Έλληνες σεισμολόγοι για το σεισμό της Ιαπωνίας

Έγκριτοι Έλληνες σεισμολόγοι καταθέτουν στον ΑΝΤ1 την επιστημονική άποψή τους για τα 8,9 ρίχτερ που χτύπησαν την Ιαπωνία, αν και πόσο θα επηρεάσουν την παγκόσμια σεισμικότητα. Το τσουνάμι που έπληξε την Παρασκευή την Ιαπωνία ήταν το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί ποτέ στην ανοικτή θάλασσα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Κώστα Συνολάκη.

  • Ant1
Έλληνες σεισμολόγοι για το σεισμό της Ιαπωνίας

Έγκριτοι Έλληνες σεισμολόγοι καταθέτουν στον ΑΝΤ1 την επιστημονική άποψή τους για τα 8,9 Ρίχτερ που χτύπησαν την Ιαπωνία, αν και πόσο θα επηρεάσουν την παγκόσμια σεισμικότητα. Το τσουνάμι που έπληξε την Παρασκευή την Ιαπωνία ήταν το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί ποτέ στην ανοικτή θάλασσα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Κώστα Συνολάκη.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το τσουνάμι ήταν τόσο ισχυρό, που θα έφτανε πιο γρήγορα στην Καλιφόρνια, από ότι ένα αεροπλάνο που θα ξεκινούσε από την Ιαπωνία με προορισμό τις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, μια και το τσουνάμι θα έφτανε σε 10 ώρες, ενώ το αεροπλάνο σε 12.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό του αιώνα και για τον πέμπτο κατά σειρά από το 1900. Με τη δόνηση των 8,9 Ρίχτερ, ο άξονας της Γης μετατοπίστηκε, υποστηρίζουν οι Έλληνες σεισμολόγοι.

Μετά από αυτόν το σεισμό, η διάρκεια της μέρας αναμένεται να αλλάξει έστω και λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου, σύμφωνα με τον Κώστα Παπαζάχο, αλλά και νέοι σεισμοί θα έρθουν στην επιφάνεια πολύ πιο σύντομα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Βασίλης Παπαζάχος, αν κάποιοι σεισμοί ήταν να γίνουν σε πέντε χρόνια, μπορεί πλέον να σημειωθούν νωρίτερα. 

Κι όλα αυτά γιατί ο άξονας της Γης με τα 8,9 Ρίχτερ γύρισε σε… σβούρα, υποστηρίζουν οι σεισμολόγοι. Και δεν είναι οι μοναδικές αλλαγές που ξεκίνησαν στη Γη. Όπως τονίζει ο Παναγιώτης Παπαδημητρίου, «η Γη είναι σε ταλάντωση. Δημιουργήθηκαν ρήγματα που ξεπερνούν τα 1.000 χιλιόμετρα», ενώ ο Αθ. Γκανάς επισημαίνει ότι η δόνηση θα επηρεάσει την παγκόσμια σεισμικότητα, αλλά όχι την Ελλάδα, καθώς ξεπερνάμε τα 9.500 χιλιόμετρα.

Για το αν θα επηρεαστεί η χώρα μας, οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται, καθώς άλλοι λένε ότι οι πιθανότητες είναι υπαρκτές και άλλοι ανύπαρκτες. Όπως επισημαίνει στον ΑΝΤ1 ο κ. Τσελέντης η πιθανότητα να επηρεαστεί η Ελλάδα είναι μικρή, αλλά υπαρκτή. Από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Τάσος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει την περιοχή μας, ενώ ο κ. Ευθύμιος Λέκκας σημειώνει ότι υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις στον πυρηνικό σταθμό.

Ενδεικτικό είναι ότι στη χώρα αναλογεί περίπου το 20% των σεισμών που σημειώνονται παγκοσμίως κι έχουν μέγεθος μεγαλύτερο των 6 βαθμών, ενώ σημειώνεται σεισμική δόνηση ανά πέντε λεπτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v