25ης Μαρτίου, από την οποία θα κριθούν τόσο η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δις ευρώ, αλλά και η μείωση των επιτοκίων.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- που ζητούν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, αλλά και μείωση των επιτοκίων.

Όπως μετέδωσε το Reuters, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο αρμόδιος για νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, δήλωσε πως οι χώρες που μοιράζονται το ευρωπαϊκό νόμισμα θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα και την Ιρλανδία ευκολότερους όρους επί των δανείων που τους έχουν χορηγηθεί. Παράλληλα, αναγνωρίζει τις εκκλήσεις των δυο χωρών για ελάφρυνση των όρων των πακέτων στήριξης.

«Υπάρχει κίνδυνος να επιβαρυνθούν υπέρμετρα και οι δυο χώρες από υπερβολικά αυστηρούς όρους… (Η ευρωζώνη πρέπει) να μειώσει τα επιτόκια των δανείων για την Ελλάδα και την Ιρλανδία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα των δανείων προς την Ελλάδα θα πρέπει να διπλασιαστεί στα επτά χρόνια, έναντι των τρεισήμισι ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v