«Στα χέρια της πορτογαλικής κυβέρνησης η κατάσταση»

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται η κατάσταση της Πορτογαλίας, η οποία βρίσκεται υπό την πίεση των αγορών, δηλώνει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στις εφημερίδες El Pais, La Repubblica και Washington Post. «Η κατάσταση βρίσκεται στα χέρια της πορτογαλικής κυβέρνησης... Πρέπει να δείξουν στους πιστωτές ότι λαμβάνο

  • Ant1
«Στα χέρια της πορτογαλικής κυβέρνησης η κατάσταση»

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται η κατάσταση της Πορτογαλίας, η οποία βρίσκεται υπό την πίεση των αγορών, δηλώνει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στις εφημερίδες El Pais, La Repubblica και Washington Post.

«Η κατάσταση βρίσκεται στα χέρια της πορτογαλικής κυβέρνησης... Πρέπει να δείξουν στους πιστωτές ότι λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα... (Η πορτογαλική κυβέρνηση) πρέπει να δείξει ποια μέτρα θα λάβει και εάν αυτά είναι αξιόπιστα» αναφέρει ο Στρος Καν, παραδεχόμενος ότι η Πορτογαλία βρίσκεται «σε μία πολύ περιπεπλεγμένη κατάσταση».

«Η πιθανότητα η Πορτογαλία να ζητήσει ή όχι δάνειο θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της αγοράς», δηλώνει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής η χώρα «κατόρθωσε να τα βγάλει πέρα». «Δεν πρόκειται τόσο για ένα πρόβλημα δημόσιου χρέους , αλλά χρηματοδότησης των τραπεζών και ιδιωτικού χρέους, γεγονός που καθιστά (την Πορτογαλία) περίπτωση απολύτως διαφορετική από αυτήν της Ελλάδας», προσθέτει ο  Ντομινίκ Στρος-Καν.

Σύμφωνα, παντως, με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η Πορτογαλία βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΕΕ για το πώς θα καλύψει τις άμεσες δανειακές ανάγκες της. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι πορτογαλικές τράπεζες ήταν οι μεγαλύτεροι αγοραστές των κρατικών ομολόγων της χώρας τους τελευταίους μήνες, αλλά αρκετές τράπεζες φαίνονται τώρα απρόθυμες να συνεχίσουν τις αγορές. 

«Είναι θέμα επιπέδου έκθεσης, όχι αξιολόγησης για τον κίνδυνο της Πορτογαλίας», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Banco BPI, προσθέτοντας ότι «οι τράπεζες που είναι πιο εκτεθειμένες στα κρατικά ομόλογα δεν θέλουν να αυξήσουν περαιτέρω την έκθεσή τους».  

Οι πορτογαλικές τράπεζες πιέζουν επίσης την υπηρεσιακή Κυβέρνηση να ζητήσει ένα βραχυπρόθεσμο δάνεια, έως ότου η νέα Κυβέρνηση της χώρας μπορέσει να διαπραγματευθεί με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ένα πακέτο σωτηρίας. 

«Είναι απόλυτα ζωτικό να ζητήσει η Πορτογαλία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία προσωρινή βοήθεια», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Millenium BCP. 

Από την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες στις 23 Μαρτίου, έπειτα από την απόρριψη από το πορτογαλικό κοινοβούλιο του νέου προγράμματος λιτότητας, η Πορτογαλία δέχεται τις αυξανόμενες πιέσεις των αγορών, οι οποίες, ανήσυχες για την δανειοληπτική της ικανότητα, απαιτούν άνευ προηγουμένου υψηλά επιτόκια για την αναχρηματοδότησή της.

Την Τρίτη, ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα στο «Baa1» την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, προβάλλοντας το επιχείρημα «της αύξησης της πολιτικής, δημοσιονομικής και οικονομικής αβεβαιότητας, ενώ ο οίκος Fitch υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα έξι πορτογαλικών τραπεζών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει τη χώρα, αλλά μόνο στο πλαίσιο «ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v