Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο επίκεντρο η κρίση χρέους

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρόκειται να συζητήσουν στην επόμενη σύνοδό τους την Παρασκευή για την κρίση χρέους της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Φόβοι για τη Λισαβόνα καθώς οι αποδόσεις πλησιάζουν το 10%», αναφέρεται στην εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Πορτογαλίας μετά την πτώση της Κυβέρνη

  • Ant1
Στο επίκεντρο η κρίση χρέους

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρόκειται να συζητήσουν στην επόμενη σύνοδό τους την Παρασκευή για την κρίση χρέους της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. 

Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Φόβοι για τη Λισαβόνα καθώς οι αποδόσεις πλησιάζουν το 10%», αναφέρεται στην εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Πορτογαλίας μετά την πτώση της Κυβέρνησης Σόκρατες και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 5 Ιουνίου, ενώ σημειώνει εκτιμήσεις αξιωματούχων της ΕΕ ότι η Πορτογαλία μπορεί να φτάσει χωρίς εξωτερική βοήθεια έως τις εκλογές. 

Η απόδοση των 5ετών πορτογαλικών ομολόγων αναφοράς έφθασε τη Δευτέρα στο 9,91% - υψηλότερα από την απόδοση των ιρλανδικών ομολόγων, όταν το Δουβλίνο ζήτησε βοήθεια τον περασμένο Νοέμβριο. Η εκτίμηση της αγοράς για την πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας, όπως μετράται από τα ασφάλιστρα κινδύνου (credit default swaps, cds), έφθασε στο 40% από 30% πριν από ένα μήνα. 

Η εφημερίδα αναφέρει ότι και στην Πορτογαλία είναι λίγοι οι πολιτικοί, με προεξάρχοντα τον κ. Σόκρατες, οι οποίοι πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να αποφύγει τη διάσωση. Το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόβλημα θα έχει η Λισαβόνα τον Ιούνιο, όταν θα χρειασθεί 7 δισ. ευρώ για πληρωμές τοκοχρεολυσίων. Ορισμένοι επενδυτές, αναφέρει το δημοσίευμα, ανησυχούν ότι τα προβλήματα της Πορτογαλίας μπορεί να μεταδοθούν στην Ισπανία, αλλά οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων μειώθηκαν τη Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v